Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Код Строител:

Драгомир Цанев: Обновяването на сградите е най-добрият начин за изход от кризата

д-р Драгомир Цанев
Снимка: Център за енергийна ефективност “ЕнЕфект”
Преди дни се проведе онлайн видеоконференция на тема “Вълната на саниране - пътят на въглеродно неутрална Европа”, организирана от Искра Михайлова - зам.-председател на групата “Обнови Европа” в Европейския парламент.

Целта на форума е да предостави логиката и възможностите, които се представят от инициативата “Обновителна вълна” в рамките на зелената сделка на Европейската комисия, посочи пред Радио София д-р Драгомир Цанев - изпълнителен директор на Център за енергийна ефективност “ЕнЕфект”.

По думите му тази тема няма как да не е обвързана и с представения от вицепремиера Томислав Дончев План за възстановяване и устойчивост на България, който пък трябва да помогне за излизането от кризата, провокирана от пандемията от Covid-19.

“Всички сме наясно, че обновяването на сградите е най-добрият начин за изход от кризата, защото създава работни места в страната, подкрепя МСП по една много дълга верига на създаване на стойност от строителния сектор. Може да осмисли значителни публични инвестиции, които да имат веднага икономически ефект”, казва той.

Вече се разполага и със сериозна проект готовност - повече от 5000 регистрирани асоциации на собствениците кандидатстват за изпълнение на проектите за обновяване. Има и подкрепа от страна на местните власти, защото знаят, че обновяването е един от най-силните инструменти за обновяване на градската среда.

“За мен лично беше от особено значение да чуя, че внимание се обръща и на много често подценявани съпътстващи мерки, когато изпълняваме програми за сградно обновяване - обученията в строителния сектор на професионалистите, комуникацията с крайните потребители. С особено значение за нас е, че бе обърнато внимание на пълноценното оползотворяване на възможностите за привличане на допълнителни частни инвестиции с помощта на публичните средства, нещо което е сериозен напредък в сравнение със сегашните практики”, казва д-р Драгомир Цанев.

По думите му зелената сделка в началото е била замислена като новият бранд, новата търговска марка на Европейската комисия, не за първи път използва такива - например целите 2020. Това, според него, е един добър комуникационен подход, който се превръща стъпка по стъпка в реален план за действие с вече много конкретни измерения.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В УНСС 2 магистърски специалности ще осигуряват и диплома от шотландския Abertay University

„Духът прави силата“ – такова е мотото на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София, а стартът на тазгодишния академичен сезон е на път да надмине очакванията за магистърски програми във висшето учебно заведение. Кандидат-студентите вече ще могат да избират между 2 възможности за изучаване на дуална магистърска програма в..

публикувано на 24.07.24 в 17:19

Връщане на стари законови текстове може да превърнат София в протестен къмпинг

Българското кемпер общество сигнализира в отворена позиция, че служебното правителство се опитва да върне стария вариант на наредбата за свободно къмпингуване . Въпреки че преди 6 години, когато тя се дискутираше и бяха отправени над 600 отрицателни становища, а по време на кабинета „Денков“ се изготви нов вариант, сега отново се планира да се..

публикувано на 24.07.24 в 16:30
Васил Терзиев

Съдът отхвърли жалбата за ревизия смяната на шефове на 6 общински дружества

Административният съд в София отхвърли жалбата на кмета Васил Терзиев срещу предварителното изпълнение на решението за смяна на бордовете на 6 общински дружества до провеждането на конкурс. Определението на съда може да се обжалва в срок от 7 дни. Спорове за рокадата в ръководствата на големи столични дружества Отстраниха съветите на..

публикувано на 24.07.24 в 16:13
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Ненчев може да стане временно управляващ, но преди това трябва да бъде назначен като дипломат

" България трябва максимално бързо да изпрати в Украйна свой извънреден и пълномощен посланик с всичките нужни професионални и политически качества , за да представя страната ни там. Тази страна води война, ние ежедневно изразяваме солидарност с нея, а нямаме в Киев свой постоянен представител на най-високо равнище. Фактът, че вече 2 години..

публикувано на 24.07.24 в 15:20
Стефан Марков представи

Книга дава насоки в разбирането на сложните алгоритми на заблудата

В предаването "Радиокафе“ разговаряме с автора Стефан Марков, за книгата му  “Алгоритми на заблудата. Фалшива информация и социални мрежи в епохата на постистина“ .  Книга, която разобличава псевдонауката и е пътеводител за критично мислещите в днешната сложна и тревожна обстановка.  В свят, изпълнен с лъжи и заблуди, ангажиментът ни към истината..

публикувано на 24.07.24 в 14:30

Творчески лагери за ученици и срещи с изявени имена в кино изкуството

"Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството" е съвместна инициатива на  Arte Urbana Collectif  и EUNIC клъстър България – мрежа на чуждестранни културни центрове и посолства в страната ни. Като част от проекта, в началото на месец юли се проведе първият летен творчески лагер. Той се състоя в Троян, а..

публикувано на 24.07.24 в 12:37

"Празник на село" събира в Ягодово почитателите на истинската храна

За четвърта поредна година ценителите на прясната храна от местни производители, както и на хубавата музика, ще могат да посетят "Фестивал на село" в козеферма в Ягодово, Берковица. Идеята на празника е да се популяризират автентичните продукти, които се произвеждат в региона от малки местни производители и ферми. Да бъде представено..

публикувано на 24.07.24 в 12:33