Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Посланикът на Кралство Белгия Н. Пр. Фредерик Морис:

Съществува много солидна основа в белгийско-българските бизнес отношения

„Fun, Food & Resilience“ с акцент върху умението да устояваме на изпитанията - такъв беше фокусът тази година на Дните на Белгия в България – инициатива, която вече 15 години отразява и поощрява активните бизнес и културни връзки между двете страни. Провеждането на традиционното събитие в нов, но интригуващ и приобщаващ онлайн формат се оказа отличен пример за поддържането на двустранните отношения и бизнес общността, свързана с тях, живи и динамични.

По традиция кулминацията е връчването на наградата Primus Inter Pares („Пръв сред равни“ - от лат.) на най-успешната организация, която инвестира и развива бизнес в България и по този начин допринася за подобряване на бизнес, социалните, културните и човешките отношения между Белгия, Люксембург и България. Тази година на първо място бяха отличени усилията на Бизнес института - катализатор на бизнес умения, открил ефективна формула да развива и прилага успешно услугите си онлайн.

Дните на Белгия в България се организират от Посолството на Кралство Белгия у нас и бизнес клуб „Белгия-България-Люксембург“. Това беше и първото събитие за новия посланик на Кралство Белгия в България Н. Пр. Фредерик Морис, който прие поканата да представи визията си за развитието на белгийско-българския бизнес у нас в специално интервю за Радио София.

„Благодаря за възможността да ме представите пред българската общественост. От два месеца съм тук. България за мен е нов опит. Не съм имал възможността да работя досега в тази част на света. Това ще бъде много приятно откритие за мен. Аз имам опит от друг континент. Работих в Африка преди да дойда в България.

Затова казах, че е нещо много, много различно не само като метод на работа, но и като място, но пък за сметка на това тук има много предимства, като например да съм заедно със семейството си. Това, което имам като впечатления от българите е, че сте широко скроени и отворени към света хора, които се интересуват от другите“, казва Н. Пр. Фредерик Морис.

По отношение на развитието на белгийско-българските бизнес отношения, посланикът на Белгия отбелязва, че според него съществува много солидна основа. Има много белгийски фирми, които присъстват трайно и от доста време в България и работят добре. Има и български фирми, които по някакъв начин са свързани с Белгия. Работят в различни сектори.

След най-важните, които Н. Пр. Фредерик Морис открои са транспорта, химическата промишленост, агро и хранително-вкусовата индустрия, сферата на услугите, банки и застраховане, текстилна промишленост и информационните технологии.

„На базата на всичко това, след като преодолеем всички трудности, свързани с пандемията, моята мисия е посолството да продължи в същата посока да помага и улеснява компаниите в тяхната дейност“, подчертава посланикът на Кралство Белгия у нас.

Като пример той посочва организирането на т.нар. търговски мисии, чиято цел е запознаване на белгийски компании с възможностите за инвестиции и бизнес в България, както и български такива, които могат да свържат дейността си с Белгия.

„За това много ни помагат областните търговски представителства и разчитаме прекрасното сътрудничество с тях да продължи“, казва още Н. Пр. Фредерик Мориси допълва - друг конкретен пример, който мога да посоча, е семинарът, който организираме тази седмица в сферата на транспорта. Вълнуваме се изключително много от положението на българските превозвачи. Знаем, че една голяма част от стоките се превозват към Англия, но сега след Брекзит, условията ще се променят.

Затова идеята на този семинар е да свържем българските превозвачи с белгийски представители на различни видове транспорт, да ги запознаем с промените на законодателството и да им осигурим достъп до всякакъв вид актуална информация, касаеща работата им. Идеята е по този начин да бъде осигурена възможност за преминаване през Белгия, а не през Франция и Германия, което е от взаимен интерес за двете страни“.

Още за визията за белгийско-българския бизнес на посланика на Кралство Белгия в България Н.Пр. Фредерик Морис, мечтата му да усети магията на Родопите отблизо и какво пожелава на чист български език на страната ни по повод предстоящите Коледно-новогодишни празници, чуйте в интервюто с него.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръчно рисуваните дрехи на твореца Нели Николова

Ръчно рисуваните дрехи са идея на твореца Нели Николова. С нейната страница „Усмивка в целофан“ , тя пресъздава красиви ръчно направени предмети, сред които и дрехи, които са много подходящ подарък за близките ни хора.  „Ръчно рисуваните дрехи са за хора, които искат да изразят своя собствен стил. Рисувам най-вече цветя, но мога да нарисувам..

публикувано на 03.03.21 в 16:22

Антония Гласкова: Хората търсят емоцията във фотографията

Фотографията за едни е хоби, за други - професия, но за всички, които се докосват до нея, е начин на себеизразяване. “Фотографията ми помага да се откъсна от ежедневието, от нашия свят. Завършила съм изобразително изкуство и съм рисувала страшно много”, разказва Антония Гласкова -   фотограф и графичен дизайнер. Като начин на изразяване..

публикувано на 03.03.21 в 16:01

Асен Павлов: Днес имаме свободата да избираме как да празнуваме, какво и как да харесваме

Духът на Българи е жив. Доказва го и пандемията – колко сме жилави, как се справяме в трудната здравна и икономическа ситуация. Днешният празник не е само в знамената, патриотичните песни и стихове. Духът и завета на старите българи, с които се гордеем, се носят в сърцата ни . Това отбеляза в студиото на Радио София Асен Павлов - главeн..

публикувано на 03.03.21 в 15:53

Българска фондация създаде начално училище в Уганда

Фондация “Усмивка за Африка” продължава мисията си да помага на деца в Уганда да получат начално образование. На 1 март се състоя откриването на начално училище “Дуло” в град Зирубве, Уганда. Проектът е ръководен от Даниел Делибашев, основател на Фондация „Усмивка за Африка“, която се занимава с доброволческа дейност за деца и възрастни в Уганда..

публикувано на 03.03.21 в 15:40

Исторически парк отвори врати за новия си сезон с исторически представления за 3-ти март

Историческият парк , край Варна, отвори врати за новия си сезон с исторически представления за 3-ти март. “Събитията са един голям трамплин за българските творци, защото в условията на Covid-19 едни от най-пострадалите са именно творците. Започваме от 22, 23, 24 април 2021 г. със събитие, което е за автомобили, които са преобразени така, че да..

публикувано на 03.03.21 в 13:54
Росен Барчовски

Росен Барчовски: По-добре работим в некомфортна среда

"Спортна среща" - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. В това издание: Допинг-скандалът в българското плуване; Мачът между ЦСКА и Лудогорец, завършил с победа на Лудогорец, катастрофата с Тайгър..

обновено на 03.03.21 в 13:43
Момчил Цонев

Момчил Цонев: От Габрово помагат на опълченците на Шипка с храна, вода и лекуват ранените

“Хората свързват 3 март и празникът със Шипка, но не се замислят в детайли за онези месеци на боеве. Габрово е градът, който в тези месеци помага на опълченците с дрехи, храни, вода и болнично лечение (в болница е превърната Априловската гимназия). Затова винаги, когато мога на 3 март или покрай честванията на Шипченската епопея през август,..

публикувано на 03.03.21 в 13:12