Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спасяването на покрива на кино „Влайкова“ минава през разчистването на тавана

А то ще се извърши на 15 май с помощта и на доброволци

| обновено на 14.05.21 в 12:44
Снимка: facebook/kino.vlajkova

Кино „Влайкова“ продължава да привлича с културна програма – на само филмова, но и с мисията си.

Хора, които обичат най-старото функциониращо столично кино, дариха над 70 хиляди лева, с които беше закупена модерна кинопрожекционна машина и зрителите гледат дори (пред)премиери, разказа пред Радио София Цветелина Сярова, секретар на читалище „Антон Страшимиров-1926“ и мениджър на кино „Влакова“.

Дарената сграда (на ул. “Цар Иван-Асен II” №11) от съпругата на поета и писател Тодор Влайков, обаче, се нуждае от поддръжка и грижи.

Най-спешно от ремонт се нуждае покривът на читалището – покрив и на киносалона.

Таванът на „Влайкова“ е пълен с най-различни вещи, събирани там с десетилетия. Разчистване на пространството се организира на 15 май (събота) от 09:00 до 18:00 часа. Сборният пункт е до изхода на киното – на ул. „Янтра“.

Разглобяването, разчистването и изнасянето на ненужното ще се осъществи на верижен принцип, тъй като стълбището е тясно. Ценното ще бъде складирано, ненужното ще отиде в контейнера.

Не е задължително, но ако искате и ще участване, може да го потвърдите тук.

Сред съмишлениците и помощниците за каузата кино „Влайкова” е и платформата Кинематограф.БГ, разказа създателят й Юлиан Спасов.

Провеждат се благотворителни събития, чиито приходи се насочват за помощ на салона. Денис Българанов е разказали за читалището и периодите на киното в статия. И периодите са 4 - забележете: царски, комунистически, славен и труден.

Време е да се помогне в момента, за да започне новият, по-добър период.
От това ще спечелят не само киноманите.

Чуйте разговора на Ива Дойчинова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да си направим крафт бира у дома

Занаятчийската бира все повече навлиза в живота на ценителите на качественото пиво. Можем ли обаче да си направим напитката у дома и има лесен начин за това? Не винаги лесният начин се оказва качествен, каза в ефира на радио София Георги Христов, който от години се занимава с производство на крафт бира. За да си направим бира у дома са..

публикувано на 05.08.21 в 17:35
Бирената фабрика на братя Прошек в София 1912 г. / Снимка: ДА Архиви

Историята на бирата от стара София до днес

Международният ден на бирата се празнува в първия петък на август от 2007 г. Инициативата започва от американския град Санта Крус, Калифорния . Отбелязва се в 207 града, в 50 държави, на шест континента.  Братята Прошек са хората, които имат основен принос за бирената история в София . Те имат инженерно образование и пристигат в София..

публикувано на 05.08.21 в 17:20

Телемедицина и дигитализация – необходимост в българското здравеопазване

Най-актуалната иновация покрай Covid пандемията е телемедицината . Покрай ограничения достъп до здравна помощ се разкри нуждата от това да има ефективен метод лекарите да стигнат до пациентите в домовете им . Това каза в студиото на радио София студентът по медицина Милко Пенев . Той е четвърти курс в Медицинския университет в Софи я...

публикувано на 05.08.21 в 16:13

Инна Балабанова – РЗИ: При посещение на обществен басейн винаги гледайте дъното

През тази година на територията на София – град функционират общо 179 открити и закрити басейна . Откритите басейни са общо 44 , като през за този работят само 30 от тях. Това каза в ефира на радио София д-р Инна Балабанова - директор на Дирекция "Обществено здраве" в СРЗИ. Тя обясни, че за да бъде пуснат в експлоатация един..

публикувано на 05.08.21 в 15:43

Опитваме се да подтикнем хората да се забавляват, с нова или алтернативна музика

Всеки знае, че музиката е едно от най-красивите усещания за социалното човешко същество. Тя повдига духа, вдъхновява ума и радва сетивата. Музиката е приключение. Затова ви срещаме с емблематични хора, имена от музикалната общност, които са свързани със едно от най-харесваните места за музикални приключения – Club Soda, който навърши своята..

публикувано на 05.08.21 в 15:04
Румен Йовчев

Румен Йовчев: Любовта към радиото е вечна

Любовта към радиото е вечна. Може да се оприличи на болестно състояние. Тя е за цял живот, казва Румен Йовчев - журналист и водещ на новините в Българската национална телевизия, в ефира на Радио София. Кариерата на Йовчев започва още като студент в III курс в Пловдив, когато се явява почти случайно на кастинг за мъжки гласове за реклама, но е..

публикувано на 05.08.21 в 13:14
Проф. Христо Тодоров

Нов учебник по предмета “Гражданско образование” и за XII клас

В програмата за XII клас учениците също ще имат часове по “Гражданско образование”, а за целта вече има нов учебник по тази дисциплина на издателство “Просвета”. Проф. Христо Тодоров е ръководител на авторския колектив, създал учебното съдържание и преподавател в Нов български университет. “Когато се въведе, в началото на миналата учебна година,..

обновено на 05.08.21 в 11:49