Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изложбата "20 сфери" - истории за разказващи лампи и бижута, като илюстрации

На 25 ноември ще бъде открита изложбата “20 сфери... или как да си откраднеш Слънце”. Домакини на изложбата са nOva art space, на ул. “Съборна”№3.

“Нашата изложба е един наръчник - как да откраднем Слънце, т.е. как да намерим топлината, любовта. Има различни начини за крадене на Слънце”, казва един от тримата участници в изложбата Иво Стаменов - Отто, който създава красиви лампи от дърво.


“Преди много години започнах с играчки за моята малка Калина, която вече е на 15 години и понеже не обичам хитовете, се опитвах през цялото време нещата, които правя, да са много по-различни”, казва Иво Стаменов.

Това, което на него му харесва, е самият процес на правене на лампите. Първо ги създава на лист, след това слуша хубава музика, работи в ателие, обляно в светлина, така има всички условия, за да създаде нещо красиво и интересно.
Той не търси правилното дърво, защото, както се шегува за себе си, е “говорещият с дърветата”. 

“Бижутата са си истории, всяко бижу разказва нещо и това е основната идея на нещата, както с лампите на Иво. Моята любима детска книжка е “Малкият принц” и като започвах, правех бижутата като илюстрации към книжката. От там се започнаха всякакви всевъзможни сюжети - сценки на говорещи си хора, прегръщащи се, разхождащи се, летящи”, обяснява Симеон Шомов, който създава бижута от злато, сребро и камъни, отвъд представите ни за креативност. 

“Много е важно да си имаш Слънце - да те грее, да те топли, да си го споделяш с любимите хора, иначе живееш в студ и мрак”, допълва той. 

Третият участник в изложбата е Аменун Женева - една от най-разпознаваемите съвременни млади български художнички. Тя ще краде Слънце чрез малки картинки, които са 10/10 см и които са неизменна част от творбите на Отто и Симо Шомов.

“Ние тримата създадохме за година и малко едни сфери, които са взаимно свързани и създават едни романтични кътчета. Ние тримата сме отвратителни романтици, едни от малко останалите и много се борим за това да оцелее онова красиво, изконно, изящно чувство, от което всеки има нужда, всеки го търси и възкресява всеки един ден. А изкуството е основният начин да възвърнем романтиката", допълва Аменун Женева. 

Още за изложбата чуйте в разговора на Лили Големинова в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безработица до 12-13 процента, ако бизнесът не отвори на 21 декември

Вследствие на затварянето на държавата при първите по-строги противоепидемични мерки тази пролет, безработицата в България се вдигна до 10%, което е критично за страната ни ниво. Със сегашното затваряне можем да очакваме фалити и безработица до 12-13%, ако бизнесът не заработи на 21 декември и ако час по-скоро не заработят различни компенсаторни..

публикувано на 27.11.20 в 17:49
Снимката е илюстративна

Еньо Енев, БХРА: Таим надежда за по-добри параметри на помощта за бизнеса

Все още таим надежда, че правителството ще помогне и ще даде ръка на бизнеса в малко по-добри параметри, отколкото бяха през месец март. Убедени сме, че ще се справим с тази криза и заедно ще намерим “златната среда”, каза пред Радио София Еньо Енев , заместник-председател на Българската хранителна и ресторантьорска асоциация за мерките и..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Няколко идеи за киновечер вкъщи

Когато всичко затваря, големият екран може би ще се премести вкъщи на домашния телевизор. “За съжаление кината ги затвориха и отново ще трябва да намерим алтернативни възможности да гледаме кино, макар и на малкия екран, а възможностите за това са много”, казва кинокритикът Деян Статулов .  Той има няколко предложения за любителите на седмото..

публикувано на 27.11.20 в 16:41

Направление за PCR от личния лекар - до дни

Анексът към Националния рамков договор, който прави възможно издаването на направления за PCR тест от общопрактикуващите лекари, вече е в сила. До два-три работни дни ще може да започне издаването на този вид здравен документ, заяви пред Радио София д-р Николай Брънзалов , заместник-председател на Българския лекарски съюз За да бъде издадено..

публикувано на 27.11.20 в 15:31
Анастас Стефанов

Анастас Стефанов: Конспирацията сама по себе си е обяснителен режим под лесна форма

40% от българите вярват, че коронавирусът е биологично оръжие , създадено с цел на се намали населението на земята. Това показват данните от проучване, направено в началото на ноември.   “Изследването показва, че и нашето общество не е изолиран случай, а е част от световната тенденция , в която доминиращата среда на социални мрежи и все..

публикувано на 27.11.20 в 14:58

Недоносеното бебе и силата да го отгледаш

Хората казват, че всеки трябва да си носи кръста. Но има едни малки човечета, на които понякога им се падат много тежки кръстове. На 17 ноември, когато отбелязахме Деня на недоносените деца.  Да си недоносен, може да е карма, съдба, наричане, лош късмет, къса клечка или каквото там си го определят хората но не е диагноза! Но макар да не е..

публикувано на 27.11.20 в 14:46
Иванка Шалапатова

Все по-често българският родител търси професионална помощ

Вълнуваща програма, вдъхновяващи истории, възможност за интеракция между участниците и гостите, която смело пренебрегва разстоянието и традиционното благотворително наддаване, са само част от елементите, които ще могат да се гледат директно от уюта и безопасността на дома. “Вечер на добродетелите” отново ще докаже, че за човечността, съпричастността и..

публикувано на 27.11.20 в 14:27