Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Похожденията на Пелинко

6
Елин Пелин
Снимка: архив

Пет години напусто Елин Пелин ухажва студентка

Писателят водел ломската си изгора в кафене „Принцеса” на ъгъла на „Раковска”и „Славейков”

Бохемът Елин Пелин (псевдоним на Димитър Иванов Стоянов) през целия си живот ухажва млади и красиви момичета и заради веселия си нрав и умелите жестове, често среща взаимност. Но при късното си влюбване в студентката от консерваторията Еленка Белчева, удря на камък.

Двамата се срещат през 1935 г. на „соаре”. Така по онова време наричат шумните партита, на които се веселят, пият и танцуват по-личните люде от София. Пелинко, както му викат приятелите, е на 58 г., известен писател, близък приятел на цар Борис Трети. А Ленчето е обикновено 21-годишно момиче от Лом. Тя попада в бохемската компания покрай вуйчото на приятелката си, Екатерина Ванкова, с която делят обща квартира. (Дружката й по-късно ще стане една от най-обичаните изпълнителки на шлагери, чиито песни всеки ден звучат по радио София).

Елин Пелин безутешно въздиша по младата и красива студентка, докато тя вижда в него изповедник и благ чичо, а не обект на желанието.

Легендата разказва, че когато ги запознали, с цялото простодушие на девойче от малък град, Еленка възкликнала „Ама вие не сте ли умрял?!”. Чуруликайки, тя чистодърдечно му признала, че си го представяла като отдавна отишъл си от този свят поне стогодишен старец и погъделичкала егото му с учудването, че е толкова млад и елегантен.

До края на вечерта Елин Пелин знае всичко за бъдещата си изгора. Тя му разказва кратичкото си житие-битие. От време на време си поплаква колко тъжи за родителите си в Лом. Галантният писател й предлага да й стане настойник в големия град не без задни мисли. А когато при следващата им среща чува чудесното й драматично сопрано, вече е влюбен до уши.

Колко злополучно за Елин Пелин се развива платоничната история и какви са другите похождения на писателя – чуйте сами:


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Киното влиза в класните стаи

За седма поредна година, през месец септември , ще се проведе инициативат а “Кино в училище” на Сдружение „Арте Урбана Колектив“ . Целта е да се внедри Седмото изкуство в образователната система и по този начин да запознае младите зрители с киното и останалите изкуства, показани през неговия обектив. Тази година, от Сдружението ще..

публикувано на 21.09.21 в 17:53
Обучителен курс по жестомимичен език

Отбелязваме Международната седмица на глухите с две събития в София

От 20 до 26 септември отбелязваме Международната седмица на глухите . Последната седмица на септември официално е обявена за такава през 1958 г., по инициатива на Световната федерация на глухите. Идеята е да се насочи вниманието към проблемите на хората, които не чуват. За целта се организират събития с участието на хора със слухови..

публикувано на 21.09.21 в 17:18
Марк Кадин

Симфоничният оркестър на БНР открива новия си сезон на 1 октомври

Симфоничният оркестър на Българското национално радио открива новия си сезон, с концерт на 1 октомври . На тази дата музикалният свят отбелязва Деня на музиката , а християнският свят – празника Покров Богородичен . Солист ще бъде руският пианист Константин Емелянов. Главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин..

публикувано на 21.09.21 в 16:31

Лекари от различни специалности се обединиха срещу мръсния въздух в градовете

Днес официално беше представено обединението Лекарска мрежа „Въздух за здраве“ , в което се включват медицински специалисти от различни специалности. Дейността на организацията е насочена към подобряването на качеството на въздуха в страната, а целта е по-добро обществено здраве, изграждане на устойчива икономика и повишаване качеството на..

публикувано на 21.09.21 в 15:30

Конкурс предизвиква и популяризира иновативни български компании

17-ото издание на Националния конкурс “Иновативно предприятие на годината” вече е в ход. В инициативата могат да се включат активни български фирми, които имат успешно разработена и внедрена иновация през последните три години. Кандидатстването онлайн е отворено до 10 октомври 2021 г. , неделя, 23:45 часа на онлайн платформата..

публикувано на 21.09.21 в 15:25

За документалния филм "В името на Бог Ръгби" и историята на ръгби спорта в България

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 12 Септември 2021 В предаването  от 19 септември може да чуете:  Коментари от Боян Бочев и К...

публикувано на 21.09.21 в 13:35
Кадър от клипа към „Everything to Nothing“

Жан Мар записа две песни с Мария Маринова (Макая)

Жан Мар - най-популярният български изпълнител в Швейцария, където живее през последните години, долетя в България и студиото на Радио София, за да представи новата си песен „ Everything to Nothing “ . Случайно или не, негова песен е била в една класация (на БНТ2 и Васко Громков) с изпълнение на Мария Маринова (Макая) . Жан Мар се..

публикувано на 21.09.21 в 13:25