Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Весислава Антонова: Дигитализацията и финансирането са теми №1 за обществените медии

Ще бъде грешка, ако БНР и БНТ се откажат от рекламите си, смята медийният експерт

Весислава Антонова
Снимка: Личен архив

Най-важните, най-горещите теми за обществените медии и за радиостанциите в Европа са свързани с тяхната дигитална трансформация и начина им на финансиране, коментира в ефира на Радио София Весислава Антонова - журналист и медиен анализатор.

Освен неизбежното развитие на технологиите, за дигиталната трансформация допълнителен натиск оказва и настоящата Covid пандемия.

Интернет гигантите, социалните мрежи и увеличеният избор на канали неминуемо се отразяват на съдържателните формати.

Тази трансформация е шанс за предефиниране ролята на обществените медии. Тя предоставя нови платформи, нови аудитории. Това позволява достъп на всички възрастови групи до информацията и посланията. Знаем, че вече 70% от информацията се получава през мобилните устройства, допълни Весислава Антонова.

Забавянето на цифровизацията означава загърбване на важната част от по-младата аудитория.

Предстои формулирането на нови текстове в Закона за радиото и телевизията, изтъкна още медийният анализатор. Така ще трябва да се определи кой е ефективният, устойчив и независим модел на финансиране на обществените медии.

„За съжаление все повече страни в Централна и Източна Европа преминават от директно събиране на такси от гражданите (както е при Би Би Си например) към финансиране от бюджета (така направи наскоро Румъния). На пръв поглед това финансиране изглежда стабилно и по-лесно, но практиката показва, че такива медии се сблъскват с редица проблеми. Постепенно се намалява бюджетът на съответните медии. Възможно е част от хората, работещи там, да бъдат причислени към системата на държавните чиновници (Косово).

Този модел на финансиране позволява по-лесен политически натиск. Така се подлага на изпитание независимостта на медията и на свободното слово., подчерта Весислава Антонова.

В Европа най-разпространен е смесеният модел на финансиране.

За България още не се знае какво ще се прецени от Министерството на финансите, но едва ли ще се въведат такси от гражданите.

Според експерта, ще бъде грешка БНР и БНТ да се откажат от рекламните си приходи, защото така ще се прекъсне връзката с пазара и ги кара да бъдат по-конкурентни, въпреки обществените си функции.

Радиопазарът в България е твърде интересен. Около 80% от над 280 радиостанции, според регистъра на СЕМ, са музикални. Това дава на БНР поле за политематични предавания в програмата си, както и предимството да бъде лидер в качествената и проверена информация, отбеляза Антонова.

С нея разговаря Катя Василева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен търг на звездите събира средства за образование

Благотворителният търг на звездите обединява бизнес лидери и популярни лица, зад каузата за равен достъп до качествено образование на всяко дете.  15 вдъхновяващи личности и успешни професионалисти от бизнеса, предприемачеството, медиите и спорта за десета поредна година ще станат лица на каузата за успеха на всяко дете и мисията на..

публикувано на 17.09.21 в 19:50

Важни за ЕС въпроси бяха обсъдени на ежегодния дебат за състоянието на съюза

Eжегодният дебат за състоянието на Европейския съюз се състоя на 15.09.21 г. в Страсбург.  Част от обсъдените въпроси бяха работата на Европейската комисия през изминалата година, здравната и икономическата криза, предизвикана от Covid-19.   Визията за справяне с предизвикателствата, пред които е изправен ЕС , включително..

публикувано на 17.09.21 в 18:05

"Реките на София" оживява Владайската река в два поредни уикенда

"Реките на София" е дългосрочна инициатива за превръщане на градските реки в паркове.   От 17 до 26 септември , организаторите съживяват коритото на Владайска река под Лъвов мост. Почистеното и облагородено корито ще бъде място за изкуство, музика, спорт и отдих. Един от създателите на проекта е Мартин Янков . Разказва, че подобни..

публикувано на 17.09.21 в 16:40
Павел Вълчев

Проучване на "Алфа Рисърч": Избирателите с наказателен вот към "Има такъв народ" на следващите избори

Най-много гласове на третите за годината парламентарни избори  ще загуби партия "Има такъв народ". Тя бележи спад от над 7% . Партията отстъпва на ГЕРБ първото място, показва най-новото проучване на "Алфа Рисърч". Допитването е представително за страната и е проведено в периода 8-15 септември, сред 1017 пълнолетни граждани, каза в ефира на радио..

публикувано на 17.09.21 в 16:08

Ханс Висема, който обича България

„Защо обичам България“ е книга, написана през погледа на чужденец - Ханс Висема.  Висема е холандски професор по технологичен мениджмънт и предприемачество. От 30 г. живее в България – време, през което е опознал страната и жителите. В книгата си предлага своите разбирания за преломни моменти от историята на България, наблюдения за..

публикувано на 17.09.21 в 16:02

People of Sofia - платформата, която следи емоцията, персонажите, взаимодействията в града

People of Sofia е първата Facebook платформа, която придоби огромна популярност с позитивизма, красотата и внимателният поглед към хората на София. От 8 години People of Sofia следи емоцията, персонажите, взаимодействията в града.  “Може да се каже, че за това време има промяна. Така като погледна ретроспективно назад, има една доста по-млада..

публикувано на 17.09.21 в 14:21

Максим Ешкенази с концерт за празника на София

Любими клacичecки музикaнти щe се включaт тaзи гoдинa в прaзникa нa София. Aгeнция „Кaнтуc Фирмуc“ кaни cтoличaни нa тържecтвeния кoнцeрт „Coфия – прaзнувaй c клacикa!“, кoйтo щe се cъcтoи тази вечер oт 19.30 ч. в зала “България”. Един от участниците в концерта ще бъде и Максим Ешкенази , който в днешния ден стана и почетен гражданин на София. За..

публикувано на 17.09.21 в 12:45