Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кучетата могат да бъдат герои по много начини

Лабрадорите са чудесни кучета-асистенти
Снимка: Pixabay

Oткрай време кучетата са помагали на хората както като пазачи на домовете и стадата им, така и като помощници в лова. Сега има много повече длъжности, за които се подготвят. Те са кучета водачи, които помагат на незрящи хора и такива с увреждания или кучета, които служат в армията и полицията и съдействат за намирането на наркотици и експлозиви.

По време на Втората световна война на хората "служат" повече от 60 000 кучета. Три пехотни дивизии. Само кучета. Те са били охрана, полицаи, щурмоваци, транспортьори, санитари, сапьори, изобщо са били почти всичко, което са били и хората. Кучетата са намерили повече от 4 милиона мини през войната, изнесли са от бойното поле повече от 400 000 ранени войници.

Кучетата могат да бъдат герои по толкова много начини. Но за две нови превъплъщения разказват кореспондентите на БНР в Израел - Феня и Искра Декало. 

Всяка сутрин кучето Джаф преминава реанимацията на болницата в Тел Авив “Ихелуф” не заради условия рефлекс на Павлов - там не го чака храна. Длъжността му е “Психолог” за хора след тежка болест, включително Covid-19, изпаднали в отчаяние или безразличие които не са мотивирани да се борят за пълното си възстановяване. 

“Кученцето има сензори, с които може да разбере дали пациентът е готов да участва в рехабилитацията си или не. Много бързо се ориентира какъв да е подходът му”, разказва медицинският брат Рафаел Малахи, на когото е поверена терапията, с помощта на Джаф.    

Той описва също, че заради карантираната на хора, прекарали Covid-19, много хора не могат да се срещнат с близките си, а кучето се гушва в тях и им носи онази топлина, която им липсва. По тази причина кучета - терапевти се използват и в старческите домове.

Кучето Дона пък е домашен асистент на парализираната худжоничка Браша Фишъл, която е била популярен творец до катастрофа, след която остава напълно парализирана. Лабрадорката Дона не само изпълнява обикновените команди на куче-асистент, но е започнала да помага на стопанката си и с рисуването, като ѝ подава отделни бои, четки и др., които художничката използва, за да рисува, държейки четката с уста. 
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Представят първия дигитализиран почерк на велик българин

Прехвърляйки мост между историческо минало и съвременна култура,  Национална картова и платежна схема  започва пилотен за България  проект за дигитализиране писменото наследство  на една от сакралните фигури в нашата памет .  Повече 2 десетилетия в света е практика да се дигитализират почерците на умове и таланти на човечеството,..

публикувано на 21.06.21 в 18:32

Без частни училища на безплатното море по програма "Отново заедно”

Не се предвижда участие на частни училища и на родители в Националната програма "Отново заедно", съобщиха от Министерството на образованието по повод постъпили въпроси. По тази програма 30 000 ученици ще летуват на пълна държавна издръжка. Във връзка с един от най-щекотливите въпроси - относно почивките на учениците и дали подборът им ще създаде..

публикувано на 21.06.21 в 18:15

Доц. Васил Гарнизов: Извънредното положение у нас бе или паническа реакция, или за пиар

„Риск“ е централно понятие на политиките за сигурност, те се организират около него. Смесването на риска с други теми като заплахи, опасности, несигурност, нестабилност и т.н. създава неопределеност в политическите практики по редукция на риск. Това е един от изводите, около който се обединиха участниците в кръгла маса, организирана от..

публикувано на 21.06.21 в 17:07

Продължават номинациите в конкурса за зелена журналистика “Див кестен 2021”

Продължават номинациите в конкурса за зелена журналистика “Див кестен 2021”, който отличава журналисти с принос в отразяването на темите, свързани с опазването на околната среда и биологичното разнообразие. Организатори са еколозите от Сдружение “Зелени Балкани” . “Идеята за конкурса се зароди още миналата година. Той е част от..

публикувано на 21.06.21 в 16:53
Геновева Петрова – председател на Българската асоциация по триатлон

Мениджърът трябва да осигури нужното, за да се случи това, което иска

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 20 юни 2021 В предаването от 20 юни може да чуете : Коментари на Боян Бочев и Камен..

публикувано на 21.06.21 в 16:28

В първия ден на лятото еколози "откриха" Министерство на възобновяемата енергия

С флашмоб пред Министерството на енергетиката символично беше открито Министерство на възобновяемата енергия от активисти на Грийнпийс България с празненство в деня на лятното слънцестоене и настъпването на астрономическото лято.“Имаше няколко различни цели и една от тях беше среща със служебния министър на енергетиката, който се отзова и..

публикувано на 21.06.21 в 16:04

18 художници провокират с теми и подходи в изложбата „РазЛичности“

18 художници с над 50 произведения, сътворени в различни сфери на пластичните изкуства, дизайна, вътрешната архитектура, дигиталните изкуства събира изложбата „РазЛичности“, подредена до 8 юли в арт галерия НДК . Експозицията е продължение на проект, започнат през 2019 г. „Обединяват ни естетическите възгледи към изкуството, а не..

публикувано на 21.06.21 в 15:33