Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Нели Огнянова: Не 112-ото място е тревожно, а тенденцията

Оснен по отношение свободата на медиите, в България се забелязват проблеми и при гражданската свобода за изразяване на мнение, констатира експертът

Проф. Нели Огнянова
Снимка: БГНЕС

Както и през миналата година, през 2021-ва България отново е на последно място в ЕС (112) по свобода на медиите според класацията на „Репортери без граници“.

Разликата от 1 позиция не е съществена, но важна е тенденцията, а тя е негативна, коментира пред Радио София проф. Нели Огнянова, експерт по медийно право.

Неприятното е, че индексът на международна неправителствена организация, базирана в Париж, съвпада с много други оценки, които България получава по този въпрос и които потвърждават отрицателните тенденции.

„Ако прочетем доклада, ще видим, че има общи причини, характерни за последните години, но има и специфични – от 2020 г. България има отдавна проблеми по отношение свободата на медиите. По-тревожното е, че се забелязват проблеми и при гражданската свобода за изразяване на мнение“, подчерта проф. Огнянова и посочи примери.

Според експерта правилата са в законите, а Етичният кодекс на журналистите се занимава с тяхната отговорност. Добре е да поразсъждаваме върху поведението и дейността на журналистите, особено по време на пандемията; за значението на гостите, които се канят, за изводите, които се правят; за реакцията при опит за дезинформация.

Независимо от индексите за медиите, всеки човек можа да направи своя оценка, когато му се наложи да направи информиран избор. Необходими са достъп до информация, както и дебати, основани на факти. „Джипката-модел“ е монолог.

Външните оценки не бива да ни обиждат. Това е критика, която трябва да ни помогне да видим дефицитите си и да преодолеем проблемите си.
Всички очакват в сложната обстановка журналистите да питат. Те трябва да са посредникът между читатели, слушатели и данните, върху които държавата им монопол. На високите очаквания може да отговори единствено качествената журналистика, изтъкна още проф. Огнянова.

С нея разговаря Данаил Конов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Важна ли е грамотността при зрелостниците

На 27 март 2027 година стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадесетокластници под надслов "Животът няма "аУтокорект". Платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадсетотокласници. Под надслов "Животът няма "аУтокорект" на 27 март, 50 дни преди..

публикувано на 28.03.24 в 17:44

Ще отговори ли ГМО на климатичния удар

В началото на февруари Европейският парламент подкрепи предложението на Европейската комисия за създаването на по-устойчиви и издръжливи култури чрез прилагането на нови геномни техники (НГТ), които доскоро не бяха приети в ЕС, така че има доста сериозен напредък в тази посока. Те дават възможност за бързо разработване на култури с полезни..

публикувано на 28.03.24 в 16:07
Доц. д-р Анна Пампулова

Музиката на Петко Стайнов, Димитър Ненов и Панчо Владигеров, събира на една сцена студенти и преподаватели

Доцент д-р Анна Пампулова е хореограф, педагог, режисьор и човек на изкуството. Тя е допринесла много за развитието в тази сфера. Нейното гостуване в предаването "Добър вечер, София" за да ни представи пиршество на духа, на което предстои да се насладим съвсем скоро. Ето какво ни разказа: "Става въпрос за стойностен проект, в..

публикувано на 28.03.24 в 16:03

Проф. Кирил Топалов представя своя "Живот по неизбежност"

Тази вечер (28 март 2024 г.) проф. Кирил Топалов ще представи новата си книга „Живот по неизбежност“, в салона на столичното Народно читалище „Възраждане“. Романът е мемоарен, каза пред Радио София проф. Топалов. „Няма елемент на украсяване – всичко е буквално едно към едно. За съжаление, много от тези неща звучат и художествено, и иронично, и..

публикувано на 28.03.24 в 15:38

"Защо E = mc²?“ - книга и научно шоу на проф. Брайън Кокс за почитателите на астрофизиката

Або гостува в предаването "Радиокафе“, за да ни разкаже за научнопопулярния бестселър на проф. Брайън Кокс "Защо E = mc²?“, който в Зала 1 на НДК, ще представи научното шоу “Хоризонти“, с което обиколи света. Проф. Брайън Кокс е британски физик, направил науката достъпна и вълнуваща за милиони хора по целия свят. Той е професор по..

публикувано на 28.03.24 в 14:16

Празненство на колоезденето в София

Утре вечерта (29.03.2024 г.) София ще се превърне в празненство на колоезденето . Велосипедистите ще се съберат в 19.00 часа при пилоните на НДК, за да покажат сила и единство, казват организаторите. Пред Радио София Иво Делин от сдружение „Велоеволюция“ обясни, че събитието е едно от най-вълнуващите за градската велосипедна общност. Той..

публикувано на 28.03.24 в 14:06

Синдикат "Защита" протестират в София

От националния синдикат "Защита" протестират в центъра на София. Исканията са увеличаване на минималната работна заплата на 1200 лв. за цялата страна, както и увеличаване на основната работна заплата в Центровете за спешна медицинска помощ и в болниците. Това каза председателят на синдиката Красимир Митов. "Да изпълнят обещанията към..

публикувано на 28.03.24 в 13:05