Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсят решения за съжителство на колоездачи и пешеходци в софийските паркове

2
Снимка: Петя Георгиева

Сигнал на слушателката Петя Георгиева за екстремни спускания на младежи с велосипеди в Южния парк даде повод за първото на 2021 г. изнесено студио на Радио София с Божидар Янев.

Тя припомни, че предлага обособяване на подходящо и обезопасено място за децата, които искат да карат колело.

Трябва експертно обследване на района, за да се прецени как би могло да се регулира движението на двуколесните така, че да не се създават конфликтни и опасни ситуации, да не се разхождащи се пешеходци или играещите по-малки деца, смята Георгиева.

С писмено становище кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов отговори на запитване на Радио София, с което потвърждава подкрепата си за идеите на граждани и неправителствени организации относно споделени алеи и безопасно придвижване с велосипед.

„Времето е показало, че младежите с велосипеди имат нужда от такива пространства. Срещали сме се, разговаряли сме, дори сме заравнявали техни трасета, но те пак си ги изграждат“, каза пред Радио София Милена Васева от OП „Паркове и градски градини“. – „Смятаме, че трябва да се урегулират местата, които са установени като конфликтни точки. Тези пространства се анализират и вече се залагат в устройствените планове. Но важното е регулацията да не въвежда забрани и ограничения за хората, които ползват парковете.“

От „Зелена София“ и „Софияплан“ са извършили изследване на Борисовата градина, Южния и Северния парк. Целта е била да се види как се кара колело на тези места, кои са конфликтните точки, обясни Елица Панайотова от „Зелена София“. Трите парка са много различни и ще се търсят конкретни решения. Най-безспорното е местата, където младежите карат по-екстремно, да бъдат обозначени и пешеходците да бъдат по-внимателни.

Съществува идея за обществено обсъждане на този въпрос.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още по темата

Кога ли в София ще има парк за безопасно каране на велосипед?

Велосипедисти в Южния парк през последното лято са разкопавали зелените площи, за да си правят по-специални трасета за каране. Случва се обаче начертаният маршрут да прекосява пешеходни алеи. Това повишава риска от сблъсъци на колоездачи и пешеходци...

публикувано на 02.02.21 в 16:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуственият интелект и влиянието му върху живота на човека

Новите технологии и изкуственият интелект промениха света драстично през последните години. Хуманоидните роботи все повече се запътват към домовете на обикновените граждани в Китай, пише в своя статия Никола Папукчиев от HiComm. Пред..

публикувано на 29.03.24 в 12:16

Джип избухна в пламъци в центъра на София

Инцидент в центъра на София – джип избухна в пламъци в района на площад "Руски паметник". Пожарът е възникнал тази сутрин, съобщиха очевидци на стихията, които качиха клип от пожара в социалните мрежи. Към момента няма данни за пострадали...

публикувано на 29.03.24 в 10:08

Около 1000 деца годишно остават извън детските градини в столичния район "Триадица"

„Триадица“ е един от столичните районите с най-много чакащи за детските градини. Около 1000 деца годишно не успяват да се класират в детско заведение. Анализ, направен от районната администрация на „Триадица“ показва, че в рамките на следващите 3-4..

публикувано на 29.03.24 в 09:53

Последен ден на хартиените рецепти за антибиотици

Днес е последният ден, в който лекари и зъболекари могат да изписват антибиотик на хартиена рецепта. Ще могат и през почивните дни, но за пациенти, които са потърсили спешна и неотложна медицинска помощ, а от понеделник антибиотиците ще се изписват..

публикувано на 29.03.24 в 08:23

Работната седмица завършва със слънце и температура в София около 21°

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт, съобщиха от НИМХ. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°; минималните ще са предимно между 4° и..

публикувано на 29.03.24 в 07:35

Важна ли е грамотността при зрелостниците

На 27 март 2024 година стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадесетокластници под надслов "Животът няма "аУтокорект". Платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на..

публикувано на 28.03.24 в 17:44

Дискусии за ползите и рисковете в използване на интернет технологиите в рамките на CyberCLUB Community Day '24

Какви рискове крие интернет и как те могат да бъдат предотвратени? Как безопасно и отговорно да използваме последните иновации на технологичния прогрес, като изкуствен интелект, виртуални реалности, дронове и роботи? Това са само малка част от..

публикувано на 28.03.24 в 17:15