Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Коментар на проф. Любомир Халачев

Защо български кинотворци не харесват проектозакона за филмовата индустрия

Проф. Любомир Халачев
Снимка: НАТФИЗ

В края на 2020 г. в Народното събрание на първо четене бяха приети промени в Закона за филмовата индустрия. Според тях се предвижда по-голяма субсидия за национални продукции, повече български филми и въвеждане на финансови стимули.

Професионалисти от основните кино сдружения и филмови организации у нас обаче настояват да не се приема закона в този вид на второ четене и призовават президента Румен Радев да наложи вето над промените.

Предният закон беше приет след доста години и с много поправяния, припомни в ефира на Радио София проф. Любомир Халачев - кинорежисьор и продуцент, бивш ректор на НАТФИЗ. Акцент в българския закон са финансовите стимули за чужди кинопроизводители, работещи у нас.

„Това е стимулиращ финансов механизъм. Няма нищо общо с правенето на българско кино. Ние предложихме тези стимули да се правят по друг начин.
В закона се залагат много мини. Ако той се приеме така, сигурен съм, че до края на годината ще започнат оспорвания в съда на отделни негови клаузи“, коментира проф. Халачев.

Той даде за пример текст в закона, според който финансовите стимули се дават само след културен тест.

„Искаме да произвеждаме българско кино – такова, каквото се прави във всички европейски държави. Да ни се даде достатъчно свобода и възможности за го правим, и то колкото можем по-добре“, настоя кинорежисьорът.

Според него работещите (в) чужди продукции трябва да се стимулират по друг нормативен документ. Така съставен законът реално дава пари на чуждите (предимно американски) кинаджии, в артистичната българска гилдия настъпва противопоставяне, което никой не иска. Неслучайно американският посланик отправи поздрав за този закон и го нарече „исторически“.

„Сигурно е исторически за американските продукции, но не и за българското кино. Предвиждам големи проблеми, ако различните схеми на подпомагане влязат в един закон. Не воюваме с никого. В цяла Европа културата се подпомага със субсидии“, допълни проф. Халачев.

По думите му налице е още едно противопоставяне – между творците, които правят кино и тези, които работят за телевизионни сериали.

Отговор на отвореното писмо на българските филмови творци, които имат забележки по промените в закона, все още не е получен от съответните институции.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с проф. Любомир Халачев.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Законът за киното – Франкенщайн, създаден от лаици

„ Преди изборите на галоп се правят промени . Такива промени с нови схеми трябва да бъдат спокойно обсъждани. Получиха се различия, защото става дума за обещания към филмовата общност , за милиони, държавна подкрепа. Според тези нововъведения част от..

публикувано на 02.02.21 в 13:57

Милко Лазаров: Законът за филмовата индустрия се обръща с главата надолу

„ Ситуацията относно поправките в Закона за филмовата индустрия е комплицирана и деликатна “. Това каза пред БНР режисьорът Милко Лазаров, председател на Съюза на филмовите дейци, по повод държавното финансиране на българското кино. Според Съюза такова..

публикувано на 31.01.21 в 14:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

Видео игрите помагат при лечението на болни от рак деца

Компютърните игри могат да помогнат на децата да преодолеят болката при лечение на рак. Изследване, проведено в Hospital de la Paz в Мадрид, показа също, че играта на видео игри им помага да се възстановят. Страничен ефект от химио и лъчетерапията при..

публикувано на 18.05.21 в 10:09

Науката като изкуство или модерният Музей на илюзиите

“Самата концепция, а и името “Музей на илюзиите” вече е предпоставка да привлече съвременния посетител, защото съвременният човек бяга от местата, където ще си даде времето и парите, за да стои пасивен и няма да може да участва активно. Свикнали сме да..

публикувано на 18.05.21 в 09:46

Има ли решение проблемът с паркоместата в Студентски град

Проблемът с паркоместата е сериозен за цяла София, но в Студентски град, където много от студентите са от провинцията и пътуват с лични автомобили, този проблем сякаш е изострен. “От 2019-2020 г има сериозни проблеми с намирането на свободни паркоместа..

публикувано на 18.05.21 в 09:32
Регионален исторически музей – София

Отбелязваме Международния ден на музеите

На 18 май отбелязваме Международния ден на музеите, честван за първи път преди 43 години. Целта на празника е да се повиши информираността и ролята на музеите в обществото, защото музеите са важно средство за културен обмен, обогатяване на културите и..

публикувано на 18.05.21 в 09:05

677 са новите случаи на Covid-19

677 са новите случаи на Covid-19, регистрирани в Националния информационен портал за изминалото денонощие. Направени са общо 16 505 теста, от които 6416 са PCR тестове. Наблюдава се леко повишение до 4,1 на процента, в сравнение с почивните дни, когато..

публикувано на 18.05.21 в 08:29

Дъжд и жълт код за вятър в 14 области на страната

Предупреждение за потенциално опасно време е в сила за 14 области на страната за 18 май. Жълтият код е обявен заради силен вятър. Кодът е сила за Пазарджик и Пловдив и за още 12 области от Северна България - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово,..

публикувано на 18.05.21 в 07:45

Ана Вълчева, която изследва от сцената точката на взаимодействие с публиката

"Ароматосфера" е сетивен онлайн пърформанс, посветен на способността ни да се свързваме с обонянието си като изграждаме емоционални мостове през времето. Автор на пърформанса е актрисата Ана Вълчева . Тя вярва в трансформиращата сила на изкуството,..

обновено на 17.05.21 в 18:56