Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

София се нареди на 9-о място в света по мръсен въздух

Снимка: БГНЕС

София се нарежда на 9-о място в света по мръсен въздух днес. Показателите на фините прахови частици PM2.5 към 9.30 ч. днес нареждат столицата ни в червения сектор по замърсяване на въздуха. Това сочи индексът за качеството на въздуха в столицата, съобщава БГНЕС.

След 10 ч. показателите спаднаха до 37 µg/m³, което отреди София в оранжевия сектор.

Първите две места по мръсен въздух днес се държат от два града в Пакистан – Лахор и Карачи. Следват градове в Индия, Афганистан. На шесто място е Прищина в Косово, следват Кувейт и Белград, Сърбия, който е с едно място преди нас по замърсяване на въздуха.

От Столичната община съобщиха, че до края на 2020 г. ще бъдат монтирани още 100 филтри на комини на домакинства в София, които се отопляват на дърва и въглища с цел подобряване на качеството на въздуха.

От началото на изпълнението на тази програма досега са монтирани 494 филтри. Те са в районите „Красна поляна“ и „Слатина“. Продължава процеса на монтиране на още 15 филтри, с които общо ще станат 509.

Установено е, че филтрите спират повече от 80% от фините прахови частици, които се отделят при битовото отопление. Те се монтират на комините, като се поставя един електростатичен електрод, който създава електро-статика и спира фините прахови частици. За домакинствата поставянето на филтри е безплатно. Финансирането се извършва от бюджета на общината. Консумацията на филтъра е около 30 вата, което е колкото една електрическа крушка.

Столична община изпълнява и два големи проекта за подмяна на отоплителните инсталации на дърва и въглища с по-екологични алтернативи. По тях се предвижда да бъдат подменени отоплителните устройства на около 15 000 домакинства. 

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приключи изграждането на 6-километровия участък от Южната дъга на Околовръстния път

Приключи изграждането на 6-километровия участък от Южната дъга на Околовръстния път, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в профила си във Фейсбук. Трасето е между „Младост“ и автомагистрала „Тракия“.  Новият път е 6-лентов, с 2 локални платна с по 2 ленти.  Изградени са 4 пътни възела на две нива. Чрез тях се осъществява връзката с..

публикувано на 26.10.21 в 11:43

Засаждането на дървета по програмата на СО продължава на ул. "Брегалница"

И днес продължава засаждането на дървета по програмата на Столичната община.  Кампанията ще е на ул. “Брегалница“ в участъка между ул. "Цар Симеон“ и ул. “Пиротска“. През есента се предвижда да бъдат засадени над 2000 дървета, над 2100 са засадени през пролетта. В 12.00 часа, директорът на дирекция „Зелена Система“ Димитър Данчев ще провери..

публикувано на 26.10.21 в 10:12

Във и около спортен комплекс „Славия“ остават 12 часа без вода

Временно ще бъде прекъснато водоснабдяването на спортен комплекс „Славия“, а с понижено налягане ще е в ж.к. „Сердика“ и ж.к. „Красна поляна-3“, съобщиха от „Софийска вода“. Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по ул. „Коломан“, ж.к. „Славия“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00..

публикувано на 26.10.21 в 08:10

Над 400 машини за чистене на сняг в София са в готовност

Над 330 машини, снегопочистваща техника е предвидена за зимния сезон за почистването на София, съобщиха от Столичната община. Приключват проверките за готовността на всички ангажирани с дейността фирми, които отговарят за зимното почистване на територията на столицата, заяви зам.-кметът по екология на София Десислава Билева. Проверени са..

публикувано на 25.10.21 в 19:10

ВМА преобразува в Covid зони още 6 свои клиники

Шест клиники от структурата на Военномедицинска академия (ВМА) временно се трансформират в звена за работа с пациенти с коронавирусна инфекция. Новите Covid-зони са разкрити на територията на Клиника по пневмология и фтизиатрия, Ендокринология и болести на обмяната, Втора клиника по коремна хирургия, Клиника по психиатрия, Клиника по..

публикувано на 25.10.21 в 11:03

От днес: Преболедувалите Covid-19, с регистриран антигенен тест, могат да получат сертификат

От днес (25 октомври) , българските гражданите, които са преболедували Covid -19  и имат направен антиген тест, регистриран в Националната здравно-информационна система с положителен резултат,  могат да изтеглят своя зелен сертификат от  http://www.his.bg , съобщават от Министерството на здравеопазването.  Оттам припомнят, че валидността на..

публикувано на 25.10.21 в 08:10

Какво е бъдещето на Европа?

Конференция за бъдещето на Европа събра евродепутати и граждани на ЕС с цел оформяне на общо бъдеще за всички. Първите сесии на четирите европейски граждански панела се състояха в Европейския парламент в Страсбург през септември и октомври 2021 г. Във всеки панел около 200 граждани от всички държави-членки (една трета от тях на възраст под..

публикувано на 23.10.21 в 23:02