Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Софияплан“ с поредица дискусии за визията на кварталите

Снимка: sofia.bg

„Софияплан“ организира онлайн дискусии по квартали за визията им, за са се чуят мненията на хората, които живеят и работят там. Публичните дискусии се осъществяват в шест зони за въздействие, определени в Програма за София. Целта е да се обозначат проблемите и потенциала на кварталите в различните райони на Столичната община

„Определено има интерес. Предлагаме два вида начин на контакт – онлайн и на живо. В срещите на живо ходим в различни части на общината. Досега бяхме пред Народния театър и в парка „Света Троица“. Следващата седмица ще бъдем в Горни Богров и парка в „Люлин“, каза в ефира на радио София арх. Любо Георгиев - директор на общинското предприятие „Софияплан“.

В дискусиите могат да участват всички граждани, които имат отношение към София и квартала, в който живеят или работят. Екипът на "Софияплан" предвижда и срещи с граждани на ключови места в столицата.

„Ходим по кварталите след като сме ги анализирали и сме видели силните и слабите им страни. Зеленината е нещо, което вълнува много хора. Те споделят и идеи за класни стаи на открито, поддръжката на дървета. Мен ме учуди - много негативни коментари чухме за амбулантните търговци по парковете. Прави впечатление и потвърждението от нужда от велоалеи. Хората казват, че биха ползвали колелета, ако има повече велоалеи“ добави арх. Георгиев.

Дебатите се провеждат в периода 7 – 23 юни в онлайн платформата Zoom и се излъчват на живо във Фейсбук страницата на „Софияплан“. За индустриалните зони, дискусиите ще бъдат онлайн.

"Софияплан" ще събира писмени коментари, становища и предложения за развитието на конкретните зони и на имейл –info@sofiaplan.bg.


Подробности можете да чуете в интервюто на Данаил Конов с арх. Любо Георгиев

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Климатичните промени и цирковите представления

Мини Арт Фест 11 #ClimateOfChange на паркинга пред ст. "Академик". "Мястото е общинска територия и е за културни събития и забавления. На 24 от 8 вечерта е първото представление - в България, следва Словения и стига до Белгия. Самите трябва да допринесем да не ни е толкова горещо. Професионалната трупа на ц ирка от Италия с тема "Климатичните промени" е..

публикувано на 24.07.21 в 11:45

Група "Krekhaus" канят на лайв концерт

„Имаме удоволствието да ви поканим на първия ни пълнокръвен концерт след   "чумата". След издаването на „ Gutenachtstrasse“ - първия ни дългосвирещ албум е време да дадем живот на песните и на сцената на кино "Кабана". Поканихме да ни удари рамо, китара и глас Боян Робърт Пинтер.“ Поканата е от момчетата от група „Krekhaus“, които..

публикувано на 24.07.21 в 11:32
Хисарлъка

Били ли сте на Хисарлъка?

"Кулинарна работилница за деца, стрелба с лък, алея на сладкишите, приключенията на избягалите животни... Работим с деца над една годинка. Всякаква възраст деца са добре дошли. За родителите - музикална програма, коктейл-бар, чийл-зони в бохемски стил. "Хисарлъка експириънс" дойде от хотелиерите и ресторантьорите на Кюстендил, опитваме се да привлечем..

публикувано на 24.07.21 в 11:21

Преводачите на преден план

Виртуално запознанство с литературни преводачи от цял свят през художествените фотографии на  Аня Капункт . На чаша вино в  Кино „Кабана“  ще може да видите работите на Аня и да чуете лично от авторката за проекта ѝ " На преден план: Фотографии на литературни преводачи" . В представянето ще видите и портрети на български литературни..

публикувано на 24.07.21 в 11:00

Безвремие и свобода

Свободен фестивал на безвремието – интервю с Ася Петрова от неформалната организация „Свободен център за свободни хора“:  "Без такса, без търговия, всичко се споделя, доброволно е. Лекциите са за алтернативи в здравето и образованието. Маите имат ден извън времето, обикновено е около 25 юли. Мястото е гората до Юндола, музика, сергия с оставени неща,..

публикувано на 24.07.21 в 09:55

В 170 училища в страната може да стартира иновативен модел на учене и преподаване

Моделът 1:1 , с устройство за всеки ученик, се налага след пандемията и вече обхваща над 50 паралелки от страната . Учениците да бъдат обучавани по модела 1:1 вече изразиха готовност директорите на 170 училища . Това трябва да стане най-късно до началото на учебната 2022/2023 г. „Това е нов модел на учене и преподаване отвсякъде и по..

публикувано на 23.07.21 в 17:53

Теодора Полимерова: Фините прахови частици в София ще са в нормата към 2024 г.

Наблюдава се намаляване на средногодишната концентрация на фини прахови частици , като през последните две години – 2019 г. и 2020 г., нормите са под средногодишните . Това се дължи на програмите на Столичната община , каза в ефира на радио София Теодора Полимерова - директор на дирекция „Климат, енергия и въздух“ в СО . Тя добави, че през..

публикувано на 23.07.21 в 17:22