Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

През 2021 г.

Чистят 120 км речни участъци в Столичната община с 2,65 млн. лева

Снимка: Столична община

Започва плановото почистването на речните корита, съобщиха от Столичната община.

Ангажираните с това фирми почистват коритото на река Боянска в район „Красно село“, река Суходолска при моста на ж.к „Толстой“ и река Аджибарица при ул. „Ангел Каралийчев“. 

С приоритет се извършва преглед на водостоците на "Софийски околовръстен път" – Южна дъга и участъци от реки, които могат да създадат предпоставки за критични или аварийни ситуации при топенето на снеговете и  по-обилните валежи през пролетта.

До края на месеца ще започне почистването на  участъци от река Суходолска в район „Илинден“, дере по ул. „Планинец“ в район „Витоша", река Боянска бара и река Бара изливо в район „Триадица“, река Слатинска в район „Подуяне“, река Аджибарица в район „Студентски“, река Новачица в район „Изгрев“, реките Габровница, Уршак, Балшенска.

През 2021 г. в Програмата за планово почистване на речни корита, преминаващи през урбанизираната територия на Столичната община, са включени 233 речни участъци с обща дължина над 120 километра.

За целта общината е осигурила 2 654 898,58 лева от бюджета на общината и от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без частни училища на безплатното море по програма "Отново заедно”

Не се предвижда участие на частни училища и на родители в Националната програма "Отново заедно", съобщиха от Министерството на образованието по повод постъпили въпроси. По тази програма 30 000 ученици ще летуват на пълна държавна издръжка. Във връзка с един от най-щекотливите въпроси - относно почивките на учениците и дали подборът им ще създаде..

публикувано на 21.06.21 в 18:15

Над 100 вида рози има в столичните градини и паркове

Красивите и ароматни цветове на благородното растение, което цъфти през цялото лято, са в зелените площи на паркове като "Борисовата градина", НДК, Южен парк, както и покрай столичните булеварди „България“, „Сливница“, на Моста на влюбените“, „Витоша“ и др. Най-богат с цветовете на красивото растение е Розариумът на София, който беше възстановен през..

публикувано на 21.06.21 в 17:25
Небостъргачът

ДНСК спря окончателно строителството на "Златен век"

Дирекцията за национален строителен контрол спира окончателно строителството на сградата "Златен век" в район "Лозенец". Причината е изтекло разрешение за строеж през януари 2020 година. Това съобщи началникът на ДНСК арх. Влади Калинов на пресконференция в МРРБ. След тази дата е издигнат още един етаж без валидни документи. Направен е анализ на всички..

публикувано на 21.06.21 в 16:03

Подписани са договорите за нови корпуси на 3 детски ясли в 3 района на София

Подписани са договорите за разширение на 3 самостоятелни детски ясли в три столични района. Новите корпуси ще осигурят места за общо 10 нови групи или 200 деца до 3-годишна възраст. В СДЯ 21 "Бон-бон" (район "Триадица") и СДЯ 51 (район "Красна поляна") ще бъдат изградени пристройки за по 4 нови групи, а в СДЯ 23 "Ралица" (район "Лозенец") - за 2 групи...

публикувано на 21.06.21 в 15:25
Десислава Иванчева

Десислава Иванчева на свобода срещу парична гаранция от 10 000 лева

ВКС днес промени мярката за неотклонение на Десислава Иванчева, като взе предвид бременността ѝ и наложи парична гаранция в размер на 10 000 лева. Бившият кмет на район „Младост“ заяви, че не разполага със сумата и я ще събере с акция. Делото по същество срещу бившия кмет на район "Младост" Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и..

публикувано на 21.06.21 в 13:25
Стойчо Кацаров

Консултативен съвет заменя Ваксинационния щаб

Консултативен съвет ще замени Ваксинационния щаб, съобщи на брифинг служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. По думите му, Ваксинационният щаб е изпълнил целите си, заради които е бил създаден и затова ще се трансформира в Консултативен съвет по ваксинация към министъра на здравеопазването. „Целта е в Консултативния съвет е да се..

публикувано на 21.06.21 в 12:13
Небостъргачът

Служители на "Артекс" излязоха на протест пред МРРБ с искане сградата "Златен век" да бъде довършена

Строежът на сградата „Златен век“ да бъде довършен, настояха служители на строителната компания „Артекс“  на протест пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството. От компанията казват, че строителството на сградата е напълно законно и упрекват институциите в административен произвол .  Миналата седмица кметът на район..

публикувано на 21.06.21 в 11:17