Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

50% от хората с лек Covid-19 имат симптоми 6 месеца след болестта

Снимка: БТА
Почти половината от хората с лека или средна зараза с Covid-19, все още имат симптоми шест месеца по-късно. Това показва ново проучване, публикувано от израелски изследователи.

Изследването, което трябва да бъде публикувано този месец в "Journal of Clinical Microbiology and Infection", е проведено сред 103 души на възраст над 18 години, които са били заразени с коронавирус, за период от шест месеца между април и октомври 2020 г. Хората са имали лека до умерена степен на симптоми, което означава, че макар да не са били асимптоматични, те не са били хоспитализирани с по-тежък случай на заболяването. 

Участниците са били интервюирани до четири пъти по време на проучването.

„Много е страшно, че след шест месеца младите хора, които са били здрави и са се чувствали добре преди коронавируса, все още имат симптоми“, казва д-р Сара Израел от Университетския медицински център „Хадаса“, съавтор на доклада.

На шест месеца 46% от пациентите са имали поне един непремахнат симптом, най-често умора (22%), промени в обонянието и вкуса (15%) или затруднено дишане (8%). Проучването показва, че 44% от хората са имали главоболие, 41% треска, 39% мускулни болки и 38% суха кашлица като при първия си симптом на Covid-19, обикновено около втория ден от началото на заболяването. Но много от тези симптоми си отиват относително бързо. За разлика от тях, промяната на миризмата и вкуса, които обикновено се появяват около четвъртия ден след началото на заболяването, са сред най-продължителните.

Общо 14 симптома са включени в окончателния анализ, 12 от които са изброени като симптоми на Covid-19 от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) от декември 2020 г. Те включват промяна на вкуса, промяна на миризмата, повишена температура, суха кашлица, влажна кашлица, мускулни болки, главоболие, хрема, възпалено гърло, диария, затруднено дишане, повръщане и гадене. В допълнение, повече от половината участници (53%) се оплакват от загуба на апетит. Според д-р Израел други симптоми, споменати от някои от пациентите, включват загуба на паметта, загуба на коса и депресия.

Както е отбелязано, по отношение на основните медицински състояния, повечето от пациентите обикновено са били здрави, преди да се заразят с вируса. Двама от тях са имали високо кръвно налягане, шест са имали респираторно заболяване, двама сърдечни заболявания, а 16 са били клинично затлъстели.

Д-р Израел заяви, че се надява, информацията в доклада да позволи на лекарите да разберат по-добре дългосрочните здравни усложнения от Covid-19. Тя също се надява, че това ще послужи за насърчаване на младите хора да се ваксинират.

„Мисля, че сега хората знаят, че това не е обикновен вирус“, каза тя. „Дори и да не се разболеете, вирусът може да ви засяга месеци след това. Рискът от странични ефекти от ваксината е малък в сравнение със симптомите на вируса".

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задължително приятно с Яница Атанасова

Хореографът Яница Атанасова, номинирана за Награда за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев“ 2021 разказва за пътя си. Първото нейно цялостно представление е "Връзки" е наградено от Асоциацията на хореографите, когато Яница е на 24. "Задължително приятно" - пространства, събрани в едноименен филм с премиера на 28 април, също номиниран за наградата "Полет..

публикувано на 18.04.21 в 14:50
Радиолюбители и любители на радиото

LZ не е само име на група

18 април е Световният ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. в Париж е основан Международния радиолюбителски съюз IARU. Днес членове на този съюз са повече от 160 страни в света, в които се отбелязва този празник. За рождена дата на организираното радиолюбителско движение в България се приема 5 юни 1926 г., когато 38 електроинженери,..

публикувано на 18.04.21 в 13:35
Георги Кочев и Георги Александров

Да преоткрием себе си

Георги Атанасов и Георги Кочев са две момчета от ромската махала в Столипиново, които успяват да сбъднат мечтата си да учат актьорско майсторство в Пловдивския Университет "Паисий Хилендарски". Те наричат себе си не просто приятели, а братя, защото заедно вървят по пътя към мечтите и ги сбъдват: "Занимаваме се и с късометражно кино. Съдбата ни..

публикувано на 18.04.21 в 10:33
Проф. Десислава Минчева

Жени в светлина - проф. Десислава Минчева

Тазгодишната носителка на наградата "Захари Зограф" проф. Десислава Минчева в разговор с Лили Големинова: "Това е много сериозна награда. Първата носителка е моята майка, но има и още жени-носители." "Има дух, както и при наградата Владимир Димитров-Майстора. Това е част от културата и паметта. Имената на носителите са много впечатляващи. Замислям се за..

публикувано на 18.04.21 в 10:15
Катя Зографова на работното си място в музея на Вапцаров

Празникът на пазителите

В Международния ден за опазване паметниците на културата, гост на Лили Големинова е Катя Зографова, уредник на музея Никола Вапцаров.  Ето началните ѝ думи: "нация без културна памет е човек с деменция, не знае къде отива и губи своя образ".  Дали се усеща като пазител? "Да, на едни крехки и уязвими ценности. Хартията е нежен, уязвим носител на памет...

публикувано на 18.04.21 в 09:54
Кирил Христов - Затрупана София

Кирил Христов - Затрупана София

„Затрупана София“ – спомените на поета Кирил Христов съживяват града от началото на миналия век. Човекът, когото обикновено свързваме със стиха "Жени и вино, вино и жени" и драмата "Боян магесник", всъщност представя една София, в която се чувстваме съвсем на място, с подробности, което една душа като неговата може да разкрие. Повече - в разговора на..

публикувано на 17.04.21 в 16:10
Ангел Куюмджийски - повече от софийска легенда

Анжело (Ангел) Куюмджийски и част от софийските му къщи

Името на Ангел/Анжело Куюмджийски за мнозина е неизвестно, но софиянци разпознават знакови сгради в София като старата сграда на министерството на транспорта до Народния театър или Френското посолство на ул. Оборище. Общото между тях, а и със старата резиденция на американския посланик на ул. Велико Търново е, че са принадлежали на Куюмджийски. Накратко..

публикувано на 17.04.21 в 15:30