Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

40% от професиите на бъдещето предстои да бъдат открити и създадени

Снимка: znam.be
В началото на 2019 г. Ангел Георгиев и Виктор Балабанов, които до тогава имат над 20 години обучителен опит в различни корпоративни и социални проекти, създават образователната платформа Знам.бе

На 15 ноември (неделя) образователната инициатива Знам.бе започва турне, в което негови представители ще посетят 10 български града и ще запознаят аудиторията с младите и активни хора в тях. Това няма да е първо турне от създаването на платформата. 

“Започнахме летящо още през миналата година, стартирахме с едно образователно турне в 30 града, в цяла България, с кемпер. Целта беше да популяризираме тест, който направихме и качихме на платформата си. Тази година, за да надградим и доразвием идеята, която започнахме, организираме второ турне. Този път “Въпросително турне”. Кръстихме го така, защото искаме да развием няколко интересни, ключови въпроса, свързани с развитието на младите хора и избора им на професионален път”, казва Виктор Балабанов.

По думите му, без да има претенцията за изчерпателна статистика, вече има 15 хил. попълнени въпросника, което са 15 хил. деца на възраст между 10 и 15 години. Статистиката показва, че 40% от професиите на бъдещето предстои да бъдат открити и създадени.

“Автоматизацията на голяма част от човешката дейност, технологиите помогнаха да се случи, така че да ни се отваря свободно време, което провокира креативността и ние създаваме различни занимания, с които да запълваме нашето свободно време и с които да развиваме себе си като личности”, казва той.

Много от традиционните професии ще се изменят и фокусът на тази професията ще промени дейността, която се извършва по нея, а експертизата е релевантна - вероятно голяма част от нея ще бъде автоматизирана, но все пак пак ще изисква знанието какво точно да гледаш, как да го контролираш, накъде да насочиш фокуса.

Още за образователната платформа и професиите на бъдещето - чуйте в разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да пробягаш стъпките на Алеко

Димо Христов за историческото състезание "По стъпките на Алеко Константинов": Състезанието е уникално, единствено по рода си с планинско бягане. Алеко с приятеля си минават по трасето от Железница през Черни връх до Владая. Това е четвъртото издание, 150 отбора с общо около 500 участника. Предизвикателно е траверсирането на цяла Витоша с над 1400 м..

публикувано на 25.09.21 в 16:00
Уайлд берис

Първо - бягане, после - кафе

Калина Николаева и Александра Атанасова от женското общество за екстремен спорт и активен начин на живот Wild-berries: "Съни - Биг бос, основава в 2012 "Уайлд берис". От седем години сме заедно. Планинско катерене, сноуборд (Калина). През 2015 реших, че отговарям на идеите им, от непознати станахме добри приятели. Сноуборд, сърф, въпреки, че прогресът..

публикувано на 25.09.21 в 15:10
Комбото на Леа и Еди

Леа, Еди и другите

Леа Иванова получава инсулт на 33, когато й забраняват да пее в зала „България“ Певицата носи жълта звезда от солидарност с любимия си Леон Алфаса Леон Алфаса е първата любов на голямата певица Леа Иванова. През 1940 г. тя е на 17 и е начинаеща на сцената, а той свири на алтсаксофон в прочутия „Джаз Овчаров”. Запознават се в артистично кафене на ул...

публикувано на 25.09.21 в 14:00

Ивета Петрова и Иван Накев представиха първата си авторска песен "Магия"

Срещаме ви с двама млади творци -  Иван Накев и Ивета Петрова. Те представиха в ефира на Радио София първата си съвместна авторска песен “Магия”. Ивета в момента е студентка в Музикалната академия със специалност „Поп и джаз пеене“.   Вече е трети курс в класа на д-р Владо Димов, когото определя като изключителен човек, артист и вокален..

публикувано на 25.09.21 в 12:08

Дигиталният Еразмус

#ErasmusApp е новото приложение  за студенти, участващи в образователна мобилност по Програмата или такива, които имат желание да станат част от нея. Една от основните причини Еразъм да е флагман на ЕС, а броят на участниците по програмата да расте през годините, са успешните информационни кампании, които провежда, за да популяризира работата си. С..

публикувано на 25.09.21 в 11:50

Уикенд пазар

Първият WEEKEНД ПАZAR в София ще започне тази събота и неделя, 25 и 26-ти септември, на емблематичния за софиянци Женски пазар. Всеки уикенд, от 10:00 до 19:00 часа, столичани и гости на столицата ще могат да открият на едно място български продукти, ресторанти, напитки, книжен пазар, цветен пазар, музикална програма и съвременно българско изкуство,..

обновено на 25.09.21 в 11:01

Океан в буркан

Биореактори с водорасли за по-чист въздух и дигитална карта на чешмите в София - това са решенията за по-зелена София на проектите – финалисти в пилотната инициатива на Столична община „Академия за Визионери“, направление „Екология и градска среда“ – интервю на живо с Моника Димитрова и Денис Иванов: Денис: "Стартът на проектите започна преди 5..

публикувано на 25.09.21 в 10:49