Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студено пастьоризираните храни - безвреден вариант за консервиране

В България вече има фирма, която прилага технологията

Снимка: Ангелина Грозева

Около пролетното презареждане, всеки от нас се опитва да бъде във форма, но е хубаво да си създаваме навици да се храним здравословно и с пречистени храни, не само преди да се подготвяме за лятото.

В България вече съществува първата и за момента единствена фирма, която извършва студена обработка на храни и напитки, в резултат на което срокът на годност на храните е удължен, а потребителите получават по-вкусни и по-здравословни храни - без добавки и консерванти. Целта на пастьоризацията, била тя студена или топла, е да унищожи микроорганизмите в храните.

Студената пастьоризация доказано запазва качеството и стойностите на храните, след обработката твърдят предприемачите, които налагат този модел у нас преди 3 години -  Боряна Великова Тошева и Любомир Цанков.

"Студената обработка на храни и напитки под високо налягане представлява един естествен и не топлинен метод за консериване на храните. Принципът, на който работи е, че вече готови продукти се зареждат в голяма барокамера, пълни се с вода и чрез водата се упражнява налягане върху продуктите.В резултат от високото налягане, се унищожават патогенните организми в продуктите, което е и целта на консервирането", казва Боряна Великова.

“Разбира се, това не е магия. Говорим за хидростатично налягане от 6000 бара, което представлява прекалено силно налягане, каквото не съществува свободно в природата 1 най-силното налягане е в Марианската падина и е над 1000 бара, допълва Любомир Цанков.

По думите му става дума за малотрайни храни, които са с високо съдържание на вода - салами, шунки, сокове, мокри салати (снежанка, руска салата), чиито срок на годност се увеличава.

Технологията на студено пастьоризиране е най-разпространена в Америка, а най-често по света се прилага за запазване на вкусовите качества на авокадото и по-специално гуакамолето. Технологията тепърва навлиза в Европа.

Повече за технологията на студената пастьоризация, какви са нейните ползи и как се разработва в България, чуйте в интервюто на Ангелина Грозева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Като не вали е по-хубаво

И слънце, и гръмотевици

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността и в следобедните часове на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 20°...

публикувано на 24.04.24 в 07:20

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Деси и Крис с Никола Бобоков( в средата)

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

Програма от спектакли и концерти за 50 години Дом на културата "Средец"

ОКИ Дом на културата "Средец" отбелязва своите 50 години с редица  културни събития. Малко история През месец март 1974 г. влиза в експлоатация новопостроената от СГНС и ГДИС триетажна сграда на Централен младежки дом, находяща се в квартал „Лиляна Димитрова“, улица „Димитър Полянов“ 2а, разположена на площ от около 2000 кв.м. Със Заповед..

публикувано на 23.04.24 в 15:23