Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ина Антонова, психолог: Бракът не е отживелица, но е отговорност

Истинският брак не е парадността на ритуала, а усилията след него
Снимка: БНР

Не може да поставим знак на равенство между любовта и брака. Ако не сте готови за скуката и рутината, по-добре си останете гаджета.
С тези думи в студиото на Радио София психологът Ина Антонова напомни друга известна фраза – „Не убивайте любовта с брак“, с което потвърди, че тя не е само шега, а в нея има истина.

„Не разбираме брака като институция. Това не е сливане на две половинки, а обединение на усилията на две индивидуалности. Бракът не е отживелица, но той е поемане на отговорността да бъдем до някого в добро и зло“, отбеляза Антонова.

По думите й, за да се намали броят на разводите, хората трябва да се вземат не толкова млади, а и с малко разум. От друга страна, като напреднат годините, не ни се занимава с това, да превъзпитаваме някого. А бракът е опит „да направим човека до нас удобен за себе си“.

Според психолога хората, които живеят на семейни начала, имат имагинерна свобода. Отговорността за другия, както и за децата, обаче е не по-малка.

Бракът не е ритуал, не е подпис или договор, а обвързаност, заедност. Градене на нещо общо, съвместно.

„Когато идеята за една връзка е просто да не сме сами (самотни), ние всъщност не сключваме съюз с партньора, а със себе си. За една добра вразка е нужен здравословен егоизъм“, отбеляза Ина Антонова.

С нея разговаря Катя Василева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Младите хора не са се отказали от встъпването в брак дори през пандемията

Дори в пандемия, младите хора не са спрели да се женят. Това, което е по-характерно за пандемията, е че се прехвърлят от дата в дата, с надеждата, че пандемията ще премине и ще могат да направят голяма сватба. Нашите младоженци не ги спира..

публикувано на 22.02.21 в 10:55

Отец Ангел Ангелов: Драстично е намалял броят на църковните бракове по време на пандемията

Драстично е намалял броят на църковните бракове по време на пандемията. Това заяви в ефира на Радио София протойерей Ангел Ангелов от столичния храм “Св. София”. “ Коренно се промени всичко в църквата . В момента нямаме нито толкова венчания, нито..

публикувано на 22.02.21 в 12:01
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда..

публикувано на 19.04.24 в 14:34
Част от творбите на Теодор Лулчев

Дизайнът и естетиката преди AI

Не е далеч епохата преди изкуствения интелект (Before AI), но тя е много обширна, многообразна и трудна за пресъздаване. Затова е особено предизвикателството, с което под това заглавие се е заел да привлече и фокусира вниманието ни дизайнерът Теодор..

публикувано на 19.04.24 в 14:20

Спектакълът "Джобове, пълни с хляб" забавлява и задава въпроси за смисъла

Двама мъже стоят надвесени над изоставен кладенец, от чието дъно вие куче. Разбира се, първо нахлува хаосът от неизбежни въпроси: Защо? Кой? Как е възможно? И най-сетне: „И сега какво да правим?“ . След тази върволица от съмнения, които сякаш..

публикувано на 19.04.24 в 13:50

"Грийнпийс" подкрепя зелено възстановяване на Украйна

"Грийнпийс" увеличава подкрепата си за зелено възстановяване на Украйна. От самото начало на руската инвазия "Грийнпийс" се стреми да подкрепя украинския народ. Само няколко месеца след началото на войната от организацията започнаха работа по..

публикувано на 19.04.24 в 13:31