Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Илиев: Американците се пазят от заразяване, но искат вече да са заедно

Мерки за сигурност в Калифорния
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В днешния ден, когато новият президент на Съединените щати Джо Байдън ще встъпи в длъжност, всеки има свободата да усети събитието през своята гледна точка. Силно се надявам всичко да мине мирно, без да има излишни прояви на емоция и да не се стига до крайности, каза пред Радио София Иван Илиев, един от ярките журналисти от нас в края на 90-те години, който сега живее в Лос Анджелис.

Той се спря на кариерата на юристката Камала Харис, досега сенатор от Калифорния, на която предстои да встъпи в длъжност като вицепрезидент. Харис беше главен опонент на Байдън в първичните избори, когато между двамата прехвърчаха искри, но сега всички противоречия са изгладени в името на общата цел.

Хората в Америка са заети с това първо да опазят себе си и близките си здрави и се борят с ежедневните проблеми и с икономическите предизвикателства. Миналата година беше трудна в много отношения и много семейства претърпяха загуби. Като цяло не е прието да се говори много за политика, а субективното усещане е, че хората искат вече да бъдат заедно, да продължават напред, независимо кого са подкрепили по време на изборите. Важно е да се знае също, че над 40% от американците не посочват партийна принадлежност, отбеляза  Илиев и добави, че неговият поглед е, че обществото не е чак толкова разделено, колкото се говори.

До два дни започва ваксинирането на хората над 65-годишна възраст в Калифорния, след като досега бяха ваксинирани само хората в медицинския сектор и в домове за възрастни. Мерките срещу разпространението на коронавируса остават строги - не работят ресторантите, баровете и фитнес залите. Хората са съвестни и спазват правилата, като всеки се старае да допринесе за това да опази от заразяване себе си и другите. Открити са три големи центъра за масова ваксинация в Лос Анджелис.

Иван Илиев изтъкна, че политиките на отделните щати влияят в много по-голяма степен пряко върху живота на обикновения американец, отколкото тези на президента на Съединените щати. Иначе очакванията за първия работен ден на Байдън са той да подпише няколко указа, с които да отмени някои от указите, утвърдени от Доналд Тръмп. Недостатък на избраната от Тръмп стратегия да ръководи чрез президентски укази е, че те могат да бъдат отменени много лесно от следващия президент. 

Чуйте интервюто на Лили Големинова с Иван Илиев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен Желязков ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от Столичния общински съвет Повече..

публикувано на 25.04.24 в 18:12

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин Пелин. Домакини на семинара ще са Центровете за социална рехабилитация и интеграция "Свети Йоан..

публикувано на 25.04.24 в 17:34

Информационни сесии в областите Монтана и Русе в полза на сезонните работници

Европейският орган по труда ( ЕОТ) организира Информационни сесии в България с насоченост към български сезонни работници в селското стопанство във Франция. В тях на 24 и 25 април 2024 г. ще вземат участие експерти от администрацията на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), както и местните комисии за борба с трафика на..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Третото издание на Международния фестивал "Артис" се открива на 30 април

На 30 април ще се открие Третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства "Артис".  В предаването "Радиокафе" с акцент по темата  е разговорът с Ваня Пешева – създател на фестивала, и младата участничка Йоана Милкова . "Преди няколко години стартирах тази идея за фестивал с единствената цел да предоставя възможност..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Какъв ще бъде туристическият сезон тази година

С майските празници се поставя и началото на морския туризъм. Оказва се, че почивката тази година ще ни струва около 10-15% повече. Много от българите ще предпочетат отново да пътуват за празниците, като една от обичайните дестинации е не само Гърция, но и нашето Черноморие. Подробности разказа Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на..

публикувано на 25.04.24 в 15:57
Хари Тончев и Даниеле Феббо

Двама от "Хари Тончев трио" свирят на живо по специфичния си начин

Българският джаз китарист Хари Тончев от 2 седмици е в България и се готви за сценична изява с формацията си, в която участват и контрабасистът Даниеле Феббо и барабанистът Борислав Петров. Китаристът е роден в Пловдив, но от 2019 г. живее в предградията на Чикаго и се изявява в различни американски щати. Пред БНР-Радио София той посочи,..

публикувано на 25.04.24 в 15:40

Село Шишковци ни очаква да празнуваме Лазаровден

Как се празнува Лазаровден в село Шишковци – родното място на художника Владимир Димитров-Майстора? Това може да разберете, ако се отзовете на поканата от кмета Илияна Петрова, и посетите селището на 10-ина километра от Кюстендил тази събота, 27 април. "Спряхме се на този празник, заради позабравените традиции – обясни пред БНР-Радио..

публикувано на 25.04.24 в 14:26