Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кънчо Стойчев: Партиите да не слагат червени линии, а да видят с кого биха управлявали след изборите

Кънчо Стойчев
Снимка: БГНЕС

От много време политическата ситуация в България не е била толкова ясна. Май е време да мислим не толкова за мажоритарни избори, колкото за ограничаване мандата на изпълнителната власт, на премиера. Прекаляването в това отношение води до дефицити в държавата, коментира пред Радио София социологът Кънчо Стойчев, като допълни подобни примери и от Европа.

Според него не бива да се преувеличава значението на едно служебно правителство – правомощията му са ограничени, животът му е д 60 дни. Главната задача – да подготви предсрочните избори. А те се очертават на 11 или 18 юли т.г.

Сега е моментът да се актуализира бюджетът. Непременно трябва да се приемат тези закони, които жизнено важни за България, подчерта Стойчев.
Според него от БСП може да не върнат на секундата мандата, когато президентът им го връчи, но социалистите нямат работещ ход за съставяне на правителство.

Дейността на следващият парламент със сигурност ще се определя от 4 големи партии, които ще съберат между 400 и 700 хиляди гласа – ГЕРБ, ИТН, БСП и ДПС. Не бива да се чертаят червени, забранителни линии. Бъдещо управление трудно може да се осъществи без обединението на две от тези политически формации, смята още Кънчо Стойчев.

С него разговаря Данаил Конов.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Визуалният артист Стефан Стефанов с първа самостоятелна изложба My exaggerated minimalism

Младият визуален артист Стефан Стефанов ще открие първата си самостоятелна изложба на 21 юли в 18.30 часа в галерия “Нова арт спейс”. Изложбата продължава до 25 юни.  Като в калейдоскоп тя оглежда емоции, сънища и перспективи. Там всеки може да види детайл за себе си, да усети ритъма на днешния объркан свят, да потърси отговори, но и въпроси. "Името..

публикувано на 17.06.21 в 20:52

Програма "Христо Ботев" празнува на 18-и юни

Програма "Христо Ботев " на Българското национално радио организира  празник  за своите слушатели и приятели на 18 юни, петък, от 18.00 часа в градината срещу Националната галерия (Двореца). Журналистите ще представят  обновената програмна схема , но и ще покажат, че Българското национално радио и неговата програма за култура, образование, гражданска..

публикувано на 17.06.21 в 19:25

Най-големият скандал в историята на естетичната индустрия

Естетическата хирургия все повече навлиза в ежедневието ни. Ако допреди няколко десетилетия на такива процедури се подлагаха предимно известни личности, днес вече непостижимите и строги стандарти за красота и достъпността на процедурите карат голяма част от жените да прибягват до някакъв тип хирургични корекции. За мащабите на естетичната хирургия..

публикувано на 17.06.21 в 19:16

Какво общо има гневът с празната лодка

В живота ни винаги има хора, които ни вбесяват, мразим страстно или поне не ги обичаме. Можем да прекараме безброй часове, преживявайки отново моментите, когато такъв човек е бил несправедлив с нас, не е оценил стореното от нас или е бил неделикатен. Само като се сетим за него и ни се вдига кръвното. ✅ Как да се справим с такива хора? ✅..

публикувано на 17.06.21 в 19:00

Сбъднете всичко за което мечтаете, но винаги знайте, че сте българи и че имаме безценно народно творчество

Рангел Вангелов  е хореограф и учител, който вдъхновява.. Занимава се с народни танци и народно творчество от най-ранна детска възраст. Всичко започнало от първите стъпки mраво хоро които му показала  неговата баба Петя, когато бил на шест години. Надява се дълги години да продължи да се занимава и да преподава това което обича...

публикувано на 17.06.21 в 16:39

Горещините - тихият убиец, който хората подценяват

Въпросите, касаещи климата и глобалното затопляне, са належащи и колкото и да ги игнорираме покрай другите проблеми, толкова повече по-близо идва неизбежният и неприятен развой на събитията за нас хората. Климатека е отворена платформа, чиято цел е да направи науката за климата по-достъпна и интересна за широката публика. Те събират екип от учени,..

публикувано на 17.06.21 в 15:19
Маестро Марк Кадин

Най-хубавите рапсодии изпълнява Симфоничният оркестър на БНР с диригент Марк Кадин

Милиони слушатели ще чуят концерта „Рапсодии“ на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин, който българската публика ще слуша на 18 юни от 19.00 ч. в зала „България“. По-късно на запис, за меломаните от цял свят емблематичните рапсодии на българските класици, изпълнени от Радиосимфониците, Глобалният медиен алианс „Еврорадио“ ще..

публикувано на 17.06.21 в 15:09