Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Тодор Булев - председател на Съюза на архитектите:

Трябва максимално да се запази автентичността на "Къщата с ягодите"

Къщата с ягодите
Снимка: БГНЕС
“За съжаление, тази къща я наблюдавам от поне 20-30 години, тя е съвсем близо до Съюза на архитектите, действително нейното състояние непрекъснато се влошава и това е нормално, тъй като това е един обект, който сменя собствениците си, който не се поддържа и в един момент имаше опасения, че ще се остави този обект да се срути, както и други, за да може на нейно място да се построи каквото и да е”, коментира проф. арх. Тодор Булев - председател на Съюза на архитектите.

По думите му, в момента нещата с къщата са малко по-различни, най-вероятно заради обществения интерес, за да се потърси решение, което в по-голяма степен отчита характерът на тази сграда като един интересен паметник - недвижима културна ценност, на територията на Столичната община.

“Разработен е проект, който не знам на какъв стадии на одобряване се намира, според някои инофрмации той вече е получил одобрението на Министерство на културата, но не е сигурно. Този проект заслужава да получи още веднъж обществена оценка.

Трябва да кажем, че такива сгради, с такъв характер, макар и от по-ново време (къщата е от 1928 година), поради лоша поддръжка, лесно изпадат в незавидно състояние. Те имат в своята планировка особености, които правят трудно, ако не и невъзможно тяхната адаптация за съвременно ползване, без някакви промени в самите тях”, коментира проф. Булев.

Според него това може се направи, но на базата на една много прецизна експертиза, която да оцени състоянието на паметника и да даде насоки по какъв начин да се рехабилитира, за да се развие като съвременен обект. Тази рехабилитация, според него, не означава събарянето (дори и частично) и след това построяването отново на сградата.

Сградата си има собственик, който има своите ангажименти като такъв. Всяка сграда, която е недвижима културна ценност се проектира и после се изгражда след санкция на Министерство на културата. В Национален институт за недвижимо културно наследство разглеждат проектите, които са внесени за подобрение, дава своето мнение и ако то дава възможност да се продължи процедурата нещата се разглеждат в Специализирания експертен съвет, след което се дава ход от министъра за една или друга процедура.

“Затова е необходимо да има много прецизно професионално проучване предварително, което да даде своите изводи и да послужи като основа за проекта. Принципът е максимално да се запази автентичността на обекта и това, което наистина е ценно в него - в случай виждаме една много интересна фасада”, коментира проф. Булев.

Чуйте целия разговор на Елена Пъневска в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

"Къщата с ягодите" да бъде запазена във вида, в който съществува

“Нашето желание е "Къщата с ягодите" да бъде запазена във вида, в който съществува, но за съжаление, тъй като се води паметник на културата, самата районна администрация няма правомощия в тази насока. Ние нямаме отношение към казуса и ставаме само..

публикувано на 11.02.21 в 15:52
Така изглеждаше къщата преди повече от 5 години

Жители на "Оборище" се тревожат за съдбата на „Къщата с ягодите“

Зеленото движение в район "Оборище" организира масово изпращане на сигнали до Направление "Архитектура и градоустройство" към Столичната община при гл. архитект на София Здравко Здравков по повод застрашеното бъдеще на емблематичната „Къща с..

публикувано на 11.02.21 в 15:03

Общината иска да запази оригиналния вид на "Къщата с ягодите"

За запазване на оригиналния вид на „Къщата с ягодите“ се обявиха от Столичната община. Собствениците на емблематичната сграда обмислят пълното й разрушаване и ново преизграждане и затова се водят разговори, за да се стигне до най-удачното решение...

публикувано на 02.03.18 в 15:00

Граждани протестираха в защита на ”Къщата с ягодите”

Десетки столичани се събраха на протест пред Министерството на културата с искане да бъде спасена от събаряне емблематичната Къща с ягодите на ул. "Сан Стефано" 6. Причината за това е, че Министерството на културата е на път да одобри..

публикувано на 22.10.15 в 15:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите,..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда..

публикувано на 19.04.24 в 14:34