Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Противоречивата и сложна съдба на книгата "Веда Словена"

Приета в началото с интерес, книгата е обявена за мистификация

Снимка: Издателство "Ракета"

Книгата “Веда Словена” излиза през 1874 година, когато е връхната точка на българското Възраждане. Тогава босненският археолог, етнограф и филантроп Стефан Веркович издава с помощта на българския учител Иван Гологанов първия том от сборника с български народни песни “Веда Словена”.

Още от самото начало "Веда Словена" има сложна съдба, защото първоначално книгата е приета с адмирации от европейската научна общност, но много скоро започват други течения, мнения и дискусии.  

На българския пазар вече може да се намери първото българско адаптирано издание на книгата, което е съставено от д-р Миглена Христозова и доц. д-р Константин Рангочев.

“Веда Словена” е заглавие, измислено от Стефан Веркович, разбира се, тъй като в първия том са вкарани езически песни, които разказват за движението на българите от едно място на друго място, пресичайки река Дунав. Да предположим от някои далечни северни простори към днешните земи на България”, обяснява доц. Константин Рангочев.

Книгата първоначално е приета с адмирации от европейската научна и интелектуална общност, но скоро е низвергната и принизена до нивото на преднамерена мистификация.

“Разбира се, причините могат да бъдат много, но за мен една от основните е геополитическият контекст, защото по това време (80-те години на XIX век) ние не сме субект на европейската и балканската история, ние сме обект - нас ни освобождават, нещо се случва с нас и ако ние излезем народ с песни, в които се пее за преселване от другата страна на Дунав в VI, VII, VIII век, т.е. песни на 1200 г. и един древен народ, не върви да го манипулираме”, казва доц. Рангочев.

Освен това в това време европейските народи като цяло търсят своята аргументация за европейско присъствие и се легитимират като такива. Неслучайно в съседната ни сръбска държава фолклорните песни, които издава Вук Караджич са издадени веднага и на френски език.

По думите му, ако е мистификация “Веда Словена, сме изправени пред парадокс - още в края на XIX век. чешкият славист Леополд Гайтлер казва, че този, който е сътворил това, трябва да е работил 25-30 години, да положи къртовски усилия, а песните са събрани за 2 години. Освен това трябва да се отговори и на въпроса може ли човек да сътвори нещо, което е различно от българската фолклорна култура, на която той е носител. 

Чуйте повече в разговора на Лили Големинова и Боян Бочев в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Облачността плавно се увеличава до валежи, температурите - пролетни

От запад облачността днес ще се увеличава, ще е купеста и купесто-дъждовна и около обяд в Западна България, а до вечерта и в централните райони от страната ще има краткотрайни валежи от дъжд , в отделни райони - придружени с гръмотевици. Ще има условия и за градушки. През нощта срещу сряда в Централна България явленията ще са интензивни. Ще..

публикувано на 13.04.21 в 07:50

„Андрей Даниел. Между две епохи“ - два месеца на два етажа в СГХГ

Специална експозиция представя Андрей Даниел в Софийската градска художествена галерия (СГХГ) до 13 юни, а откриването е с вернисаж на 13 април (вторник, 17.00 ч – 20.00 ч). Тя е специална, защото е замислена още през 2019 г. и дори художникът започва подготовка с екип на галерията, но неочаквано ни напусна. Това налага преосмислянето на..

публикувано на 12.04.21 в 17:36

Два прототипа на българска ваксина срещу Covid-19 разработват в БАН

Българска ваксина срещу Covid-19 се разработва в Департамента по имунология (с ръководител проф. Андрей Чорбанов) към Института по микробиология при БАН. Първият прототип е готов от зимата на миналата година. В момента ваксината се тества на лабораторни животни за имуногенност, безопасност и ефективност , обясни пред Радио София проф. Пенка..

обновено на 12.04.21 в 16:51

При какви условия се изплащат "майчински"

Най-важното, за изплащане на парично обезщетение при майчинство е майката да бъде осигурена за тези рискове, свързани с обща заболеваемост и майчинство, т.е. да извършва трудова дейност. Друго условие е да има 12 месеца осигурителен стаж, за които няма изискване кога във времето да са изпълнени. Това обясни Даниела Асенова - директор в Дирекция..

публикувано на 12.04.21 в 16:40
Доц. Ангел Кунчев

НОЩ иска становища за Vaxzevria от три експертни съвета, за да знае какво да препоръча на хората

Има съществен отлив на българи, желаещи да се ваксинират с оксфордската ваксина (Vaxzevria на AstraZeneca), потвърди пред Радио София главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев . Може някои хора да поискат да се реваксинират със същия препарат, но принципно, ако има някакви причини за ограничаване на приложението -..

обновено на 12.04.21 в 15:37

Тематична експозиция припомня подвига на Гагарин отпреди 60 години

Документална изложба, посветена на 60-годишнината от първия полет на човек в космоса, ще бъде открита от 17 ч. в Мраморното фоайе на Столичната библиотека . Тя припомня, че на 12 април 1961 г. на борда на космическия кораб "Восток" съветският летец Юрий Алексеевич Гагарин (9.3.1934 – 27.3.1968) извършва една обиколка на Земята и става..

публикувано на 12.04.21 в 13:12

Зоолог спечели финала за докторантската стипендия за 2021 г. на фондация “Карол-Знание”

Финалът за докторантската стипендия за 2021 г. на фондация “Карол-Знание” след силен финал и сериозна конкуренция в първото онлайн издание на конкурсът беше спечелен от Ния Тошкова . Тя е докторант в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българска академия на науките, зоолог от екипа на Националния природонаучен музей и..

публикувано на 12.04.21 в 12:51