Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Ненов, интернет предприемач:

Медиите не могат без Гугъл и Фейсбук, защото осигуряват жизненоважен трафик

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преди броени дни в Австралия беше приет спорен закон, задължаващ технологичните гиганти да плащат на медиите за публикуването на новинарско съдържание. Все още обаче в безпрецедентната битка не се знае кой е победител.

Очаква се двете водещи компании в дигиталния сектор - Гугъл и Фейсбук, да инвестират милиони в споразумения за ползване на местно съдържание.

Договорката между гигантите и местни медии всъщност предотврати намесата на държавата.

Това коментира пред Радио София Александър Ненов, интернет предприемач.

Смята се, че този ход в Австралия ще доведе до регулация на социалните мрежи по целия свят.

Ако те няма в Гугъл, значи не съществуваш. Тази стара „максима“ вече важи и за Фейсбук. Медиите формират приходи от трафик. А всъщност споменатите интернет гиганти са своеобразен посредник, чрез който медиите си осигуряват допълнителен солиден трафик. Освен тези две страни, печели и третият – потребителят.

Според австралийските власти взетото решение ще гарантира, че новинарските компании получава справедливо възнаграждение за труда си.

Какъв беше „урокът“ на Фейсбук? Той спря споделянето на медийно съдържание и трафикът спадна с над 80 процента.

Според Ненов това решение няма да доведе до стихване на фалшивите новини, а напротив.

Става дума за добре рафинираните фалшиви новини, които са в контекст на истински, което води до доверие и друго внушение, обясни интернет експертът.

Договорката няма да носи приходи на авторите на качествено съдържание, за съжаление, целта ѝ е да се избегне държавната регулация.

„Никоя медия няма да си закрие фейсбук страницата. Това е разковничето. И Фейсбук ще направи така, че медиите да продължат да плащат за съдържание, да рекламират постове. Всичко, което социалната мрежа даде на медиите, ще ѝ се върне неколкократно“, коментира Александър Ненов.

Идеята за подобна регулация е на Европа, но беше изпреварена от Австралия. Всяка частна компания, както и Гугъл и Фейсбук, по всяко време може да се изтегли от пазар, който е неизгоден.

Обменът на информация никой не може да спре.

Интернет титаните са пред процес на разбиране на техния монопол, категоричен е Ненов.

С него разговаря Ива Дойчинова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09