Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ковачевица ще бъде домакин на фестивала “Неотъпкана пътека”

| обновено на 05.06.21 в 13:36
Снимка: facebook.com/neopathbg
Предстои новото издание на Музикалния фестивал “Неотъпкана пътека”, който през последните години започна да си изгражда много добро име, въпреки че пропусна (както много други фестивали) миналата година.

Тази година фестивалът ще се проведе в село Ковачевица - едно запазило автентичността си място, което носи духа на отминали столетия и в което къщите съхраняват спомените на българите, които са ги населявали още от XVIII век.

Улица в с. Ковачевица
Фестивалът, който е за камерна музика, ще се проведе между 6 и 9 август, а в сърцето му са български музиканти, които живеят в Ню Йорк.

Програмата е много разнообразна и включва класически произведения на композитори от Франция, Америка и Русия, сред които Морис Равел, Пол Шонфийлд и Сергей Рахманинов.   

“Организатори на фестивала са Лора Чекоратова, Георги Велчев, Мариана Кърпатова и аз. Това ни струва много труд, усилия и вдъхновение. Лора е движещата сила. Тя е музикант, когото нищо не може да спре”, казва цигуларят Никола Таков.
Това се оказва изключително важно, особено в началото, когато от много места чуват, че камерен музикален фестивал в Родопите не може да се направи. 



Лора Чекоратова, Георги Велчев избират именно Ковачевица за място, където да се проведе фестивала, защото мястото е вълшебно. “Не мога да го опиша с думи, като енергия, като отношение на хората, като вдъхновение, което носи, спокойствието и устойчивостта, която получаваме, когато сме там. Това е нещо, което трябва да се усети и види”, казва той.

Никола Таков завършва Музикалното училище в София и Луизиана, Бостън и до майсторските класове на големи цигулари като Ифра Нийман, Дейвид Серон, Джоузеф Силвърстайн, Камила Уикс, Серджу Лука, Чарлз Каселман и Елмар Оливейра, от които черпи безценен опит в изпълнителското музикално изкуство. От няколко години е в Симфоничния оркестър на Навара, Испания.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Село Шишковци ни очаква да празнуваме Лазаровден

Как се празнува Лазаровден в село Шишковци – родното място на художника Владимир Димитров-Майстора? Това може да разберете, ако се отзовете на поканата от кмета Илияна Петрова, и посетите селището на 10-ина километра от Кюстендил тази събота, 27 април. "Спряхме се на този празник, заради позабравените традиции – обясни пред БНР-Радио..

публикувано на 25.04.24 в 14:26

"60 от сърце" - безплатни театрални представления за деца и уязвими групи

Режисьорът Олег Степанов, продуцентът Траян Велев и актрисата Десислава Моралес са екипът, който стои зад множество инициативи, за които разказаха при своето гостуване в предаването "Добър вечер, София". Първият спектакъл разработен от тях е "Островът на съкровищата". Идеята за създаването на детско представление идва от Олег Степанов,..

публикувано на 25.04.24 в 13:50

В "Musicca Per Dramma" Йордан Владев влага свои авторски композиции от спектакли и филми

55 души на сцената е ангажирал композиторът Йордан Владев, за да представи авторския си концерт, озаглавен "Musicca Per Dramma", в Централния военен клуб (ЦВК) в София. Събитието е насрочено за 28 април, навръх Цветница. "Това е проект, който е базиран върху музика за театър, за кино, която съм писал през последните над 20 години...

публикувано на 25.04.24 в 13:10

Откриват с изложба обновения Клуб на фоторепортера в подлеза под Ларгото

Клубът на фоторепортера отново отваря врати в подлеза под Ларгото. След обновяването, в него ще бъдат представени фотографии на изявени български и чуждестранни фоторепортери от национални медии. Те ще покажат най-силните си кадри от България и света. На 14 май ще бъде открита изложбата “Фотожурналистиката е жива“, която показва състоянието на..

публикувано на 25.04.24 в 12:25

Виолина Доцева и Кристина Топалова – KEYA с първи съвместен музикален проект

Първият си съвместен музикален проект осъществиха Виолина Доцева и Кристина Топалова - KEYA , споделиха те пред Радио София. „Преди това имахме един музикално-театрален проект, по сонетите на Шекспир, който аз инициирах. Не познавах тогава Виолина и си казах, че много ми харесва нейната енергия и нейното излъчване, и искам да работя с нея“,..

публикувано на 25.04.24 в 11:11

1 400 000 лева за ремонти и изграждане на тротоари в столичния район "Надежда"

Започна реконструкцията на тротоари в район „Надежда“, каза пред Радио София кметът Димитър Димов. „На няколко места в момента се изграждат нови тротоари – на ул. „Вера Игнатиева“, около 101-во училище. Приоритетно изграждаме нови тротоари, там където липсват около детски градини и училища. Около 24-та ДГ ще се правят нови тротоари, там работим и по..

публикувано на 25.04.24 в 10:07

Изградиха "Зелен коридор на здравето в "Надежда"

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта е да се активира физическата активност на жителите на района, каза пред Радио София Милена Ташева, която представлява академичния партньор на Столичната община по програма „Хоризонт 2020“. Тя добави, че е изграден..

публикувано на 25.04.24 в 09:12