Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художничката Албена Баева с изложба, изследваща темите за травмата и доверието

Албена Баева е една от водещите български съвременни артистки, работещи в пресечната точка на изкуство, технология и наука. Като част от програмата на тема “Изкуствен интелект” на Гьоте-институт България, изложбата изследва темите за травмата, доверието и алтернативите бъдеща, през фокуса на машините.

“Минахме през един не само изключително травмиращ период, а и все още сме в него, в който ни се наложи да намерим нови начини да вършим работата си, да контактуваме с другите. Именно технологиите изиграха ключов момент в това за много хора, този локдаун да не бъде толкова страшен и травмиращ”, казва Албена Баева.

Работите в тази изложба следват стил, познат от концептуалното изкуство от средата на миналия век, при който авторите създават инструкции за изпълняване на тяхното изкуство.

Тук обаче инструкциите са създадени от изкуствен интелект, обучаван в оригинални произведения-инструкциии от 1960те години до днес. За „Територии на доверие“ Албена Баева изпълнява и интерпретира избрани инструкции под формата на рисунки, стенопис и добавена реалност.

Чуйте повече в разговора на Катя Василева в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виолина Доцева и Кристина Топалова – KEYA с първи съвместен музикален проект

Първият си съвместен музикален проект осъществиха Виолина Доцева и Кристина Топалова - KEYA , споделиха те пред Радио София. „Преди това имахме един музикално-театрален проект, по сонетите на Шекспир, който аз инициирах. Не познавах тогава Виолина и си казах, че много ми харесва нейната енергия и нейното излъчване, и искам да работя с нея“,..

публикувано на 25.04.24 в 11:11

1 400 000 лева за ремонти и изграждане на тротоари в столичния район "Надежда"

Започна реконструкцията на тротоари в район „Надежда“, каза пред Радио София кметът Димитър Димов. „На няколко места в момента се изграждат нови тротоари – на ул. „Вера Игнатиева“, около 101-во училище. Приоритетно изграждаме нови тротоари, там където липсват около детски градини и училища. Около 24-та ДГ ще се правят нови тротоари, там работим и по..

публикувано на 25.04.24 в 10:07

Изградиха "Зелен коридор на здравето в "Надежда"

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта е да се активира физическата активност на жителите на района, каза пред Радио София Милена Ташева, която представлява академичния партньор на Столичната община по програма „Хоризонт 2020“. Тя добави, че е изграден..

публикувано на 25.04.24 в 09:12

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 08:16

Отново дъжд, температурата в София пада до около 11°

През страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде предимно облачно, съобщиха от НИМХ. Ще има валежи от дъжд, през деня – ще са повсеместни, в следобедните часове на много места придружени с гръмотевици. На отделни места, главно в планинските райони ще са значителни по количество. Има условия и за градушки. Ще духа слаб, през деня – умерен..

публикувано на 25.04.24 в 07:35

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29