Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В немодерен, но комфортен свят

С магически реализъм Атанас Мацурев рисува носталгия и одухотворен покой

Снимка: Арт галерия „Нюанс“
„…Пластове на времето.
Тихо и незабележимо.
Бил съм там преди.
Скърцат дървени врати.
Отварят се.
И изведнъж си спомням.
Всичко.’’

  Атанас Мацурев

Този редове може да прочетете с други очи, ако се поставите в контекста от акварелите на автора им.

Атанас Мацурев е подредил харизматичните си картини под наслов „Пластове на времето”, а можем да ги разгледаме в галерия „Нюанс“ до 14 февруари.

Оприличават стила му като магически реализъм, изпълнен с носталгия и покой.

Работите му улавят момента, сякаш през очите на пътник или случаен минувач, но същевременно се докосват до нещо вечно и непреходно, карат душат на съзерцаващия да се вълнува за нещо смътно, отминало, като полъх на любов от минал живот.

Запалил се е по акварела преди около 20 години, разказа пред Радио София самият автор. Ако човек е пред негова картина, ще се удиви от признанието му, че се е самообучавал. Рисува от натура, казва, че е интуитивен художник.

Вижда красотата дори и в скучни на вид места.

„Искам да накарам зрителя да стане свидетел на нещо, което се е случило или тепърва ще се случи. Дори и да няма човешка фигура, човешкото присъствие се усеща. Да му се струва, че всеки момент птица ще прелети, вятър ще задуха, допълва акварелистът.

Един английски галерист нарекъл стила му „искейпизъм“ (от escape - бягство).

Признава, че работи в немодерен, но комфортен свят.

Чуйте разговора на Антония Каменичка с художника.

  • Атанас Мацурев е съвременен акварелист-реалист, но работи и  в стилистиката и на магическия  реализъм . Роден е през 1975 в гр. Банско, завършва техникум с профил  дърворезба. Днес той един от най-големите таланти в акварела в световен мащаб. Негови работи присъстват  във всички съвременни каталози за акварел. Носител е на престижни отличия в България и чужбина, а творческата му биография е богата и разнообразна.Илюстратор е на 2 книги, издадени в Канада. Майсторският му стил се цени от Москва до Ню Йорк, картините му са в частни колекции буквално по целия свят, печелил е множество първи награди за акварел.
    Към днешна дата Мацурев живее и работи в София.
    Води майсторски класове в Европа, Китай и  Русия.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще плащаме потреблението директно през новия сайт на „Софийска вода“

Загубите на вода от течове по ВиК мрежата на „Софийска вода“ ще спаднат под 40% след нови планирани инвестиции , съобщиха на специална пресконференция от дружеството. За целта 2021 г. са предвидени 38.9 млн. лева - за 42 км водопроводи и 3 км канализационна мрежа. Загубите за 2020 г. са с 3% по-малко от 2019-а, но са над 41 на сто. В..

публикувано на 18.05.21 в 17:06

Пиесата “Наздраве на живота” - най-новото заглавие в Сатиричния театър

Пиесата “Наздраве на живота!” от Калин Сърменов, Боряна Иванова и Иван Панев е най-новото заглавие в афиша на Сатиричния театър “Алеко Константинов”. Премиерата е на 21 май от 20.30 ч. на сцена “Comedy bar Happy Сатира“. Режисьор на спектакъла е директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов. “Това е едно представление, което в основата си се бори с..

публикувано на 18.05.21 в 16:27
Ген. Съби Събев

Ген. Съби Събев: Модернизацията на армията ни трябва да е приоритет през следващите 10 години

Независимо от поведението или излизането в отпуск на ръководителите на институции, службите за сигурност на държавата трябва да продължат да функционират. В същото време служебното правителство отправи послания, които звучат като предупреждения към тези шефове – че могат да бъдат отстранени без адекватния повод за това. Това коментира в..

публикувано на 18.05.21 в 15:26
Диляна Димитрова

Диляна Димитрова - създателката на място само за култура

“Интересът към медиите и особено към онлайн журналистиката е такъв, че много трудно можеш да предвидиш, че нещо ще се чете. Колкото и хубаво да е написано, колкото и да е добър авторът”, казва Диляна Димитрова - дамата, която стои зад сайта “ Площад Славейков” , който на 24 май става на 7 години. Въпреки това, понякога предварително знае, че една..

публикувано на 18.05.21 в 13:51

Българки предлагат 100% биоразградимо фолио за ламиниране

Две млади българки не само обичат природата, но са измислили начин, по който ефективно да я пазим, използвайки техен иновативен продукт. Дамите са Гергана Станчева и Анджела Иванова, които с д-р Филип Ублеков разработват екопродукта Lam’on , с който могат да пренаредят класацията на предпочитаните ресурси, с които работи печатната..

публикувано на 18.05.21 в 13:22

Видео игрите помагат при лечението на болни от рак деца

Компютърните игри могат да помогнат на децата да преодолеят болката при лечение на рак. Изследване, проведено в Hospital de la Paz в Мадрид, показа също, че играта на видео игри им помага да се възстановят. Страничен ефект от химио и лъчетерапията при лечение на рак е мукозитът, причиняващ болезнено възпаление и язви на лигавиците, които покриват..

публикувано на 18.05.21 в 10:09

Науката като изкуство или модерният Музей на илюзиите

“Самата концепция, а и името “Музей на илюзиите” вече е предпоставка да привлече съвременния посетител, защото съвременният човек бяга от местата, където ще си даде времето и парите, за да стои пасивен и няма да може да участва активно. Свикнали сме да участваме със снимки, с публикация, с всякакви неща, свързани с нещата, които правим”, казва Виолета..

публикувано на 18.05.21 в 09:46