Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Икона разказва за драматичната история на София

Снимка: БГНЕС

В Музея за християнско изкуство в криптата на храм-паметник “Александър Невски”, където отскоро за първи път е изложена една уникална икона, за която е известно, че съдържа сцени, изобразяващи драматичната история на София.

“Иконата е създадена към края на XVII век от зографи, които работят в традициите на Тревненските майстори, които са работили и в София и в софийско.

Иконата събира в себе си няколко драматични периода от историята на София.Като изображения, върху нея можем да открием образите на софийските новомъченици св. Георги Нови Софийски, св. Николай Нови Софийски“, обяснява директорът на музея Ралица Русева.

Към XVI век София става център на новомъченичеството. През първата половина на XVI век се засилва насилственото помохамеданчване, което води до отпор на християнското население и до подвига на новомъчениците.

Ако образите от иконата са свързани с драматичната история на столицата ни от XVI век, то самата икона е свързана с драматичните събития на града от края на XIX век.

Тогава кметът на София Димитър Петков издава заповед да бъдат разрушени редица храмове във връзка с новия градоустройствен план. Дори е имало намерение да бъде разрушена базиликата “Света София” и ротондата “Св. Георги”, но интелектуалци се застъпват за тях и ги спасяват.

Въпросната икона е била в една от разрушените по това време църкви “Св. Богородица Пречиста”, чието разрушаване е отразено и в пресата по това време, защото християни се барикадират в църквата и срещу тях е изпратена жандармерия и конна войска, а след няколко дни изпращат и пожарникари, които заливат с вода църквата и в крайна сметка успяват да я разрушат. Иконите и църковната утвар от разрушените църкви са пренесени в други храмове, като следите на някои се губят.

Още за интересната икона чуйте в разговора на Гергана Пейкова. 
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Киряков

Даниел Киряков: Трябва да излезем от летаргията, че нашият глас не променя нищо

Предизборната кампания, Европейското първенство по футбол и еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакиду в София. Това са част от събитията, белязали изминалата седмица. Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации коментира в ефира на радио София част от тях. „Идването на еврокомисар Кириакиду в София е силен знак. Нейното..

публикувано на 18.06.21 в 17:39
Олга Василевска, Йоанна Митова и Ива Дойчинова

Фениксът Йоанна Митова след бърнаут

В петъчните срещи с общ знаменател „Хубава работа“ днес е ред Олга Василевска да ни запознае с Йоанна Митова . Нейната история може да се резюмира със „създателка на място за постигане на цялост духом и тялом “. Но това далеч не е всичко. Както казват мъдреците – важен е пътят, преживяното до стигането на крайната точка (или запетая)...

публикувано на 18.06.21 в 16:35

Етиката в маркетинг комуникациите

Етиката и моралът винаги са съпътствали рекламата. Това каза в ефира на радио София доц. д-р Стефан Серезлиев - преподавател по Интегрирани маркетингови комуникации и брандинг. „Това винаги е било предмет на дискусии, спорове, вътре в самите рекламни агенции, хората, които притежават отделните брандове и големите групи..

публикувано на 18.06.21 в 16:30

Отбелязваме деня на аутистичната гордост

Денят на аутистичната гордост се отбелязва в света от 2005 г. на днешния ден. Целта е да се повиши осведомеността за разстройството на аутистичния спектър, така че да се промени мисленето и нагласата към хората с аутизъм не  като нуждаещи се от лечение, а като уникални личности и индивиди . Всяка година, организации от цял свят празнуват чрез..

публикувано на 18.06.21 в 15:48

Песента "Юначе" създадена с фино, модерно звучене, в подкрепа на българския дух и традиции

„Вярвам, че традицията живее във всеки един от нас и ние не сме я забравили…“ Това каза Савина Пламенова, поредния млад човек с който ви срещаме, завладян от магията на автентичния български фолклор. Тя представи новия си проект, реализиран съвместно с Алекс Нушев и Деян Соло, народната песен „Юначе“ , поднесена с фино, модерно звучене...

публикувано на 18.06.21 в 15:37

Национална детска болница - мисия (не)възможна

Проектът за изграждане на Национална детска болница стои повече от 50 години . Всеки вижда някаква своя мечта в нея, затова е нормално да има разлики в исканията, сподели в ефира на радио София доц. д-р Христо Шивачев - координатор на Специализирания комплекс по детски болести и Началник на Клиника по детска хирургия в „Пирогов“ . „Тези..

публикувано на 18.06.21 в 15:34

Политическата медиация да се приложи пилотно в следващия парламент

Завършва седмицата, в която специалисти разясняваха какво е медиация и при какви случаи може да помогне на спорещи страни (без да се стига до съд), даваха и практични съвети. Сред видовете обаче има и политическа медиация , за която още по-малко хора знаят, да не говорим колко от тях прибягват. За нея пред Радио София обясни един..

публикувано на 18.06.21 в 15:09