Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Проф. Тодор Булев - председател на Съюза на архитектите:

Трябва максимално да се запази автентичността на "Къщата с ягодите"

Къщата с ягодите
Снимка: БГНЕС
“За съжаление, тази къща я наблюдавам от поне 20-30 години, тя е съвсем близо до Съюза на архитектите, действително нейното състояние непрекъснато се влошава и това е нормално, тъй като това е един обект, който сменя собствениците си, който не се поддържа и в един момент имаше опасения, че ще се остави този обект да се срути, както и други, за да може на нейно място да се построи каквото и да е”, коментира проф. арх. Тодор Булев - председател на Съюза на архитектите.

По думите му, в момента нещата с къщата са малко по-различни, най-вероятно заради обществения интерес, за да се потърси решение, което в по-голяма степен отчита характерът на тази сграда като един интересен паметник - недвижима културна ценност, на територията на Столичната община.

“Разработен е проект, който не знам на какъв стадии на одобряване се намира, според някои инофрмации той вече е получил одобрението на Министерство на културата, но не е сигурно. Този проект заслужава да получи още веднъж обществена оценка.

Трябва да кажем, че такива сгради, с такъв характер, макар и от по-ново време (къщата е от 1928 година), поради лоша поддръжка, лесно изпадат в незавидно състояние. Те имат в своята планировка особености, които правят трудно, ако не и невъзможно тяхната адаптация за съвременно ползване, без някакви промени в самите тях”, коментира проф. Булев.

Според него това може се направи, но на базата на една много прецизна експертиза, която да оцени състоянието на паметника и да даде насоки по какъв начин да се рехабилитира, за да се развие като съвременен обект. Тази рехабилитация, според него, не означава събарянето (дори и частично) и след това построяването отново на сградата.

Сградата си има собственик, който има своите ангажименти като такъв. Всяка сграда, която е недвижима културна ценност се проектира и после се изгражда след санкция на Министерство на културата. В Национален институт за недвижимо културно наследство разглеждат проектите, които са внесени за подобрение, дава своето мнение и ако то дава възможност да се продължи процедурата нещата се разглеждат в Специализирания експертен съвет, след което се дава ход от министъра за една или друга процедура.

“Затова е необходимо да има много прецизно професионално проучване предварително, което да даде своите изводи и да послужи като основа за проекта. Принципът е максимално да се запази автентичността на обекта и това, което наистина е ценно в него - в случай виждаме една много интересна фасада”, коментира проф. Булев.

Чуйте целия разговор на Елена Пъневска в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

"Къщата с ягодите" да бъде запазена във вида, в който съществува

“Нашето желание е "Къщата с ягодите" да бъде запазена във вида, в който съществува, но за съжаление, тъй като се води паметник на културата, самата районна администрация няма правомощия в тази насока. Ние нямаме отношение към казуса и ставаме само..

публикувано на 11.02.21 в 15:52
Така изглеждаше къщата преди повече от 5 години

Жители на "Оборище" се тревожат за съдбата на „Къщата с ягодите“

Зеленото движение в район "Оборище" организира масово изпращане на сигнали до Направление "Архитектура и градоустройство" към Столичната община при гл. архитект на София Здравко Здравков по повод застрашеното бъдеще на емблематичната „Къща с..

публикувано на 11.02.21 в 15:03

Общината иска да запази оригиналния вид на "Къщата с ягодите"

За запазване на оригиналния вид на „Къщата с ягодите“ се обявиха от Столичната община. Собствениците на емблематичната сграда обмислят пълното й разрушаване и ново преизграждане и затова се водят разговори, за да се стигне до най-удачното решение...

публикувано на 02.03.18 в 15:00

Граждани протестираха в защита на ”Къщата с ягодите”

Десетки столичани се събраха на протест пред Министерството на културата с искане да бъде спасена от събаряне емблематичната Къща с ягодите на ул. "Сан Стефано" 6. Причината за това е, че Министерството на културата е на път да одобри..

публикувано на 22.10.15 в 15:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Наръчник на бунтарката“ - вдъхновяващи мисли на известни жени

На книжния пазар у нас се появи книгата „Наръчник на бунтарката“ на писателката Бека Андерсън. Изданието съдържа остроумни и вдъхновяващи мисли на известни жени за любовта, работата, майчинството, красотата и всичко останало. Проникновените женски..

публикувано на 10.05.21 в 09:25

Мухълът в жилището може да бъде смъртоносен

Мухълът по стените на жилището може да причини различни заболявания, предупреди Максим Дяков, инженер от Катедрата по микология и алгология към биологическия факултет на Московския държавен университет, цитиран от БГНЕС. Плесените не са просто..

публикувано на 10.05.21 в 08:36

Учениците от VI и XI клас се връщат в класните стаи

Шестокласниците и единайсетокласните се връщат към присъствено обучение седмица по-рано от планираното. Така учениците оставят таблетите и компютрите и се връщат да учат в клас от 10 май, вместо от 17-и. От новата учебна седмица само три класа няма да..

публикувано на 10.05.21 в 08:13

241 са новозаразените от Covid-19 за денонощие

241 са новите регистрирани у нас случаи на коронавирус за изминалите 24 часа при направени 5853 теста, съобщава Единният информационен портал. 207 души са се излекували за същия период от време, а 27 души са починали. Намалява броят на хоспитализираните..

публикувано на 10.05.21 в 08:10

Очаква ни слънчев и топъл ден

През днешния ден времето ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони - умерен вятър от изток-югоизток и там температурите ще се задържат по-ниски. В останалата част от страната максималните ще са между 20° и 25°. Атмосферното налягане ще се понижи,..

публикувано на 10.05.21 в 08:00

От Химна на Европа до Дунавско хоро

На живо с диригента на Софийския духов оркестър, Юли Дамянов за концерта им на открито с програма за Деня на Европа . В 70-та си годишнина, Оркестърът ще се представи и своите специални гости и дуети. Връщат ли се концертите на открито, къде и кога - в..

публикувано на 09.05.21 в 11:42

Евро-визиите

В съзнанието на много поколения има само една Евровизия - тази, в която след промените преди 30 години, и България участва. Повече за инициативата на Нидерландското радио и телевизия Евровизия Топ 50 от идейния ѝ създател Стийн Руйлс: И ако за едни,..

публикувано на 09.05.21 в 10:54