Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как женският подход ни помага да се реализираме в света

Снимка: facebook.com/theoriongrid
"Живеем в общество,в което женската гледна точка и позиция е потисната до степен, в която успелите жени трябва да възприемат патриархални модели. В контекст, в който преобладават маскулинните подходи към света, собствената ни женственост и феминност имат нужда от пространство, в което да се учим да бъдем себе си, да развиваме, подхранваме, утвърждаваме и мобилизираме тези свои страни."
С тази презумпция организация The Orion Grid организира шестмесечен безплатен феминистки курс, наречен „Читалище за жени“.  В 25 сесии те обещават развиване на задълбочен и критичен поглед към условията на патриархалния свят, рефлексия върху женските епистемологии и как те могат да бъдат полезни в реализацията ни и активната промяна на средата.

"В шестмесечния курс в женската ни група ще дискутираме интересни текстове от феминистките теории, но далеч не това е водещото", обяснява д-р Милена Статева от The Orion Grid. "Основната ни цел е да изградим един научен поглед и подход към женските епистемологии. Женските начини на правене на нещата, на градене на отношения и кариера, са по-флуидни, по-фрагментирани, грижовни, по-комплексни в някакъв смисъл и е важно те да бъдат осъзнати и реализирани тъкмо по този начин, вместо да се налага на жените да бъдат в същите позиции и да правят нещата като мъжете", споделя д-р Милена Статева.

Един от принципите на женската епистемология е също набавянето на познание от непосредствения опит. Често той се използва съвсем успешно и от мъже, например при разработването на различни програми и политики „отдолу нагоре“. Такъв е и принципът в "Читалище за жени". Женското лидерство обикновено е по-флуидно и демократично от авторитарните йерархични модели на патриархалния свят.

"През последните 30 години феминизмът е тема табу. Дотолкова, че например една важна демократична институция ме помоли да не използвам думата "феминизъм", когато говоря за историята на равнопоставеността между половете. Можете да си представите до каква степен е демонизирано това понятие", подчерта д-р Статева.

Според нея причините за това са много и е трудно да бъдат анализирани – от зародилия се през 90-те години агресивен феминизъм, през неолиберлният феминизъм, който подкопава позициите на жените, вместо да ги изкарва напред в обществото.

По-основният проблем обаче е социален и психологически, а именно начинът, по който жените се демонизират, особено когато търсят правата си или показват себе си като различни по някакъв начин. В нашата патриархална култура това се приема като заплаха и се посреща със страх, който впоследствие се превръща в гняв.  Макар и в България насилието над жени да не е с най-голям обхват, то е най-жестоко от всички страни в Европейския съюз. Това означава, че средно на две седмици една жена бива убива заради пола си, а голяма част от случаите на насилие над жени завършват в болница. 

Чуйте повече в разговора на Антония Каменичка с д-р Милена Статева.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зависимият човек се плаши от преживяванията си и се нуждае от семейството си

Зависимостта, независимо дали е към алкохол, наркотици, хазарт, дори спорт, може да засегне нас или някой от нашето семейство. Можем ли, обаче, да разпознаем признаците и как да си помогнем? Колко труден е пътят до ремисията и пълноценния живот, какво трябва да бъде участието на нашите близки в лечението и има ли още стигма в обществото ни по темата?..

публикувано на 27.02.21 в 19:14
Филмът „Медена земя“
получи голямата и специалната награда на журито, както и признание за операторско майсторство в Сънданс

Филм от Северна Македония с 2 номинации за "Оскар" - в кината

Сред трите премиерни филма, които влизат в кината от днес, кинокритикът Деян Статулов отличи най-напред „Медена земя“. През миналата година лентата на режисьорите Тамара Котевска и Любомир Стефанов (Северна Македония, 2019) беше с две номинации за „Оскар“. Другите 2 нови филма са американски. Въпреки че е с Мила Йовович в..

публикувано на 26.02.21 в 19:46

4 кратки български филма можем да гледаме в кино "Влайкова" тази събота

Четири български късометражни филма предлагат от платформата Кинематограф.бг и най-старото, действащо кино в София в проекта "Късо кино в кино Влайкова" на 27 февруари (събота) от 18 часа . Филмите са свързани с истории, които се случват с или около двама души, разказа в аванс Юлиян Спасов - главен редактор на Кинематограф.бг...

обновено на 26.02.21 в 19:03

В 1. СУ "Пенчо Славейков" са готови всеки ден да носят розови фланелки

Ден на розовата фланелка се провежда цяла седмица в българските учебни заведения Синхронен час, посветен на Деня за борба с насилието в училище проведоха младши посланиците на Европейския парламент от 1. СУ "Пенчо Славейков", които бяха подкрепени от представителите на ученическия съвет, училищния психолог и ръководството на..

обновено на 26.02.21 в 17:56

Сценичен дебют за "Бесове" - последният спектакъл на проф. Снежина Танковска

На 23 и 24 февруари от 19.30 ч. на камерната Сцена 47, последният клас на проф. Снежина Танковска  направи сценичния си дебют в „ Бесове “ от Албер Камю и по романа на Фьодор Достоевски. Тази първа среща с публиката е от изключителна важност за студентите и поради факта, че проектът се оказа последната постановка на проф. Снежина Танковска...

публикувано на 26.02.21 в 17:46
Не всички, работещи в заведения, се радват, че ще могат да поставят табела „Отворено“

Защо ресторантьори не се радват, че отварят заведенията

Отварянето на ресторантите „под режим“ не е добър подход . Решението на здравните институции и властта като цяло е съпроводено със спиране на плащанията към бранша. Но отварянето на заведенията не е 100%, а с условия – за отстояния между посетителите, за работно време и т.н. Ако отварянето е на 50%, трябва и плащанията да ги намалят наполовина,..

публикувано на 26.02.21 в 16:32

Дългоочакваната премиера на “Лека нощ, Лили” ще бъде на СФФ

Дългоочакваната премиера на “Лека нощ, Лили” ще бъде на Международния форум за късометражно кино In The Palace , който се провежда онлайн между 27 февруари и 6 март и в рамките на 25-тото издание на София Филм Фест. Българската публика ще види последната роля на голямата българска актриса Виолета Гиндева . Кинопроектът, по сценарий на Петър..

публикувано на 26.02.21 в 15:48