Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

СОС прие нова Системата за централизирано електронно класиране за прием в 1 клас

Снимка: Архив на БНР

Столичният общински съвет прие нова Системата за централизирано електронно класиране за прием в 1 клас, която беше представена преди дни от зам.-кметовете Генчо Керезов и Тодор Чобанов. Чрез системата родителите на бъдещите първокласници могат да ги регистрират, да видят свободните места, да участват в класирането и да запишат детето си в училището, в което е класирано.

Водещ критерий и в тази система, както и при детските градини и ясли на територията на Столичната община е близостта на училището до постоянния или настоящия адрес на детето.

Според адреса на детето и училището са разработени три хипотези:

  • първата обхваща деца с постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището. Те трябва да не са го променяли в последните над 3 години преди датата на класиране. Първата група обхваща още и деца, чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са ученици в същото училище, независимо от адреса.

  • Втората група включва деца с постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището повече от 1 година, чиито постоянен или настоящ адрес е променен в периода през последните от 1 до 3 години преди датата на класиране.

  • Трета група включва деца с постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището, чиито постоянен или настоящ адрес е бил променен през последната една година преди датата на класирането.

Също така са определени прилежащите райони на училищата за обхват на учениците. Родителите, които по някаква причина нямат възможност да кандидатстват дигитално е създадена организация във всичките 168 училища, където могат да подадат документи на място.

До 19 април директорите на училища с комисията в РУО трябва да дадат свободните места, и те ще бъдат обявени на 19 април. Всеки родител ще може да види колко и къде са свободните места в тези 168 училища.

От 19 април до 28 май е самото регистриране на кандидатите. На 28 май системата ще бъде заключена и няма да може да се правят корекции и размествания на желанията.

Първото класиране ще излезе на 4 юни 2021г. След тази дата ще започнат регулярни следващи класирания, които ще продължат както е обичайно до първия учебен ден, за да може за всяко дете да се намери необходимото място и така да осъществим успешно кампанията.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кулата на Копитото, откъдето се излъчва и Радио София

Излъчвателят над София

Фийчърът на Божидар Янев за кулата на Копитото бе създаден от него като участник в БНР Академия.  Започнала от спомените му от разказите на неговия дядо, историята споделя настроенията на мястото и документирани спомени на работещи там, проблемите при строителството, умората и заболяванията при работещите. Но също и куриози около липсата на покритие. От..

публикувано на 19.06.21 в 16:00

Огнен танц, театър, цирк

"Има идеи, които само ти казват как да ги случиш. За мен личният танц с огъня започна преди 20 години. Огнените инструменти ти дават симбиоза между тяло и обект. Работих с първата професионална група в България за танц с огън - периодът бе много вълнуващ." - разказва Саша Хаджиева - артист, сценарист на документалния филм „Родени от огъня“, филм за..

публикувано на 19.06.21 в 15:05
Виола Каравелова

Тъгата събира

Любовната им история е с тъжен край - Виола Каравелова и Йосиф Хербст. Девет години Виола няма никаква вест от съпруга си и не може да повярва, че е изчезнал. Виола вегетира до края на дните си в апартамента на майка си на ул. Шести септември. Тя е по-красива и изящна от сестра си Лора - и двете са дъщери на Екатерина и Петко Каравелови. Виола е сама..

публикувано на 19.06.21 в 14:05

На път из България от Ларгото

"Цветно музикално пътешествие през седем фолклорни области на България" - така представя проекта си "Пътуване из България"    Милена Великова, председател на Сдружение "Алтернативен свят Оренда". Датата е 26.06.2021 г. (събота), мястото -  Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“ на Ларгото. За децата ще има и творческо ателие с..

публикувано на 19.06.21 в 11:30
Национален тенис център

Безплатен тенис за деца

Какво обичат децата в тениса - техните отговори и допълненията от треньора им Владислав:"Далеч от виртуалните пространства, нови запознанства, приятелства, емоции, здравето няма какво да го коментираме. За съжаление днес тенисът е спорт за привилегировани": За да отвори вратите към красивия спорт към всички желаещи деца е инициативата за безплатен..

публикувано на 19.06.21 в 11:29

Дарителството в "Земята и хората"

Създаден с даренията на емигранта Илия Делев и колекциите на доц. Михаил Малеев и други български учени, музеят "Земята и хората" продължава традицията си да ги чества. Живка Янакиева, главен уредник, разказва за  Деня на дарителя - празник на музея "Земята и хората“: "В 6 витрини на първия етаж ще бъдат представени различни теми от профила на..

обновено на 19.06.21 в 11:08
Мануела Драганова

Най-силна е емоцията на благодарността

"Най-ценното на коучинга е да помага на хората да изясняват целите в живота си и да им повишава мотивацията" - навлиза още с първото изречение в същината на професията си Мануела Драганова. Коя е тя? Съосновател на платформата UpgradeAcademy, на международния център GenerativeMindset, член на групата DitlsStrategy в Калифорния и на Международната..

публикувано на 19.06.21 в 10:50