Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Дафовска: Надяваме се на добър сезон

Екатерина Дафовска - президент на БФ по биатлон
Снимка: ЕПА/БГНЕС
“Надяваме се на добър сезон. Нашите надежди са от нова година да стартира един спасителен сезон поне да поработим няколко месеца. Тук, в Пампорово има подготовка, дори преди 4 дни бяха включени оръдията за изкуствен сняг, защото имаше температури и ще направим всичко възможно да се подготвят пистите и с надежди да мине пика на епидемията, за да можем от нова година нататък да заработим”, казва известната ни биатлонистка Екатерина Дафовска, която днес има имен ден. 

В момента в Пампорово няма хора, но това е обичайно за ноември месец, защото има преходни периоди и все още никой не работи. След като през пролетта беше първото затваряне на хотели и заведения заради пандемията, последва един по-добър летен сезон за курорта ни в Родопите.

“Радвахме се август и септември на голям интерес. Това, че преди няколко месеца хората бяха затворени и бяха зажаднели за природата, предизвика голям интерес към природата и се надяваме този сезон, след като един месец ще бъдем затворени, след това да има възможност хората да тръгнат и да си починат. Дори хора, които са преболедували, да дойдат на чист въздух да си починат.

Подготовката на българските биатлонисти е преминала чудесно, увери Дафовска. “Цялата подготовка мина нормално. Имаме нови треньори (от Русия), които промениха в голяма степен цялата подготовка. Изпълнихме всички лагери и се надяваме следващият сезон да бъде още по-успешен. Знаем, че като се смени една подготовка, се изисква време. Не може всичко веднага да дава резултат. Имаме търпение и се надяваме олимпийският ни сезон догодина да бъде още по-добър", коментира Дафовска.

“Нашите биатлонисти са готови за стартове”, каза още Дафовска. “В събота стартира първата световна купа във Финландия. Те (българският отбор) са от над 20 дни там, в център, в който се подготвят във Финландия, и правят много тестове за коронавирус. Следят ги, но всички са здрави и са готови да стартират от събота за първата световна купа”.

“Това означава, че все пак ще има структуриран сезон, макар и по малко по различен начин, защото две световни купи на един център решиха да се провежда. До нова година само във Финландия и в Австрия ще бъдат проведени общо четири световни купи. По две в една държава. Така се избират и държавите - там, където има по-малка заболеваемост”, казва още Дафовска.   

Чуйте целия разговор на Лили Големинова и Антония Каменичка в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Като не вали е по-хубаво

И слънце, и гръмотевици

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността и в следобедните часове на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 20°...

публикувано на 24.04.24 в 07:20

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Никола Бобоков (в средата) с Деси и Крис

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

Програма от спектакли и концерти за 50 години Дом на културата "Средец"

ОКИ Дом на културата "Средец" отбелязва своите 50 години с редица  културни събития. Малко история През месец март 1974 г. влиза в експлоатация новопостроената от СГНС и ГДИС триетажна сграда на Централен младежки дом, находяща се в квартал „Лиляна Димитрова“, улица „Димитър Полянов“ 2а, разположена на площ от около 2000 кв.м. Със Заповед..

публикувано на 23.04.24 в 15:23