Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2021-а: Какво предстои

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първата “Спортна среща” по Радио София през 2021 година започна с коментар на водещия Камен Алипиев за това дали тази тежка година, която ни раздели с много приятели, ни накара да променим начина си на живот, дали все още сме с изправени глави и можем да се гледаме сериозно в очите, когато застанем срещу огледалото и можем да спим спокойно. Защото много хора около нас, със сигурност не могат да го правят.

Какво можем да си пожелаем за 2021-а, освен да видим отново приятелите си, да ги прегърнем, да застанем редом до тях без да ни е страх... А другото е да можем да стоим изправени, да защитаваме своите позиции, независимо от всички обстоятелства, които ни се стоварват върху главите ден след ден и независимо от 111-тото място на България в класацията на свободата на словото.

Равносметката показва, че възможността да погледнем към себе си и да разберем, че може би мрънкането, самосъжалението, това което е толкова характерно за нашата страна в последните години, не е правилният път, и че трябва по някакъв начин да опитаме първо да поправим себе си, да бъдем сигурни в това което правим, да бъдем по-смели, да можем да си изразяваме позицията без никакво притеснение от каквото и да било. И тогава вече да искаме от другите нещо.

Какво да кажат обаче тези които се готвеха за Олимпийски игри? Тези, които натиснати от биологичния часовник, сега дори не са сигурни, че могат да спечелят квоти, дори въобще не са сигурни дали ще има Олимпийски игри в Токио. Най-важното, най-голямото спортно събитие, което се надяваме да протече в Япония през август, тази година, дано колкото се може повече български спортисти, които са все още в битката за квота, да успеят да я спечелят. Нашите състезатели продължават да се борят, въпреки липсата на сериозна спортна система в България, въпреки оплакванията, че няма пари. Бюджетът за спорт в България се увеличава методично вече доста години поред и оправданията „няма пари“ и „няма база“ понякога са нелепи..

Новината на деня със сигурност идва от българския футбол! Във всички мейн стрийм медии акцент бе назначаването на литовеца Валдас Дамбраускас за старши треньор на отбора на “Лудогорец”. Мъри Стоилов беше на крачка от подписване, но не се получиха нещата, за да можем да го видим отново с неговия екип да жъне успехи с отбор който има големи амбиции. И много хора сигурно сега си казват: "Откъде-накъде литовците които със сигурност са ни абонати поне на футбола, въпреки безобразното състояние на българския национален отбор в момента, ще ни дават треньор по футбол, вместо да е по баскетбол, или по вдигане на тежести, където също дълги години са имали много повече успехи от нас, или по силов трибой?" Но това е факт – един от младите треньори, който през годините показа много сериозен стремеж за развитие, както казват нашите колеги от Sportal, дълго време е бил в полезрението на екипа на "Лудогорец" и сега поема българския шампион, за да спечели още една титла и може би да започне един нов поход към върховете на европейските клубни турнири. А специалистът по спортни науки Станислав Генчев остава в неговия щаб, както и треньорът на вратарите Здравко Здравков.

Дамбраускас е завършил своето образование в Англия и работи в няколко местни футболни школи. Сега идва от хърватския „Горица“, така че му пожелаваме успех във този доста миниран терен на българския футбол, във който резултатите от мачовете доста често не се определят единствено и само от показаното на терена. Всички ние знаем това от години. Много странно е, че най-после спортния министър успя да дефинира този проблем и най-после някой евентуално да започне да се бори с него. Един от многото проблеми на българския футбол...

Целият календар през годината изглежда амбициозен. Всички в България продължават да се надяват, че публиката отново ще бъде пусната на терените, нещо което вече стана, макар и частично в някои градове на Съединените щати и все повече в южното полукълбо в Австралия и в Нова Зеландия, където благодарение на строгите си протоколи ковид остава по-скоро във забвение, докато ние, очевидно толкова увлечени в желанието си да празнуваме, се опитваме непрекъснато да нарушаваме мерките

Спортист на годината на България стана Цветана Пиронкова, благодарение на изключителното си представяне на два от турнирите от Големия шлем. Тя някак се възкреси, тя ни показа също един много добър урок; как след три години извън големия тенис и майчинство, можеш да се върнеш и отново да бъдеш в големите „шамари“. Да се надяваме да видим все повече български спортисти на призови позиции в световния спорт. Но това не може да стане с магическа пръчка, след като не сме имали олимпийски шампион от 2008 година, поради простата причина, че всичко това минава през един дългогодишен процес на обучение, на много сериозна работа, на развитие на треньорските кадри.

И още в “Спортна среща” - разговор с председателя на Асоциацията на българските спортни журналисти Найден Тодоров от „24часа“, който беше едно от вдъхновенията в нашата гилдия, когато света замря през март месец миналата година. Успя да ни предизвика да разказваме спортните си истории в един момент, когато никъде по света нямаше спорт. В разговора научаваме как и защо е стигнал до тази идея.

„Ако спортът е феномен, който вдъхновява, то ние сме хората, които трябва да показваме, че независимо от всички предизвикателства, спорта винаги ще бъде жив,“ споделя Тодоров, реализирал идеята „Моят любим спортен момент“в която са се включили над 80 спортни журналисти. „Да обединиш хора с различни идеали, с различни пристрастия дори, трябваше ние да ги пренесем в мигове, в които доказваме как спортът е лекарство, и дава нужната доза позитивизъм на хора които бяха свикнали ден след ден да броят само бройки, които създаваха изключителна болка в мозъците на всички“.

Иво Иванов коментира какво да очакваме през 2021 година, както и всичко интересно от американския спорт. Журналистът се спря и на скептицизма относно ваксината, страховете и конспирациите разпространявани в интернет. За гласовете които се чуват да бъдат ваксинирани атлетите и конкретния призив на „Сърджънт дженерал“ към Леброн Джеймс да се ваксинира. Каква е логиката да бъде отправено подобно послание към най-здравия мъж на планетата – научаваме от Иво Иванов, както и повече подробности около спортната кариера на Леброн Джеймс.За първата жена треньор в NBA, при това назначена за старши треньор – Беки Хемън.

Андрей Демирев, кореспондент на БНТ в Испания, бивш национал по водна топка, международен съдия, обобщава футболната година в Испания.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 18.04.24: Рекордни стойности на корупция през 2023 година

В четвъртък, 18.04.24 г. коментаторите във "Форум се спряха на следните теми: Докладът на Центъра за изследване на демокрацията, който сочи, че 2023 година е била рекордна по отношение на корупцията Евроизборите Коментаторите: •  Социологът Мила Минева •  Рапърът Матю Стоянов (Жлъч) Повече подробности можете..

публикувано на 18.04.24 в 19:18

Трето издание на състезанието "Трън Ултра Рън"

На 11 май 2024 г. със старт и финал в трънското с. Велиново ще се състои Третото издание на състезанието по планинско бягане "Трън Ултра Рън" 2024. Участниците могат да избират между четири изключително живописни трасета с различна дължина и трудност, като всяко едно предлага уникално цялостно изживяване и неповторими панорамни гледки. "Трън..

публикувано на 18.04.24 в 18:50

Стартира кампания по почистване в община Радомир

По повод Деня на Земята Община Радомир организира почистване на всички населени места намиращи се на територията й. Събитието ще се случи в рамките на 2 дни – 20 и 21 април 2024 г. То е част от годишната кампания на Община Радомир, която ще се проведе в няколко етапа, включващи почистване и облагородяване на всяко населено място, засаждане,..

публикувано на 18.04.24 в 17:36

Together for Fertility обединява редица държави в полза на хората с репродуктивни проблеми

Сдружение "Зачатие" е неправителствена организация на българските пациенти с репродуктивни проблеми, която има своята 20-годишна история на работа в подкрепа на пациентите и информиране на обществото. След два дни предстои заключителна конференция по проекта Together for Fertility, съфинансиран по програма "Еразъм+" на ЕС, в който сдружението..

публикувано на 18.04.24 в 17:15

Мястото на България в единния европейски пазар

Институт за пазарна икономика (ИПИ) публикува специален доклад , който разглежда в дълбочина участието на България в единния пазар на ЕС. Докладът е изготвен по повод 30 г. от създаването на единния пазар на ЕС и 20 г. от присъединяването на основната група страни от Централна и Източна Европа. ИПИ изследва степента на икономическа интеграция на..

публикувано на 18.04.24 в 16:15

Трамвайно трасе ще свързва пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане"

Заедно с ремонта на пл. "Св. Неделя" ще бъде изградено трамвайно трасе на бул. "Александър Стамболийски" между пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане", съобщиха от "Спаси София". Инициативата е на общинския съветник Борис Бонев, като вече са проведени срещи с главния архитект на София и проектантския екип. "400-метровото трасе значително ще..

публикувано на 18.04.24 в 15:57
Венцислав Костов (вдясно) във вечерния блок на Радио София

Венци Костов между България и Испания

Венцислав Костов е режисьор, който живее и твори най-вече в Испания. Той е от български произход и понякога се завръща към своята родина поне за седмица-две. Именно в такъв период е гост и на предаването "Добър вечер, София". Неговият филм "Любен" засяга тема свързана с ЛГБТ общността и вече е отличен с няколко фестивални награди, но все още не..

публикувано на 18.04.24 в 15:03