Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Комуникацията с обществото включва и трудни отговори

Некомуникация или свръх- белязаха кампаниите, много от партиите са лидерски, старите не знаят какво искат хората, смятат пиар експерти

| обновено на 07.04.21 в 19:14
Даниел Киряков, Александър Христов и Любомир Аламанов
Снимка: Ани Петрова

Резултатите от изборите и прогнозите за бъдещото управление, достигнаха ли посланията на партиите и политиците до избирателите – това коментираха в „Ритъмът на столицата“ ПР експертите Любомир Аламанов, доц. д-р Александър Христов и Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации (ЦАКК).

„За мен кампанията беше особена, старите партии, които бяха в досегашния парламент, се опитаха да се концентрират върху собствения си електорат. Не потърсиха излизане навън. Вдъхваха доверие в основните си ядра, докато новите партии нахлуха като нова вълна и се опитаха да завземат колкото се може повече място в бъдещия парламент. Старите партии не разбраха какво искат хората, а самите те не знаеха какво представляват. БСП се срина страховито - вместо да комуникира като социалистическа партия - виждаме как се развива евролевицата - тя започна да се държи като крайна дясна религиозна националистическа секта. Дори собствените й избиратели се учудиха. Същото се случи и при националистите, които бяха повярвали твърде много в собствените си приказки. Хората не искат да се връщат в ХVІІІ век и живота във феодални източни монархии. В една демократична държава трябва да има много ясен отговор, какво се случи през последните 12 години – дали те са успех или наблюдаваме застой“, коментира Любомир Аламанов.

„Кампанията беше интересна към нейния край. Можем да кажем, че тя беше в две крайности – ефективност на некомуникацията и неефективност на свръхкомуникацията. Ефективност на некомуникацията наблюдаваме при партията на Слави Трифонов. Той продължава да не комуникира и в момента. От друга страна свръхкомуникацията на националистическите формации, на една сглобена в 12 без 5 формация, която изсипа огромно количество средства в медиите с близка до нулата ефективност. Това до голяма степен потвърждава, че основните партии концентрираха комуникациите си около ядрата, а малките бързаха и гледаха да избухнат по някакъв начин, за да спечелят гласоподаватели“, акцентира доц. д-р Александър Христов.

Имаше ли изобщо дебат по време на предизборната кампания и дискусии в медиите, или социалните мрежи взеха превес през 2021?

„Подкрепихме призива на PR-ската общност за неизползване на тролове по време на кампанията и придържане към фактите. Но видяхме, че това е изключително трудно. Крахът на партиите се дължи на факта, че в последните 8-12 месеца конструираха паралелна реалност, която няма общо с действителността. Политиците не си говорят, защото егото е фактор, който не е за пренебрегване. Това са политици с минало, които са имали десетки пресичания на техните политически биографии за радост или тъга. Партиите са твърде лидерски, концентрирани предимно около една личност, нямаме функцията, която в корпорациите е известна като делегиране, за да може в екстремни кризисни ситуации да вземат решение, да не се пренасища публичното пространство с догадки и спекулативни твърдения“, отбеляза Даниел Киряков.

Окончателните резултати от тези избори ще станат ясни съвсем скоро, но за момента можем да кажем, че един над 10-годишен модел на управление най-вероятно приключва. Какво ще го замести обаче не е съвсем ясно. Ясно е едно - комуникацията се утвърди като неизменен лидер, както в предизборната кампания, така и в предстоящото управление на държавата. Тя може да е или най-силният политически партньор, или факторът за тотална разруха.

Още по темата чуйте в разговора на Катя Василева с Любомир Аламанов, Даниел Киряков и доц. Александър Христов от ЦАКК.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Странният случай на бебето Сара

Днес ви разказваме една лична история. Историята на бебето Сара, която има две майки, живеещи в брак. Разликата в законодателствата в Испания, където те са го сключили, в България, където е незаконен, и във Великобритания, където семейството живее, засега лишава малката Сара да има документ за самоличност.  Важно е казусът “Сара” да бъде изяснен,..

публикувано на 20.04.21 в 12:24

Поемата „Горски пътник“ на Георги Раковски в пълно самостоятелно издание

По повод 200-годишнината от рождението на Георги Раковски издателство „Българска история“ подготви и пусна ново луксозно издание на „Горски пътник“ . Книгата на бележития революционер излиза самостоятелно за първи път от 1958 г.  Публикувана в Нови Сад преди повече от век и половина, поемата е първият художествен текст, възпяващ хайдушкото..

публикувано на 20.04.21 в 12:15

"Катара" - книга за родово проклятие и силата на любовта

На книжния пазар у нас вече може да се намери книгата “Катара” на Мария Лазарова . Това е първата книга на авторката, която обаче не се възприема като писател, защото работи в голяма компания за продажби и маркетинг, където отговаря за пазарите, извън България. Книгата е проект, който тя започва като идея да запази родова история, свързана с магията на..

публикувано на 20.04.21 в 12:10
Храните, богати на захар, са основен консуматор на енергията ни

Храни, които изчерпват енергията ни

Има храни, които консумират повече енергия и ако ги консумираме често, има вероятност да се чувстваме уморени, сънливи и понякога дори депресирани.  Експертите обясняват, че има храни, които, ако се консумират в големи количества, водят до чувство на изтощение. Ето кои храни да сведете до минимум. Тестени изделия Би било идеално, ако можете..

публикувано на 20.04.21 в 11:05

Обновяват градината на столичния площад „Папа Йоан Павел ІІ“ до 30 юни

Започна ремонтът на градината на пл. „Папа Йоан Павел ІІ“ в "Лозенец", съобщиха от Столичната община. Строителните дейности включват  пълно обновяване на градината, изграждане на   осветление с нови стълбове и осветителни тела, полагане на нова настилка от бетонови плочи и бордюри . Ще бъде  изградена и нова детска площадка на мястото на..

публикувано на 20.04.21 в 10:54

Ирина Мутафчийска: Хората обикват квартала си, въпреки несъвършенствата

Повечето хора обичат квартала си, ако са живели малко повече в него и са изградили връзки, познанства, навици. Независимо къде се намира и какво е реномето му. Това коментира урбанистът Ирина Мутафчийска по повод анкетата на Радио София, която показа предпочитание на хората към „Лозенец“ в сравнение с „Люлин“. Всеки квартал има..

публикувано на 20.04.21 в 09:53

Доброволци чистят лесопарк Дъбова гора в „Лозенец“

Въпреки че „Лозенец“ е един от най-зелените и чисти квартали на София, жители са организират акция за почистване тази събота (24 април) от 11 часа. Локацията е лесопарк Дъбова гора , между ул. "Кричим" и бул. "Никола Вапцаров", обясни пред Радио София Теодора Христова. Оказва се, че самата Теодора не живее в този квартал, но много го..

публикувано на 20.04.21 в 09:08