Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кръводаряването е най-лесният героичен акт

Снимка: ВМА

Дарената кръв е безценен ресурс за здравната система. От нея специалистите в трансфузионната мрежа произвеждат така необходими качествени кръвни съставки, с които всекидневно се лекуват пациенти, спасяват се животи.

Това акцентира пред Радио София Евелина Динкова от Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) по повод днешния Световен ден на кръводарителя.

Тя уточни, че коронавирусната пандемия се отрази и на броя на кръводарителите. Реален е бил страхът на хората. От друга страна по-трудно се извършвала дейността в кръвните центрове, заради повишените изисквания за контролирана безопасна среда.

„Новото, което наблюдавахме, беше, че освен редовните кръводарители, много преболедували от Covid-19 ни потърсиха, за да дадат реконвалесцентна плазма. Хубавото е, че много млади хора продължиха да ни подкрепят в тези трудни дни“, каза още Евелина Динкова.

Днес в аулата на НЦТХ ще се проведе тържествено събитие, на което ще бъдат отличени 18 личности и организации със специален принос за кръводаряването.

Сред тях е Министерството на транспорта и МОН, както и млад 31-годишен мъж, който вече 25 пъти е дарявал кръв.

Според д-р Асен Цеков - неврохирург в болница „Токуда“ кръвта няма алтернатива. Той е кръводарител, вдъхновител и организатор на кампании за кръводаряване със „Софийски мотористи“. Съобщи, че поредната кампания „Защото кръвта е живот“ е на 17 юли и апелира който и когато може - да дари.

По думите му пандемията направи хората по-солидарни, но от друга страна и по-уплашени – през 2020 г. кръводарителите са намалели с 4% в сравнение с 2019-а.

Кръводаряването е най-лесният героичен акт, които може да направим. Заради нашата помощ някой някъде може да бъде спасен, да живее. Това отбеляза пред Радио София Диана Димитрова, която е и кръводарител, популяризатор и организатор на акции за доброволно кръводаряване сред жителите на община Елин Пелин. Димитрова допълни, че в семейството си е последвала примера на баща си, който е отличен за многогодишно даряване на кръв.

„Добротворството е като лавина. Хората виждат щастието в очите на този, на когото са помогнали. Това окрилява. Когато се чувстваш полезен, получаваш най-голямото „Благодаря“.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен търг на звездите събира средства за образование

Благотворителният търг на звездите обединява бизнес лидери и популярни лица, зад каузата за равен достъп до качествено образование на всяко дете.  15 вдъхновяващи личности и успешни професионалисти от бизнеса, предприемачеството, медиите и спорта за десета поредна година ще станат лица на каузата за успеха на всяко дете и мисията на..

публикувано на 17.09.21 в 19:50

Важни за ЕС въпроси бяха обсъдени на ежегодния дебат за състоянието на съюза

Eжегодният дебат за състоянието на Европейския съюз се състоя на 15.09.21 г. в Страсбург.  Част от обсъдените въпроси бяха работата на Европейската комисия през изминалата година, здравната и икономическата криза, предизвикана от Covid-19.   Визията за справяне с предизвикателствата, пред които е изправен ЕС , включително..

публикувано на 17.09.21 в 18:05

"Реките на София" оживява Владайската река в два поредни уикенда

"Реките на София" е дългосрочна инициатива за превръщане на градските реки в паркове.   От 17 до 26 септември , организаторите съживяват коритото на Владайска река под Лъвов мост. Почистеното и облагородено корито ще бъде място за изкуство, музика, спорт и отдих. Един от създателите на проекта е Мартин Янков . Разказва, че подобни..

публикувано на 17.09.21 в 16:40
Павел Вълчев

Проучване на "Алфа Рисърч": Избирателите с наказателен вот към "Има такъв народ" на следващите избори

Най-много гласове на третите за годината парламентарни избори  ще загуби партия "Има такъв народ". Тя бележи спад от над 7% . Партията отстъпва на ГЕРБ първото място, показва най-новото проучване на "Алфа Рисърч". Допитването е представително за страната и е проведено в периода 8-15 септември, сред 1017 пълнолетни граждани, каза в ефира на радио..

публикувано на 17.09.21 в 16:08

Ханс Висема, който обича България

„Защо обичам България“ е книга, написана през погледа на чужденец - Ханс Висема.  Висема е холандски професор по технологичен мениджмънт и предприемачество. От 30 г. живее в България – време, през което е опознал страната и жителите. В книгата си предлага своите разбирания за преломни моменти от историята на България, наблюдения за..

публикувано на 17.09.21 в 16:02

People of Sofia - платформата, която следи емоцията, персонажите, взаимодействията в града

People of Sofia е първата Facebook платформа, която придоби огромна популярност с позитивизма, красотата и внимателният поглед към хората на София. От 8 години People of Sofia следи емоцията, персонажите, взаимодействията в града.  “Може да се каже, че за това време има промяна. Така като погледна ретроспективно назад, има една доста по-млада..

публикувано на 17.09.21 в 14:21

Максим Ешкенази с концерт за празника на София

Любими клacичecки музикaнти щe се включaт тaзи гoдинa в прaзникa нa София. Aгeнция „Кaнтуc Фирмуc“ кaни cтoличaни нa тържecтвeния кoнцeрт „Coфия – прaзнувaй c клacикa!“, кoйтo щe се cъcтoи тази вечер oт 19.30 ч. в зала “България”. Един от участниците в концерта ще бъде и Максим Ешкенази , който в днешния ден стана и почетен гражданин на София. За..

публикувано на 17.09.21 в 12:45