Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Видение“ - полифоничен авторски пърформанс с номинация за ИКАР

| обновено на 10.04.21 в 13:02
Снимка: Хасан Халилов

"Пърформансът "Видение" е опит за полифония от движение, обект, субект, дигитална медия и музика" - така описват творението си самите автори - Съпромат (Михаела Добрева и Борис Далчев) и Цвета Дойчева.

"Работата беше много експериментална, беше ново за нас и това, което се получи като краен резултат мисля, че е ново и за хората, които гледат", казва Цвета Дойчева - хореограф и създател, заедно със Съпромат, на "Видение".

Темата на спектакъла е огледалото, възможността за припознаване в другия, заместване на оглeдалното "аз" с "ти". За търсенията на среда и мултимедия за "Видение" Борис Далчев казва: "Темата за огледалото е доста изкушаваща. То е доста любопитен обект и трябва внимателно да се работи с него, защото сам по себе си е един ефект, а ние искахме да стигнем отвъд ефекта."

Музиката за танцовия пърформанс е дело на Ангел Симитчиев Mytrip.
"Музиката е доста условно понятие за мен, а в случая и за този пърформанс. Т.е. - иска сe адаптиране на слушателя, на посетителя, защото идеята ни беше да създадем някакво пространство, в което човек просто се потапя и изключва за съществуването на истинския свят около него."

След няколко отменени дати най-накрая ще можем да преживеем "Видение" - тази неделя и понеделник (11 и 12 април) в Националния студентски дом от 18:00, 19:30 и 21:00 ч.

Повече за спектакъла чуйте в звуковия файл с интервюто на Мария Бояджиева с Цвета Дойчева, Борис Далчев и Ангел Симитчиев.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
И плажът трябва да е с мярка

Д-р Тяжелников: 20 минути на слънце дневно са достатъчни

Зрял човек се нуждае от 15-20 минути, за да укрепи здравето си със слънчеви бани и трябва да започне с 5 минути на ден, заявява пред РИА Новости Андрей Тяжелников, главен специалист в Московското министерство на здравеопазването. "Слънцето допринася за производството на витамин D, който е важен за организма. Поради това е полезно да бъдете..

публикувано на 17.06.21 в 08:38

България участва в престижния световен форум "Leaders’ Summit" 2021

За Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и за българският бизнес участието в престижния светов е н форум Leaders’ Summit 2021 е признание за инициативността и за всичко, което той прави в грижата за обществото. От друга страна това е възможност да обменим опит, да чуем какви са проблемите, от които се вълнува бизнесът по света...

обновено на 16.06.21 в 19:15

Идеи и решения дават експерти в доклад „Здравеопазването като инвестиция“

Въпреки увеличаването продължителността на живота в България и намаляване на детската смъртност, страната ни все още доста изостава по много здравни показатели, в сравнение със средните за Европа. Американската търговска камара в България представя днес холистичен доклад „Здравеопазването като инвестиция“ , изготвен от експертите на Здравния..

обновено на 16.06.21 в 17:43
Елмира и Ангелина се дипломираха с усмивки

Журналистиката е професия с мисия в полза на обществото

На официална церемония във Факултета по журналистика и масова комуникация се дипломираха  младите колежки - новинарят и водещ на детско предаване - Ангелина Грозева и водещата на "Късното шоу" и редактор - Елмира Джома. Ангелина Грозева, която е отличник на випуск 2020, поднесе поздрав към завършващите:  „След четиригодишно обучение,..

публикувано на 16.06.21 в 15:58

България се изкачи до 45-о място по щедрост в света

България е на 45-о място в най-авторитетното проучване, което измерва щедростта в 114 държави, отчетено от Световния дарителски индекс на КАФ 2021 (CAF World Giving Index 2021). България бележи личен рекорд с дарителски индекс 37% и като се изкачва от дъното на таблицата . През 2018 г. страната ни беше на 126-о място от 146 държави, а..

обновено на 16.06.21 в 15:47

Няма една рецепта за справяне с "трудните деца"

“Има много трудни моменти, трудни етапи, през които трябва да преминем заедно с детето и да знаем, че всички родители ги имат, просто трябва да стиснем зъби, да имаме малко повече кураж и да ги преодолеем - коликите, прохождането, 2-годишните.  Освен тези неща има и други трудности, с които се сблъскват родителите и те са в индивидуалността”, казва..

публикувано на 16.06.21 в 15:12

Разделното хранене в помощ на отслабващите

Точно преди летните месеци, когато температурите най-сетне ще се повишат и започват отпуските с море, много хора решават по-най-бързия начин да влязат във форма. Как може да стане това бързо и безопасно за здравето без тежки диети и изморителни тренировки във фитнеса, обяснява диетологът Тамила Арсениева , цитирана от БГНЕС. На първо място,..

публикувано на 16.06.21 в 14:30