Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Израел са въвели няколко маршрута за поклонници до руините на Емаус

Пътят към Емаус
Снимка: pravoslavie.bg

В Израел преди пандемията пристигаха по 8 милиона туристи на година. Част от тях идваха само за един ден - колкото да се поклонят на Гроба Господен.

Според статистиката поклонническите групи католици гостуват по седмица и освен Йерусалим и близките градове, пътуват и до свещени места на Галилейското езеро. Групите протестанти престояват двойно повече и освен места, свързани с култа, посещават и светски. Православните имат свой маршрут, в който освен Йерусалим, влиза и планината Табор, свързана с Преображение, селището Кана Галилейска – с чудото на превръщане на водата във вино и др.

Почти всички тези екскурзии са с автобус. Казват, че истинските паломници или пилигрими се движат пеш. Навремето пътя между Яфо (българската столица на Израел), където са спирали корабите и Йерусалим се е изминавало пеша или най-многото с коне. Броденето по светите земи си има своето място, за да се запомни поклонническо пътуване. Затова в дните на пандемията, бяха направени няколко пешеходни маршрута за християните от всички деноминации. По част от един от тях - между Йерусалим и руините на древния град Емаус- Никополис преминаха кор. на БНР в Израел Феня и Искра Декало.

Чуйте.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-големият скандал в историята на естетичната индустрия

Естетическата хирургия все повече навлиза в ежедневието ни. Ако допреди няколко десетилетия на такива процедури се подлагаха предимно известни личности, днес вече непостижимите и строги стандарти за красота и достъпността на процедурите карат голяма част от жените да прибягват до някакъв тип хирургични корекции. За мащабите на естетичната хирургия..

публикувано на 17.06.21 в 19:16

Какво общо има гневът с празната лодка

В живота ни винаги има хора, които ни вбесяват, мразим страстно или поне не ги обичаме. Можем да прекараме безброй часове, преживявайки отново моментите, когато такъв човек е бил несправедлив с нас, не е оценил стореното от нас или е бил неделикатен. Само като се сетим за него и ни се вдига кръвното. ✅ Как да се справим с такива хора? ✅..

публикувано на 17.06.21 в 19:00

Сбъднете всичко за което мечтаете, но винаги знайте, че сте българи и че имаме безценно народно творчество

Рангел Вангелов  е хореограф и учител, който вдъхновява.. Занимава се с народни танци и народно творчество от най-ранна детска възраст. Всичко започнало от първите стъпки mраво хоро които му показала  неговата баба Петя, когато бил на шест години. Надява се дълги години да продължи да се занимава и да преподава това което обича...

публикувано на 17.06.21 в 16:39

Горещините - тихият убиец, който хората подценяват

Въпросите, касаещи климата и глобалното затопляне, са належащи и колкото и да ги игнорираме покрай другите проблеми, толкова повече по-близо идва неизбежният и неприятен развой на събитията за нас хората. Климатека е отворена платформа, чиято цел е да направи науката за климата по-достъпна и интересна за широката публика. Те събират екип от учени,..

публикувано на 17.06.21 в 15:19
Маестро Марк Кадин

Най-хубавите рапсодии изпълнява Симфоничният оркестър на БНР с диригент Марк Кадин

Милиони слушатели ще чуят концерта „Рапсодии“ на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин, който българската публика ще слуша на 18 юни от 19.00 ч. в зала „България“. По-късно на запис, за меломаните от цял свят емблематичните рапсодии на българските класици, изпълнени от Радиосимфониците, Глобалният медиен алианс „Еврорадио“ ще..

публикувано на 17.06.21 в 15:09

"Галъп": "Има такъв народ" и ГЕРБ-СДС са с изравнени позиции

“Първата и втората политическа партия са практически с изравнени позиции. Става въпрос за “Има такъв народ” и “ГЕРБ-СДС”. И двете партии са с резултат на подкрепа - за “Има такъв народ” - 21.2%, а за ГЕРБ-СДС - 21%. Наистина изравнени позиции. Тук не можем да говорим в момента за първи и втори”, казва Яница Петкова от “Галъп интернешънъл болкан”...

публикувано на 17.06.21 в 14:50
Трио

Още интересни концерти до края на "Софийски музикални седмици"

Програмата на „Софийски музикални седмици“ продължава с над 50 прояви и над 400 участници от 13 държави. На 21 юни, от 19 часа, в зала България предстои концерта на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ и Мъжки хор на НФХ “Светослав Обретенов“  с диригент Славил Димитров. Солисти са Цветана Бандаловска – сопран и Бисер Георгиев –..

публикувано на 17.06.21 в 14:40