Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

След коронакризата и протестите през 2020 г.

Любомир Аламанов: Очакваме яростна предизборна кампания

На партиите от статуквото много им се иска да останат и да участват в управлението, коментира комуникационният анализатор

Любомир Аламанов
Снимка: Ани Петрова

Covid кризата е може би най-отличителната черта на годината, която изпращаме – с локдауна, с невъзможността да пътуваме, със затворените бизнеси. Ако преди влизахме от криза в криза, през 2020 кризата беше глобална и непрекъсната. На второ място в България ще запомним протестите, чиито ефекти са спорни.

Това е оценката на Любомир Аламанов, комуникационен експерт от Центъра за анализи и кризисни комуникации.

По думите му през пролетта беше факт добрият подход към информиране на населението по въпросите на настъпилата епидемия. И това се доказа с високото доверие към мерките.
След това обаче приеманите предписания за безопасност често се отменяха и бързо се заместваха с други. Това доведе до намаляване на доверието и сриване рейтинга на оперативния щаб.

През лятото се изгуби време в политическото оцеляване.

Тогава и настъпи пречупването във вярата и следването на лидерите от гражданите.

На протестите хората, които не харесват това управление, видяха, че не са сами. Фирма, която обяви подкрепа на протестиращи, бързо беше нападната от проверяващи институции. Но очевидно хората спряха да се страхуват да изразяват недоволството си.

Смяната на министри също донякъде е победа на протестите, допълни Аламанов. Много маски паднаха. Евроинституциите научиха повече за процесите в България.

Когато ваксината стана факт, в други страни първите, на които беше поставена, се оказаха възрастни хора, а в България – министър и шефове на болници. Това обаче беше правилен ход за българските реалности, смята експертът.
Макар и позакъсняла, разяснителната кампания за ваксинирането наистина е необходима.

Парламентарните избори през пролетта на 2021 г. ще бъдат предшествани от особено яростна кампания, смята Любомир Аламанов.

„Всички партии виждат милиардите, които се задават от Европа заради пандемията. Особено партиите от статуквото ще искат да останат и да участват в управлението.

Хората трябва да разберат, че демокрацията не е да гласуваш веднъж на 4 години. Демокрация е когато всеки ден искаш, говориш, настояваш, да протестираш ако трябва, да притискаш политиците да си вършат работата и да изпълняват обещанията си.”

Чуйте разговора на Катя Василева с Любомир Аламанов.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Web Report 2021" дава шанс и крила на добрата българска журналистика

Добра журналистика се прави, когато авторите работят с факти. Този медиен постулат е залегнал в четвъртото издание на конкурса Web Report за авторски материали с достоверна, обективна и впечатляваща информация по обществено значими теми. Това е невероятен шанс на млади и прохождащи в професията да представят свои материали редом с..

публикувано на 23.04.21 в 12:53

Цирк Балкански ще радва зрителите с по-красива визия и нова юбилейна програма

Фамилия Балкански отбелязва своя 200 годишен юбилей в сферата на цирковото изкуство, по този повод те ще зарадват публиката с нова  премиерна програма. Академик Александър Балкански разказва за новата  програма, новото иновативно шапито на цирка и какво сътворяват артистите в академия „Балкански., когато им се налага да нямат представления пред..

публикувано на 23.04.21 в 12:25
Типична за квартала къща

Историята на кв. Лозенец" в спомените на проф. Захарий Кръстев

Споменът за живота в кв. “Лозенец” през първите 100 години запазва и разказва в книгите си проф. д-р Захарий Кръстев, автор на книгата “Кварталците”, която разказва за заселването на журналистическия квартал и пл. “Журналист”. В книгите си за квартала, проф. Кръстев представя 350 значими за България личности, както и 600 фотографии на първите къщи..

публикувано на 23.04.21 в 11:38

Осезаемо е подобрението в организацията на движението и паркирането в "Лозенец"

Проблемът с паркирането, който е характерен с малки изключения за цяла София е частично решен в столичния  кв. “Лозенец” . Това става след въвеждането на “зелена” зона преди четири години в Долни Лозенец от 2019 г. “Видимо се вижда подобрението в организацията на движението и паркирането. В първите години на въвеждането на зоната доста се облекчи и..

публикувано на 23.04.21 в 10:53

Ходенето с боси крака е полезно, но крие и някои рискове

Ходенето с боси крака е много полезно, но през пролетта трябва да се практикува внимателно, особено ако човек не е кален. Това съветва Андрей Тяжелников, главен специалист в руското здравно министерство, пише БГНЕС. "Като цяло ходенето с боси крака е много полезно. Това е едновременно закаляващо упражнение и естествен масаж на стъпалата. През..

публикувано на 23.04.21 в 09:24

Откриват новия сезон на „Фермерски пазарЪ – храни и занаяти“

На 25 април ще бъде открит новият сезон на „Фермерски пазарЪ – храни и занаяти“ с неговото Пролетното издание 2021 г. Отново ще бъдат включени най-добрите български производители на чиста храна, творци и занаятчии от всички краища на страната. “Този Фермерски пазар е една нова инициатива, която имаме отдавн като идея да организираме. Всяка втора и..

публикувано на 23.04.21 в 09:01

Отбелязваме Световният ден на кигата и авторското право

На 23 април отбелязваме Световния ден на книгата. През 1995 година ЮНЕСКО решава да обяви Световен ден на книгата и авторското право. Като събитие обаче, този ден е стартирал още през 1923 година от книжарници в град Каталуния, Испания, в чест на писателя Мигел де Сервантес, който е починал на тази дата. Според Юлиянския календар на 23 април 1564..

публикувано на 23.04.21 в 08:02