Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Читалище „Тротоара“ с иновативни идеи и стремеж да вдъхновява младите хора

Снимка: Архив на читалището

Читалище „Тротоара“ е основано и утвърдено изцяло онлайн, създадено с гъвкава организация, поради пандемията. 
Младите ентусиасти организират събития за своите членове както онлайн, така и на живо. На празничния  24 май, в читалището бе открита библиотека, не с електронни, а с нормални, истински книги.

Младите хора от читалище Тротоара не скриха вълнението си от събитието, на което бе представена работилничка по калиграфия, с участието на Йоана Дякова, която е завършила японистика.  

При откриването на библиотеката се проведе и поетично четене съвместно с писателите  Марин Бодаков, Георги Гаврилов, Стефан Иванов, Наталия Иванова и Петър Чухов. Водещ на събитието бе Калин Терзийски. В четенето взеха участие и тийнейджъри от читалището - разказа Ева Николова.

Стремежът на създателите на читалище „Тротоара“ е то да бъде иновативно, в крак с времето и да привлича все повече млади хора. "Да бъде място където младите  да се събират, да се занимават с полезни неща и не на последно място да бъдат спазвани и съхранявани традициите."-  посочи Любомир Вакъвчиев.

„Обикновено, когато стане дума за читалище хората си представят голяма стара сграда. 

Нашето читалище е пъстро, изрисувано с графити. Освен библиотеката, разполагаме и с музикално студио и репетиционна, звукозаписно студио, компютърна зала, работилница в която рециклираме отпадъци.

В момента цялата материална база се използва безплатно от ученици и студенти. Всеки посетител е добре дошъл“, допълни Ева Николова.

Чуйте още подробности за дейностите на читалището в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проучване: 38% от решилите да пазаруват по време на Черния петък ще го направят онлайн

А анкета, проведена от 20 до 27 септември 2021 г., между 3,166 потребители, 84% са заявили, че ще пазаруват по време на Черния петък тази година. Близо 55% от потребителите заявяват, че са пазарували и предишни години по време на кампанията Черен петък. Повече от 1/3 от анкетираните или 38% са заявили, че планират да пазаруват онлайн ...

публикувано на 26.10.21 в 17:29
Снежина Петрова

Снежина Петрова влиза в ролята на „Една българка“ по разказа на Иван Вазов

Актрисата Снежина Петрова , отличена за проекта си „Медея“ с Гражданската награда на ЕП, влиза в ролята на учителка по литература, за да представи своята артистична версия за един вълнуващ урок по разказа на Иван Вазов „Една българка“.  Премиерните представления са на 27 и 28 октомври в театър „Азарян“.  „Този разказ, който имах шанса да..

публикувано на 26.10.21 в 16:28

Емил Коларов: Бизнесът на заведенията е в нокаут

Бизнесът на заведенията в страната е в накаут , каза в ефира на Радио София Емил Коларов – председател на Сдружението на заведенията в България . По думите му, последната заповед на служебния здравен министър е разделила обществото и бранша. „Ние категорично изразихме нашето становище, че ние не сме против зелените сертификати като цяло, ние..

публикувано на 26.10.21 в 15:13

Конкурс за есе и рисунка на тема „Мисия Будител“ за училищата от Софийска област

За четвърта поредна година, Областната администрация на Софийска област , организира конкурс за есе и рисунка. Поводът е Деня на народните будители - 1 ноември. Състезанието под надслов „Мисия Будител “ е насочено към учениците от училищата в Софийска област. По повод 1340 години от създаването на българската държава , тази година темата на..

публикувано на 26.10.21 в 13:57
Фермерският екип

Близката ферма за чиста храна и кални приключения

Не само хората могат да си стават близки. Оказва се, че чрез създателите си и една ферма можа да е близка не само във физическия и географския смисъл. За това доказателство са семейство Сиана и Иво Тончеви . Те не само избират да живеят и отглеждат децата си на село, не само правят своя ферма, но разширяват дейността си със сайт ,..

публикувано на 26.10.21 в 13:37

Младият дует Lunikk с дебютна песен в радиоефира

Lunikk е млад дует. Срещаме ви с артистите Кристина Йорданова и Денислав Попов. Те са заедно в живота, а отскоро и в музиката. Певческите способности на Кристина ги открива случайно Денислав. Той  е имал и своя банда, която впоследствие се разпада. Когато решават да се впуснат в предизвикателството да правят музика заедно, си..

публикувано на 26.10.21 в 13:35
Икона на Свети Димитър от Несебър, XVI- XVII в.

Образът на Св. Димитър в българския фолклор

Свети Димитър е един от обичаните светци в българската традиционна култура. Това каза за Радио София доц. д-р Веселка Тончева от Института по етнология и фолклористика . Тя припомни, че не винаги християнският и фолклорният образ на светеца са в единство. „От гледна точка на фолклора и традицията, Св. Димитър заедно със Св. Георги се..

публикувано на 26.10.21 в 13:02