Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Веселин Грозданов, гл. редактор на сп. “Железопътен интермодален транспорт”:

Единствено жп транспортът продължи да осъществява доставки в началото на Covid-кризата

2021 г. е европейска година на железопътния транспорт

Снимка: БДЖ
ЕС е определил 2021 г. за Европейска година на железопътния транспорт, за да насърчи използването на влакове като безопасна и устойчива форма на превоз. Планирани са редица инициативи за популяризиране на железопътния транспорт в целия ЕС.

Благодарение на малкия брой произшествия железопътният транспорт е най-безопасният вид транспорт по суша: при превоза на пътници на 1 млрд. км се регистрират само 0,1 смъртни случая с влакове.

“ЕС обяви 2021 г. за година на железопътния транспорт, но ние не трябва да възприемаме само 2021 за година на жп транспорта, а трябва да го възприемаме като част от нашия транспорт и след тази година да милеем и да развиваме жп транспорта”, казва Веселин Грозданов, главен редактор на сп. “Железопътен интермодален транспорт”.

В страната ни този транспорт е представен като товарен и пътнически и трябва, според него, да се взима поука от всяка една криза, като Covid-кризата, която показа, че веднага след затварянето на границата през 2020 г., жп транспорта остана единственият, който продължи да осъществява доставки между отделните държави в ЕС, а и в бъдеще ще продължи да осъществява връзките с модалните превози.   

През 2018 г. Парламентът одобри нови мерки за укрепване на правата на пътуващите с влак. Железопътният транспорт свързва отдалечени региони и работи за сближаването им. Той също така подпомага устойчиви модели на туризъм.

Въпреки това само 7% от пътниците и 11% от стоките се превозват с влак. Сред проблемите, които трябва да бъдат преодолени, са овехтялата инфраструктура, високите разходи за поддръжка и разчитането на стари бизнес модели.

Чуйте повече в разговора на Лъчезар Христов в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Здравка Демерджиева

Защо НЗОК трябва да признае атопичния дерматит за социалнозначимо заболяване

В Европейския съюз вече са одобрени няколко иновативни терапии за лечение на атопичен дерматит, които за пръв път показват овладяване на най-тежките форми, но българските пациенти все още нямат достъп до тях. Според статистиката от това заболяване в България страдат около 200 000 възрастни . За съжаление в ЕС страната ни е единствената,..

публикувано на 22.09.21 в 17:16
Доц. Евгения Благоева

Доц. Евгения Благоева: Независимостта, свободата и демокрацията трябва всекидневно да бъдат защитавани

България няма всички качества, всички характеристика на независима страна и за това има много причини – не само защото сме малка страна и трябва да се съобразяваме с геополитически фактори, но и защото имаме национално безотговорен елит . Това коментира пред Радио София доц. д-р Евгения Благоева – антрополог, преподавател в НБУ. Тя..

публикувано на 22.09.21 в 16:11
Елен Герджиков

Елен Герджиков е подал оставка по нареждане на Бойко Борисов

Лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че той лично е поискал оставката на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков.  Вчера Герджиков, който заемаше поста почти 10 години, обяви, че се оттегля, като посочи лични причини. Днес, на среща с активисти на ГЕРБ в Пловдив, Бойко Борисов заяви, че Елен Герджиков не се справя с работата и..

публикувано на 22.09.21 в 15:15

Виктор Герасимов: Да ценим, пазим и популяризираме фотоархивите си

Художникът рисува според своята гледна точка и интерпретация, писателят може да внесе и въображаеми герои, дори когато пише мемоари, до работата на фотографите - снимките отразяват нещата едно към едно, това са 100% доказуеми неща. Това коментира пред Радио София Виктор Герасимов , един от малкото специалисти по сканиране на филми и..

публикувано на 22.09.21 в 15:00

Милана Георгиева и Богдан Йонков, които променят градската среда

Милана Георгиева и  Богдан Йонков   са част от организацията „Таралеж Art & Design“ . Интересите на двамата са насочени към проекти, които преобразяват градската среда. „Таралежът с бодлите си трябва да предизвика реакция“ , казва Богдан , който е създател на организацията.  Един от последните им проекти е изрисувано..

публикувано на 22.09.21 в 14:17

На Женския пазар организират първия Weekeнд паzar

Първият  Weekeнд паzar в София ще състои тази събота и неделя ( 25 и 26 септември ) на емблематичния Женски пазар от 10 до 19 часа . Всеки уикенд столичани и гости на града ще могат да открият на едно място български продукти, напитки, книжен пазар, цветен пазар, музикална програма и съвременно българско изкуство, антики, дрехи и още много..

публикувано на 22.09.21 в 12:46

Жители на Копривщица излязоха на протест, подбалканският път е блокиран

Жителите и управниците на Копривщица излязоха на протест и блокираха подбалканския път, при разклона за града . Причината - окаяното състояние на водоканалната мрежа в града. Протестът започна в 11.00 часа и е предвиден да приключи в 13.00 часа. Кметът на Копривщица Бойка Дюлгярова, председателят на общинския съвет Любомир Цеков и..

публикувано на 22.09.21 в 12:39