Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Иво Иванов: Тръмп ще се запомни с разделението на обществото и щурмуването на Капитолия

Иво Иванов
Снимка: Личен архив

Съединените американски щати - страната която страда от биполярно разстройство в момента, имаше нужда точно от това послание, с което Джо Байдън влезе в Белия дом: „Да бъдем заедно, обединени!“.

Това коментира в късното шоу на Радио София Иво Иванов, журналист и писател, който от 30 години е в Щатите.

„Пристигнах тук (в САЩ) през 1990 година. Свидетел съм на осем президентски  избори. Когато стъпих за пръв път на летището в Ню Йорк, бях изумен от тази хармония и разбирателство между хората, които принадлежат на различни раси, култури, вероизповедания“, разказа той. „Влязох в павилион за вестници и шоколади и забелязах, че продавачката е забрадена мюсюлманка. Купувачът беше ортодоксален евреин. Двамата говореха, шегуваха се без никаква стена между тях. Постепенно, това е нещото, което заобичах най-много в тази страна.“

Това, от което Иво Иванов е бил впечатлен, обаче, се е променило след средата на 90-те години. Доналд Тръмп изострил целенасочено разделението в обществото.

„Той дори за миг не се престори, че е президент на всички американци. Четирите години мандат той посвети на разделение на Америка. И това е катастрофално за тази страна, това е посегателство към самата демократична тъкан на тукашното общество. И пораженията са трайни, ще отнеме много време да бъдат преодолени.“

Иво Иванов припомни, че Джо Байдън е на 78 години, най-възрастният президент в историята на страната. Може би има леки когнитивни проблеми, но в този момент Щатите имат нужда точно от такъв човек. „Не от Бърни Сендърс, в никакъв случай от Хилъри Клинтън, Америка има нужда от дядо Байдън! Добродушният човек, който цял живот е бил центрист. Има поне потенциал да намери някаква пътека към сърцата на хората които не гласуваха за него. И да не забравяме, че той не отива в Белия дом, той се връща там, където прекара 8 години като вицепрезидент. И има необходимия опит, необходимите дипломатически връзки, за да поеме кормилото на най-могъщия офис на планетата.“

Според журналиста, Байдън е имал късмета да се появи в точния момент срещу точния противник. Докато Тръмп е разчитал на самоувереността и харизмата си, но е „изумително некомпетентен бизнесмен. Успешен е като шоумен. Всичко свързано с него е особено, нестандартно, говори по различен начин. Но на практика няма нищо, което той да е докоснал и да не е било разрушено, което да не е било докарано до банкрут“.

Основният спомен от Тръмп ще остане разделението на обществото и щурмуването на Капитолия - цитаделата на американското законодателство.

„Интернет има много мрачна роля в цялата тази ситуация. И аз не знам, как човек може да наложи някаква информационна хигиена и да промени медийната си диета. Трябва съзнателно да го направи“, допълни Иво Иванов.

С него разговаря Лъчезар Христов.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кулата на Копитото, откъдето се излъчва и Радио София

Излъчвателят над София

Фийчърът на Божидар Янев за кулата на Копитото бе създаден от него като участник в БНР Академия.  Започнала от спомените му от разказите на неговия дядо, историята споделя настроенията на мястото и документирани спомени на работещи там, проблемите при строителството, умората и заболяванията при работещите. Но също и куриози около липсата на покритие. От..

публикувано на 19.06.21 в 16:00

Огнен танц, театър, цирк

"Има идеи, които само ти казват как да ги случиш. За мен личният танц с огъня започна преди 20 години. Огнените инструменти ти дават симбиоза между тяло и обект. Работих с първата професионална група в България за танц с огън - периодът бе много вълнуващ." - разказва Саша Хаджиева - артист, сценарист на документалния филм „Родени от огъня“, филм за..

публикувано на 19.06.21 в 15:05
Виола Каравелова

Тъгата събира

Любовната им история е с тъжен край - Виола Каравелова и Йосиф Хербст. Девет години Виола няма никаква вест от съпруга си и не може да повярва, че е изчезнал. Виола вегетира до края на дните си в апартамента на майка си на ул. Шести септември. Тя е по-красива и изящна от сестра си Лора - и двете са дъщери на Екатерина и Петко Каравелови. Виола е сама..

публикувано на 19.06.21 в 14:05

На път из България от Ларгото

"Цветно музикално пътешествие през седем фолклорни области на България" - така представя проекта си "Пътуване из България"    Милена Великова, председател на Сдружение "Алтернативен свят Оренда". Датата е 26.06.2021 г. (събота), мястото -  Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“ на Ларгото. За децата ще има и творческо ателие с..

публикувано на 19.06.21 в 11:30
Национален тенис център

Безплатен тенис за деца

Какво обичат децата в тениса - техните отговори и допълненията от треньора им Владислав:"Далеч от виртуалните пространства, нови запознанства, приятелства, емоции, здравето няма какво да го коментираме. За съжаление днес тенисът е спорт за привилегировани": За да отвори вратите към красивия спорт към всички желаещи деца е инициативата за безплатен..

публикувано на 19.06.21 в 11:29

Дарителството в "Земята и хората"

Създаден с даренията на емигранта Илия Делев и колекциите на доц. Михаил Малеев и други български учени, музеят "Земята и хората" продължава традицията си да ги чества. Живка Янакиева, главен уредник, разказва за  Деня на дарителя - празник на музея "Земята и хората“: "В 6 витрини на първия етаж ще бъдат представени различни теми от профила на..

обновено на 19.06.21 в 11:08
Мануела Драганова

Най-силна е емоцията на благодарността

"Най-ценното на коучинга е да помага на хората да изясняват целите в живота си и да им повишава мотивацията" - навлиза още с първото изречение в същината на професията си Мануела Драганова. Коя е тя? Съосновател на платформата UpgradeAcademy, на международния център GenerativeMindset, член на групата DitlsStrategy в Калифорния и на Международната..

публикувано на 19.06.21 в 10:50