Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В първия ден на лятото еколози "откриха" Министерство на възобновяемата енергия

Снимка: Грийнпийс/ Иван Дончев

С флашмоб пред Министерството на енергетиката символично беше открито Министерство на възобновяемата енергия от активисти на Грийнпийс България с празненство в деня на лятното слънцестоене и настъпването на астрономическото лято.“Имаше няколко различни цели и една от тях беше среща със служебния министър на енергетиката, който се отзова и успяхме да говорим за няколко минути с него”, казва координаторът в организацията Балин Балинов.

Целият свят се обръща към възобновяемата енергия и то не е случайно. Това означава да променим преди всичко начина, по който произвеждаме енергията си, посочва Балинов.

Повод за събитието също така е изтичащият на 30-и юни срок за транспониране на европейската директива за възобновяема енергия в българското законодателство.

Въпросната евродиректива беше завършена в България през 2018 г., когато страната ни беше домакин на Съвета на Европейския съюз.

“Можем да кажем, че в границите на България се е случило нещо изключително позитивно, което обаче трябва да продължи. Едно е да имаме волята на политиците и съвсем друго е държавите наистина да се отворят за текстовете на тази директива”, казва Балин Балинов.

България се намира в деликатна ситуация, защото няма как за 9 дни директивата да влезе в българското законодателство. Освен това текстовете трябва да бъдат гласувани в Народното събрание.

Това, на което от Грийнпийс обръщат внимание във въпросната директива, и което би помогнало за по-бързото преминаване към възобновяема енергия, е правото на хората да произвеждат енергия за собствени нужди. Това означава в домакинствата, обществените сгради, бизнес сградите да могат да инвестират в това.

В момента законодателството не спира това право на хората, но има редица административни спънки, проблеми, срокове и др.

От 15 години насам се отбелязва на тази дата и Световният ден на хидрологията

Кампанията #Избери водата посвети целия май на почистването на коритата на реките, езерата и язовирите в България.

“Проведоха се общо 40 почиствания, на 40 различни локации в цялата страна, като на места като София, Стара Загора, аз. Тича, Огоста имаше дори повече от едно почистване. Над 500 доброволци се включиха и се събраха над 2000 чувала с отпадъци”, посочва Ангел Бондов.

Замърсяването е на различни места. На някои места дори не са успели да съберат всички боклуци. На яз. Батак например са събрани над 300 чувала с отпадъци. 

Чуйте повече в разговора на Гергана Пейкова с Балин Балинов и Ангел Бондов в звуковия файл.       


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34