Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самуил Петканов отвъд Не!Новините

Гарванът на Самуил Петканов не е Не!Новина
Снимка: Аз чета/архив

"Не се приемам за журналист - с "Не!Новините" правя пародия на журналистическо съдържание" - скромничи Самуил. "Писател не звучи толкова обидно колкото журналист"  - шегува се създателя на сайта, често бъркан от някои с истински новини.

Към 2009 открива американски сатирични сайтове, които му дават идея с приятели да правят нещо подобно. "През годините "Не!Новините" се наложи дотам, че при всяка глупост ми се обаждат приятели: "те ти взеха хляба".

"Още като ученик пишех анализи за един спортен сайт, а малко след като завърших училище, започнах "Не!Новините" - спомня си Петканов. Твърди, че няма чувството за хумор, което произвежда. 

"Книгата разви идеите в главата ми" - така представя авторът сборника си с разкази "Гарванът, който можеше да спира времето и други ненужни истории за митологични герои, обикновени хора, изкуствен интелект и кутийки червеи". "Ухапан съм от радиоактивен писател" - обяснява творческия си път Самуил.

"Баща ми, истински журналист, ме научи да пиша. Един текст трябва да бъде запленяващ" - споделя Самуил, който в реалността измисля приказки със сина си, докато сутрин го води на детска градина.

И за финал - проекта му за скултура "Невидимата София" - една идея, чакаща подкрепа (в Тик-ток):




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Боянска църква

Мястото, за което говорим, е неизчерпаем извор на знания и исторически проучвания. Но, и на необясними загадки и скрити послания.  Добре дошли в църквата “Св. Никола и Св. Панталеймон” или позната от целия културен свят с названието Боянска църква: Този храм продължава да впечатлява всеки прекрачил прага му. Когато преминаваш през..

публикувано на 20.04.24 в 16:00

Софийски разкази - Разходка из “Кварталът на писателите”

Виктор Топалов и Боян Бочев за книгата на Виктор "Кварталът на писателите":

публикувано на 20.04.24 в 15:00

Адресите на любовта - Васил Левски

Левски посвещава любовна песен на монахиня Сестра Евгения превързва раните на Апостола, плете му ръкавици и му пише писмата Васил Левски е е бил не само отдаден на отечеството революционер, ами е носил нежна и поетична душа. За да не нащърби ореола му на  Апостол на свободата, от когото току-що освободената му родина се нуждаела като..

публикувано на 20.04.24 в 14:00
С Георги Михов

Дамите са по-голямата част от енолозите в България

Георги Михов от сомелиер.бг за Wine Women Show, което ще се проведе в неделя, 21 април от 12 до 18:30: "Всъщност това е винено изложение, където изложителите са дами и те правят вината. В България е уникално - дамите са по-голямата част от енолозите тук. Винарството е трудна професия, но през година дамите успяха да се докажат като много мъжки..

публикувано на 20.04.24 в 11:48
Александра Илиева и Мартин Кадинов

Най-естественото нещо е интересът на човека

Александра Илиева и Мартин Кадинов за последната кампания на Гуудгейм: "Още в януари засегнахме темата за Борислав Славов - играта, с която спечели наградата за музика - Балдърс гейт, бе станала "Игра на годината". Събрахме сума за стипендии, те са част от общ фонд. Фокусът ни са видеоигри, в различни - технически и художествени аспекти." (Мартин)..

публикувано на 20.04.24 в 11:18
Мира Мосхен

Край реката редят се...

Мира Мохсен от фондация Ин Битуин за благотворителния им търг за фестивал в Марица: Това е първо издание, фестивалът "Децата на реката" ще е в Пловдив, в коритото на Марица. Решихме, че е добра идея да се направи детски фестивал, да събуди любовта към природата в градските пространства. Идеята се зароди в личния ми живот - прекарвам много време до..

публикувано на 20.04.24 в 10:41

Всеки, засадил дърво, ще живее по-дълго

200 годишна дъбова гора - Сия Попова за инициативата: "Събитието е второ поред на същата локация. Ще видим колко са се прихванали, където не са - ще засадим нови дъбчета. В случая избираме дъбове - на терена е най-благоприятно да се засади. Дъбът олицетворява добри неща. Преди време са били много голяма част от нашите гори, сега са само 3%. Намалели..

публикувано на 20.04.24 в 10:14