Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За хранителната непоносимост

Д-р Тихомир Мустаков: Да внимаваме какво консумираме и как го обработваме

Глутен има не само в брашното, а и в други продукти, например праха за пране, казва алергологът

Д-р Тихомир Мустаков
Снимка: Личен архив

За хранителната непоносимост спектърът е доста широк. Има намеса на имунните реакции, но голяма част от тях се дължат на ензимни дефицити, на недобро смилане на компонентите на храната или на определени примеси в нея.

Това обясни пред Радио София алергологът д-р Тихомир Мустаков.

За разлика от алергиите, при които проявите са бързи и ясни, при хранителната непоносимост признаците са по-скрити – подуване на корема, грипни болки, стомашни киселини, запушване на носа, сърбежи, главоболие, отпадналост.

Целевото изследване показва в 6 степени непоносимостта към определени антитела, които не противостоят непременно на храната, към която са образувани.

Първата стъпка след установяване на дадена хранителната непоносимост е изключване на тази храна от менюто за 1 до 3 месеца. През това време трябва да се реши проблемът с пропускливостта на чревната лигавица. За целта помагат познанията в областта на гестроентерологията.

По думите на д-р Мустаков зачестилата непоносимост към глутена можем да обясним и с по-честата среща с него. Глутен има не само в брашното, но и в индустриални продукти като прах за пране, тебешир и субстанции, при които той се използва като сгъстител.

Алергологът припомни, че чревният микробиом може да се наруши от дисбектериоза, от химикали и консерванти. Изтъкна, че не бива да си мислим, че екзотичните храни са по-полезни и българските традиционни ястия. И посъветва да внимаваме какво консумираме и как го обработваме.

Чуйте разговора на Диана Костова с д-р Мустаков.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всяка година има хиляди изоставени или изгубени котки и кучета

Наскоро излязоха резултати от проучване на Алианса по темата за търговията с породисти животни в ЕС, която бележи ръст след началото на COVID-19. Анализирани са сайтове за обяви от 26 страни в ЕС. Резултатите показват, че всеки ден близо 438,000 кучета и 80,700 котки се предлагат по обяви и реклами в Интернет в страни от ЕС. Голяма част от тях не..

публикувано на 22.01.21 в 13:23

НЗОК вече заплаща всички методи за лечение на епилепсия

Всички методи за лечение на епилепсия вече се реимбурсират от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Досега та покриваше лечението с медикаменти, както и хирургичните интервенции за повлияване на пристъпите. България беше единствената страна от ЕС, в която възрастните пациенти трябваше сами да заплащат устройството за стимулация на вагусовия..

публикувано на 22.01.21 в 13:03
Проф. Георги Каприев

Проф. Георги Каприев: Най-после не говорим за преход, а за смяна на модела

Тезата за политически преход на страната е капан, в който умишлено ни държат съвременните политици. В момента ние сме в модел, който очевидно не ни харесва. Проектът за Национален стратегически документ на България, озаглавен "За отговорно управление с участие на гражданите" , е първият жест и твърдение от високо административно място, с..

публикувано на 22.01.21 в 12:09

Семейно спускане със шейни ще даде началото на "Витоша зимен фест 2021"

Първата на Витоша обособена зона за спускане с шейни ще бъде открита по инициатива на Фондация „София – европейска столица на спорта" тази събота, на 23 януари, в рамките на "Витоша зимен фест 2021". Мястото на „Шейни зона“ е малко над хижа „Алеко“, на 250 м встрани, до стария скивлек „Боби“. “Хората отиват на Витоша с децата и шейните, за да се..

публикувано на 22.01.21 в 11:14
проф. Александър Маринов

Нужен е нов модел на управление с откритост, отчетност и отговорност

По всички основни показатели, особено тези, които засягат човешкото развитие - смъртност продължителност на живота, качество на здравеопазването, образование и най-вече демографска криза, ние вървим надолу през последните 10 години. Очевидно проблемът е в това, че тези негативни резултати не са случайни, не са плод на персонални грешки, а са системни...

публикувано на 22.01.21 в 11:12
Яна Перчева-Барлаген качва на ски и 2-годишни

Зимните спортове учат и поддържат доброто здраве

Като всеки спорт, и зимните развиват моториката, но също така гъвкавостта, мускулатурата, издръжливостта, подобряван дишането. Укрепва имунната система. Поддържат нивото на адреналин. Организмът се калява. Природата намалява стреса. Това обясни пред Радио София Яна Перчева-Барлаген . Тя е „потомствен скиор“, изключителен любител на..

публикувано на 22.01.21 в 10:51

Шоколадът - полезен за когнитивните способности

Учените смятат, че редовната консумация на какаови флавоноиди може да е един от малкото фактори, които обясняват когнитивните ползи от шоколада. Ако консумирате шоколад поне веднъж седмично, когнитивните ви способности ще бъдат далеч по-добри от тези на хората, които консумират шоколад нередовно и изключително рядко. Това са резултатите от..

публикувано на 22.01.21 в 10:15