Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорът и продуцент Боряна Пунчева за БНТ:

През последните месеци наблюдавахме безпардонно нарушаване на стандартите на свободната журналистика

Снимка: Ани Петрова
Журналисти и общественици написаха отворено писмо и организират протест под надслов "Да върнем БНТ на обществото!". Исканията им са за оставка на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков и на Съвета за електронни медии.

Зад отвореното писмо, стоят добре познати лица от БНТ, които по една или друга причина бяха уволнени след встъпването в длъжност на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

Отвореното писмото, което беше пуснато на 9 юни, е рестартиране на подписката, която се появи преди година. Разликата обаче е, че сега се искат и оставките на членовете на медийния регулатор. 

Боряна Пунчева“Всяка една такава инициатива, която задвижваме няколко души, но след това към нея се включва “един огромен кошер”, това са хората, които най-много ценим в България като водещи имена в изкуството, културата, както и обикновени граждани. Усещаш една огромна подкрепа”, каза за Радио София Боряна Пунчева - актриса, режисьор и продуцент, едно от емблематичните лица на БНТ, и един от авторите на отвореното писмо.

Близо 3000 души вече са дали своя подпис.

Относно критиките, че това може да е реакция на реваншизъм от страна на освободените кадри на БНТ, Боряна Пунчева заяви, че никой от тези хора не е без работа.

Тя посочи също, че за изминалата една година от момента, когато писмото-подписка е пуснато, нищо не се е променило. Това писмо е било внесено и в Комисията по култура, и в СЕМ, но без реакция.

“Ако за БНТ това е разбираемо, то за регулатора СЕМ това е скандално, тъй като той е представител на парламента и той е регулатор именно, за да наблюдава и да прави мониторинг на медиите. Те не пожелаха дори да реагират, което е не оскърбително, а скандално.

В лицето на министър Минеков видяхме представител на висшата власт на държавата, на който съдбата на БНТ като обществена медия, не му е безразлична. Видяхме един човек, който отбелязва и дава гласност на това, което вижда. За първи път имаме такъв челен сблъсък, което ни подейства вдъхновяващо.

Още повече, че през последните месеци наблюдавахме едно безпардонно нарушаване на стандартите на свободната журналистика и на свободната медия, каквато би трябвало да бъде обществената телевизия и видяхме отново тоталното мълчание на СЕМ”, заяви тя.

Тази вечер ще има и протест на "Сан Стефано" № 29 с искане за оставката на генералния директор на обществената телевизия Емил Кошлуков. 

Чуйте целия разговор на Антония Каменичка с Боряна Пунчева в звуковия файл.

Позицията на СЕМ по казуса с БНТ може да прочетете тук.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Бетина Жотева

СЕМ си е свършил работата, както се изисква по закон

“От всички мониторинги, които сме правили на каналите на националната телевизия, сме отбелязали една тенденция, която е негативна и тя е липсата на предавания за деца и младежи. Това е заключението на нашия мониторинг и това е тенденция от много време”,..

публикувано на 10.06.21 в 17:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново дъжд, температурата в София пада до около 11°

През страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде предимно облачно, съобщиха от НИМХ. Ще има валежи от дъжд, през деня – ще са повсеместни, в следобедните часове на много места придружени с гръмотевици. На отделни места, главно в планинските райони..

публикувано на 25.04.24 в 07:35

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов,..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и..

публикувано на 24.04.24 в 13:56