Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българска лавинна асоциация с важна информация за състоянието на снежната покривка в планините

Снимка: avalanche.bg
Когато говорим за зимни спортове, не бива да подминаваме и темата за безопасността в зимната планина. През 2020 г. група ентусиасти учредиха Българска лавинна асоциация. Всеки, който харесва зимния туризъм е наясно с липсата на достатъчно информация за лавинните условия в планините.

“Идеята се роди преди две години. Може би още по-рано, но не бяхме готови. От много време си говорим, че има нужда от агенция в България, която да се занимава с безопасността при зимния туризъм”, казва председателят на Българската лавинна асоциация Росица Михайлова.

В асоциацията се събира екип от хора с различен опит и бекграунд в зимната планина. В момента Росица Михайлова работи заедно с Александър Михайлов, с когото са сертифицирани в Канада лавини професионалисти и се занимават с фрийрайд от повече от 20 години.

В Асоциацията са се включили също Димитър Димитров, Краси Стоянов, който е бивш планински спасител, Георги Георгиев - Черния - виден алпинист и сертифициран водач, Момчил Панайотов и Николай Димов, който е планински спасител и се занимава с обучителните програми на ПСС.

До момента обаче хората, свързани с Асоциацията, са практически доброволци, които даряват времето си безвъзмездно и сами финансират дейността си.

“Идеята е в дългосрочен план да започнем да издаваме редовен професионален лавинен бюлетин”, посочи още Росица Михайлова.
Към момента те с създали платформа, в която хората могат да се информират за състоянието на снежната покривка.

В платформата се работи по канадски принцип, т.е. професионалистите разчитат на събраните от туристи наблюдения за състоянието на снежната покривка. Това включва дори снимки, по които може да се познае от къде е духал вятърът и дава много информация на професионалистите, за да направят анализ и да създадат професионалните бюлетини.

Чуйте повече в разговора на Антония Каменичка в звуквия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Бон-Бон“ празнува юбилей с мюзикъла "Пепеляшка"

През тази година отбелязваме 25 години от създаването на вокалната детска формацията „Бон-Бон“. В годината на юбилея даровитите деца ще представят мюзикъла "Пепеляшка", който ще видим на Sofia Summer Fest на 7 август от 20.00 часа. “Ентусиазмът, с който работя и с който продължавам развитието на „Бон-Бон“ е същият като в началото. Не се отказвам от..

публикувано на 04.08.21 в 18:17

Изложбата Memento Vivere - фотографии, които ни напомнят, че сме живи

Memento Vivere (Помни, че си жив) е четвъртата изложба от програмата на осмото издание на фотографския фестивал ФотоФабрика. Тя събира за първи път работите на 16 съвременни български и световни автори, които по покана на фестивала изпращат своите произведения, запечатали моментите, които ни напомнят, че сме живи. Изложбата ще бъде открита на 5..

публикувано на 04.08.21 в 17:51

Табела на ценностите ориентира жителите и гостите на Банкя

Табела на ценностите ориентира жителите и гостите на град Банкя. Арт инсталацията е висока около 2.5 м. и представлява масивна конструкция с цветни стрелки, на които са изписани едни от най-красивите думи в българския език – родолюбие, честност, благодарност, отговорност, толерантност, добротворчество, мечтай и други. Табелата на ценностите е..

публикувано на 04.08.21 в 17:34
Nigella sativa

Черният сусам активно бори Covid-19

Растящият в Северна Африка и в Западна Азия черен кимион (Nigella sativa), познат още като черен сусам или калонджи, може да се използва за лечение на Covid-19, пише списание „Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology”. Растението съдържа тимохинон, който има способността да се свързва със S-протеина на коронавируса и така да предотврати..

публикувано на 04.08.21 в 16:42

Отпускат 45 млн. лева за модернизацията на жп линията Волуяк-Драгоман

Министерският съвет одобри отпускането на 45 млн. лева, за започване на дейностите по проект „Модернизация на жп линия София - Драгоман - сръбска граница, жп участък Волуяк – Драгоман“. Допълнителните плащания се отпускат към бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, като принципал на НК „Железопътна..

публикувано на 04.08.21 в 16:15
Мина Енева

Родителите на деца с аутизъм са сред най-потърпевшите от липсата на модерна детска болница

Родителите на деца с аутизъм са едни от най-потърпевшите от липсата на една модерно организирана детска болница, с добри специалисти и добре подготвени екипи. Децата от аутистичния спектър са различни - има такива, които обясняват какво ги боли, но има и такива, които не могат да преценят какво ги боли, не могат да локализират болката...

публикувано на 04.08.21 в 15:40

Арх. Иво Мечанов: Мястото на бъдещата детска болница е, където е предвидено в момента

Нова детска болница може да има след 5-6 години, ако се започне от нулата с анализ на нуждите, архитектурен конкурс, изготвяне на нов проект и строителство. Това коментираха експерти на обществена дискусия на тема „Национална детска болница в България в контекста на добрите европейски и световни практики“. На дискусията в Народното събрание се разбра,..

публикувано на 04.08.21 в 15:25