Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В първия ден на лятото еколози "откриха" Министерство на възобновяемата енергия

Снимка: Грийнпийс/ Иван Дончев

С флашмоб пред Министерството на енергетиката символично беше открито Министерство на възобновяемата енергия от активисти на Грийнпийс България с празненство в деня на лятното слънцестоене и настъпването на астрономическото лято.“Имаше няколко различни цели и една от тях беше среща със служебния министър на енергетиката, който се отзова и успяхме да говорим за няколко минути с него”, казва координаторът в организацията Балин Балинов.

Целият свят се обръща към възобновяемата енергия и то не е случайно. Това означава да променим преди всичко начина, по който произвеждаме енергията си, посочва Балинов.

Повод за събитието също така е изтичащият на 30-и юни срок за транспониране на европейската директива за възобновяема енергия в българското законодателство.

Въпросната евродиректива беше завършена в България през 2018 г., когато страната ни беше домакин на Съвета на Европейския съюз.

“Можем да кажем, че в границите на България се е случило нещо изключително позитивно, което обаче трябва да продължи. Едно е да имаме волята на политиците и съвсем друго е държавите наистина да се отворят за текстовете на тази директива”, казва Балин Балинов.

България се намира в деликатна ситуация, защото няма как за 9 дни директивата да влезе в българското законодателство. Освен това текстовете трябва да бъдат гласувани в Народното събрание.

Това, на което от Грийнпийс обръщат внимание във въпросната директива, и което би помогнало за по-бързото преминаване към възобновяема енергия, е правото на хората да произвеждат енергия за собствени нужди. Това означава в домакинствата, обществените сгради, бизнес сградите да могат да инвестират в това.

В момента законодателството не спира това право на хората, но има редица административни спънки, проблеми, срокове и др.

От 15 години насам се отбелязва на тази дата и Световният ден на хидрологията

Кампанията #Избери водата посвети целия май на почистването на коритата на реките, езерата и язовирите в България.

“Проведоха се общо 40 почиствания, на 40 различни локации в цялата страна, като на места като София, Стара Загора, аз. Тича, Огоста имаше дори повече от едно почистване. Над 500 доброволци се включиха и се събраха над 2000 чувала с отпадъци”, посочва Ангел Бондов.

Замърсяването е на различни места. На някои места дори не са успели да съберат всички боклуци. На яз. Батак например са събрани над 300 чувала с отпадъци. 

Чуйте повече в разговора на Гергана Пейкова с Балин Балинов и Ангел Бондов в звуковия файл.       
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Здравка Демерджиева

Защо НЗОК трябва да признае атопичния дерматит за социалнозначимо заболяване

В Европейския съюз вече са одобрени няколко иновативни терапии за лечение на атопичен дерматит, които за пръв път показват овладяване на най-тежките форми, но българските пациенти все още нямат достъп до тях. Според статистиката от това заболяване в България страдат около 200 000 възрастни . За съжаление в ЕС страната ни е единствената,..

публикувано на 22.09.21 в 17:16
Доц. Евгения Благоева

Доц. Евгения Благоева: Независимостта, свободата и демокрацията трябва всекидневно да бъдат защитавани

България няма всички качества, всички характеристика на независима страна и за това има много причини – не само защото сме малка страна и трябва да се съобразяваме с геополитически фактори, но и защото имаме национално безотговорен елит . Това коментира пред Радио София доц. д-р Евгения Благоева – антрополог, преподавател в НБУ. Тя..

публикувано на 22.09.21 в 16:11
Елен Герджиков

Елен Герджиков е подал оставка по нареждане на Бойко Борисов

Лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че той лично е поискал оставката на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков.  Вчера Герджиков, който заемаше поста почти 10 години, обяви, че се оттегля, като посочи лични причини. Днес, на среща с активисти на ГЕРБ в Пловдив, Бойко Борисов заяви, че Елен Герджиков не се справя с работата и..

публикувано на 22.09.21 в 15:15

Виктор Герасимов: Да ценим, пазим и популяризираме фотоархивите си

Художникът рисува според своята гледна точка и интерпретация, писателят може да внесе и въображаеми герои, дори когато пише мемоари, до работата на фотографите - снимките отразяват нещата едно към едно, това са 100% доказуеми неща. Това коментира пред Радио София Виктор Герасимов , един от малкото специалисти по сканиране на филми и..

публикувано на 22.09.21 в 15:00

Милана Георгиева и Богдан Йонков, които променят градската среда

Милана Георгиева и  Богдан Йонков   са част от организацията „Таралеж Art & Design“ . Интересите на двамата са насочени към проекти, които преобразяват градската среда. „Таралежът с бодлите си трябва да предизвика реакция“ , казва Богдан , който е създател на организацията.  Един от последните им проекти е изрисувано..

публикувано на 22.09.21 в 14:17

На Женския пазар организират първия Weekeнд паzar

Първият  Weekeнд паzar в София ще състои тази събота и неделя ( 25 и 26 септември ) на емблематичния Женски пазар от 10 до 19 часа . Всеки уикенд столичани и гости на града ще могат да открият на едно място български продукти, напитки, книжен пазар, цветен пазар, музикална програма и съвременно българско изкуство, антики, дрехи и още много..

публикувано на 22.09.21 в 12:46

Жители на Копривщица излязоха на протест, подбалканският път е блокиран

Жителите и управниците на Копривщица излязоха на протест и блокираха подбалканския път, при разклона за града . Причината - окаяното състояние на водоканалната мрежа в града. Протестът започна в 11.00 часа и е предвиден да приключи в 13.00 часа. Кметът на Копривщица Бойка Дюлгярова, председателят на общинския съвет Любомир Цеков и..

публикувано на 22.09.21 в 12:39