Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Елица Стоилова представя

Изкуствен интелект: Топ 5 проекти и решения

Снимка: https://pixabay.com/

Пандемията стимулира развитието на технологиите във всички насоки, включително в сферата на изкуствения интелект. Само в Европа ускорението на дигитализацията шест месеца на годината се оценява на това за период от три до седем години напред, заяви пред Радио София Елица Стоилова, специалист по развитие на чатботовете.

Проектите, съдържащи изкуствен интелект, са по-дългосрочни, но няколко реализации в различни стадии на развитие правят особено впечатление през изминалата година.

Елица Стоилова открои своите Топ 5 събития в областта на изкуствения интелект:

Дигиталните хора - неони бяха едно от иновативните творения на годината. Те са генерирани компютърно, но всеки от тях има своя личност и професия и са програмирани да имат поведението на човек, като проявяват емоции, говорят различни езици и имат памет за срещите и разговорите с хора. Те ще могат да бъдат назначавани на работа, за да изпълняват различни дейности дигитално.

77 екипа от 19 страни работят върху роботи - аватари, управлявани от изкуствен интелект. Прототипите на десетте най-добри модела ще бъдат завършени през 2022 година и ще бъдат насочени към производство. Хората, свързани с такива машини, ще могат да се “пренасят” в други места на планетата и чрез тях да извършват опасни дейности.

Дигиталните двойници са още едно проявление на изкуствения интелект. Известни личности вече имат такива дубльори. “Майкрософт” пък работи върху създаването на дигитален чатбот на конкретно лице, което може да бъде заместител в социалните мрежи.

Елица Стоилова

И две любопитни разработки намират място в списъка на Елица Стоилова.

Един от бившите програмисти на екипа на Амазон за създаване на алгоритмите на "Алекса" е създал приложение за превод на поведението на котки. Използвайки машинно обучение, програмата слуша звуците, които издават котките, и предлага превод на човешки език. Заедно с това то се адаптира към всяка отделна котка. В плановете на компанията е и разработването на умен нашийник.

И накрая идва най-известната любовна приятелка в света. Тя е китайка, но всъщност чатбот с изкуствен интелект и характер на жена. Виртуалните й любовни връзки са стотици милиони, а според нейните почитатели разговорите с нея са като с истински човек. Нещо повече - тя привързва към себе си тези, които имат нужда от общуване. 


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще плащаме потреблението директно през новия сайт на „Софийска вода“

Загубите на вода от течове по ВиК мрежата на „Софийска вода“ ще спаднат под 40% след нови планирани инвестиции , съобщиха на специална пресконференция от дружеството. За целта 2021 г. са предвидени 38.9 млн. лева - за 42 км водопроводи и 3 км канализационна мрежа. Загубите за 2020 г. са с 3% по-малко от 2019-а, но са над 41 на сто. В..

публикувано на 18.05.21 в 17:06

Пиесата “Наздраве на живота” - най-новото заглавие в Сатиричния театър

Пиесата “Наздраве на живота!” от Калин Сърменов, Боряна Иванова и Иван Панев е най-новото заглавие в афиша на Сатиричния театър “Алеко Константинов”. Премиерата е на 21 май от 20.30 ч. на сцена “Comedy bar Happy Сатира“. Режисьор на спектакъла е директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов. “Това е едно представление, което в основата си се бори с..

публикувано на 18.05.21 в 16:27
Ген. Съби Събев

Ген. Съби Събев: Модернизацията на армията ни трябва да е приоритет през следващите 10 години

Независимо от поведението или излизането в отпуск на ръководителите на институции, службите за сигурност на държавата трябва да продължат да функционират. В същото време служебното правителство отправи послания, които звучат като предупреждения към тези шефове – че могат да бъдат отстранени без адекватния повод за това. Това коментира в..

публикувано на 18.05.21 в 15:26
Диляна Димитрова

Диляна Димитрова - създателката на място само за култура

“Интересът към медиите и особено към онлайн журналистиката е такъв, че много трудно можеш да предвидиш, че нещо ще се чете. Колкото и хубаво да е написано, колкото и да е добър авторът”, казва Диляна Димитрова - дамата, която стои зад сайта “ Площад Славейков” , който на 24 май става на 7 години. Въпреки това, понякога предварително знае, че една..

публикувано на 18.05.21 в 13:51

Българки предлагат 100% биоразградимо фолио за ламиниране

Две млади българки не само обичат природата, но са измислили начин, по който ефективно да я пазим, използвайки техен иновативен продукт. Дамите са Гергана Станчева и Анджела Иванова, които с д-р Филип Ублеков разработват екопродукта Lam’on , с който могат да пренаредят класацията на предпочитаните ресурси, с които работи печатната..

публикувано на 18.05.21 в 13:22

Видео игрите помагат при лечението на болни от рак деца

Компютърните игри могат да помогнат на децата да преодолеят болката при лечение на рак. Изследване, проведено в Hospital de la Paz в Мадрид, показа също, че играта на видео игри им помага да се възстановят. Страничен ефект от химио и лъчетерапията при лечение на рак е мукозитът, причиняващ болезнено възпаление и язви на лигавиците, които покриват..

публикувано на 18.05.21 в 10:09

Науката като изкуство или модерният Музей на илюзиите

“Самата концепция, а и името “Музей на илюзиите” вече е предпоставка да привлече съвременния посетител, защото съвременният човек бяга от местата, където ще си даде времето и парите, за да стои пасивен и няма да може да участва активно. Свикнали сме да участваме със снимки, с публикация, с всякакви неща, свързани с нещата, които правим”, казва Виолета..

публикувано на 18.05.21 в 09:46