Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпреки някои предимства на онлайн обучението

И студенти, и преподаватели в ТУ-София очакват присъствените часове

Снимка: БГНЕС

Как студентите се справят с обучението си в ситуацията и времето, когато мерките против разпространението на коронавиуса налагат ограничения и принуждават много висши училища да разчитат на дигитално провеждане на лекции и упражнения?

Условията са различни не само заради нееднаквите възможности на университетите, но и заради спецификите на специалностите.

„Студентите приемат онлайн обучението недостатъчно сериозно. Преподавателите полагат усилия и се справят доста добре в тези условия“, каза пред Радио София Димитър Ценов, студент първа година в Техническия университет – София. Той учи  в специалност „Компютърно и софтуерно инженерство“ и предпочита онлайн обучението.

Деница Узунова е студентка в същата специалност в ТУ и също е доволна от онлайн обучението, въпреки предварителните си резерви.

През миналата учебна година много от часовете са пропадали. Сега обаче се провеждат всички лекции и упражнения. Преподавателите дават и извънредни консултации в събота и неделя.

Според Кристиан Пандев, студент по Авиационно инженерство (ІІІ курс в ТУ-София) не всички преподаватели се стараят, „рецитират“ си лекцията, но за разлика от присъственото обучение, пред компютърния екран това отношение е много разсейващо. Неслучайно тази специалност няма предвидена задочна форма.

„Това е компромисен вариант, колкото да не се обяви нулева година, но е на наш гръб.“

Второкурсникът Борис Новоселски също признава, че тази учебна година и преподавателите са по-подготвени, но като цяло не е доволен от онлайн обучението, заради липсата на часове по практика.

„Всички искаме нормално протичане на учебните занятия“, изтъкна пред Радио София проф. Михаил Тодоров, декан на Транспортния факултет към Технически университет. Той потвърди възможността за присъствено провеждане на практика, изпити и други дейности, след днешна заповед от здравното министерство.

Проф. Тодоров призна за трудностите през летния семестър на миналата година, но по време на сегашния семестър проблеми няма. Дори в неговите лекции той регистрира активно участие на студентите. Сред предимствата на онлайн обучението той посочи възможността лекциите да се записват и след това младежите да си ги възпроизвеждат колкото и когато поискат.
Все още има трудности при някои занимания в лабораториите на ТУ-София.

Чуйте разговора на Лъчезар Христов и Луиза Лазарова с проф. Михаил Тодоров, както и мненията на студентите, записани от Михаил Митев и Георги Карамфилов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Студентските съвети с искане за 50 на сто по-ниски наеми в общежитията

С 50 на сто да бъдат намалени наемите на студентските общежития за януари и февруари, настояват в позиция до просветния министър и до ректорите на висшите училища от Националното представителство на студентските съвети в България. Искането е..

публикувано на 14.01.21 в 23:42
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите,..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда..

публикувано на 19.04.24 в 14:34