Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На 24 юни

Представят първия дигитализиран почерк на велик българин

Снимка: bcard.bg

Прехвърляйки мост между историческо минало и съвременна култура, Национална картова и платежна схема започва пилотен за България проект за дигитализиране писменото наследство на една от сакралните фигури в нашата памет

Повече 2 десетилетия в света е практика да се дигитализират почерците на умове и таланти на човечеството, хора на науката и въобще личности, обясни Ива Дойчинова, директор на Радио София, поканена като комуникатор на това събитие. У нас това се прави за пръв път.

Досегът с личността става много по-силна, директна и дори интимна, когато четем думите на тези хора с техния почерк, подчерта Дойчинова.

„Още през 90-те години са съставени дигиталните почерци на творци като Пикасо, Шекспир, Леонардо да Винчи, Зигмунд Фройд, Пушкин. У нас това е крачка към запазване на духа на великите и в дигиталното пространство“, подчерта Стоилка Арсова, директор „Национална картова и платежна схема“.

Тя не съобщи чий почерк ще бъде дигитализиран най-напред, но личността е свидна за всеки българин. Шрифтът ще бъде популяризиран и разпространен безплатно.

„Създаването на шрифт е дълго и трудно творческо дело“, обясни пред Радио София Стефан Пеев, издател и създател на шрифтове. По думите му повечето хора не се замислят за това, което ползват на екраните си, но една шрифтова система се създава за повече от година, дори повече.

„Кирилицата е сравнително млада. Тепърва ще се развива и ще придобиванови и нови форми.“

В подробности инициативата ще бъде представена на 24 юни (четвъртък) от 10:30 часа в Културен дом „Красно село“ в София и ще бъде предавана онлайн.

Чуйте разговора за повече подробности.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С г-жа Пенка Ганева – кмет на с. Рибарица

Рибарица отдавна не е само мостчето на Бенковски

Как се развиват селският и спа туризъм в Рибарица? Какви са местните традиции и обичаи? Как се стига до резервата „Царичина“ и какви забавления привличат туристите?  Пръв събеседник е  Пенка Ганева – кмет на с. Рибарица: "Рибарица официално е курорт от 1963, но първата вила е от 1901, а от 1932 има девически пансион, който посреща гости...

публикувано на 19.09.21 в 12:01
International dance Academy 360

В нашите зали всеки се чувства ужасно красив

Започва новият сезон в International dance Academy 360 – какво ни очаква с Виолета Гармашевская: "Нищо друго освен танца, не може да ти даде тези емоции. Когато се изморяваш си казваш "браво" - направил си едно хубаво нещо за твоето тяло, за твоето здраве. С танците се чувстваш част от едно произведение на изкуството.  Продължаваме с редовните..

публикувано на 19.09.21 в 10:00
Полет над Белоградчишките скали

Опит за летене

Балонена фиеста в Белоградчик от 18 до 22 септември - подробностите в  интервюто на Мария Бояджиева с Евтим Стефанов от Приключенски център Белоградчик: "Около 12 балона ще летят едновременно над Белограчик. Имаме пилоти от много страни. Тази фиеста се случва за пръв път. Летенето над скалите дава невероятни усещания. Белоградчик е една..

публикувано на 19.09.21 в 09:25
Къщата на арх.Фингов

Домът на арх. Фингов

Къщата на архитект Георги Фингов на ул. Шипка 38 и едно сецесионно бижу до „Цар Освободител“: С този дом е свързан и един от големите му банкрути. Каменната глава според легендите е майката на масоните, в чиято ложа е бил самият той. Днес елегантната постройка е сред най-тъжните гледки и надеждата умишлената разруха да бъде прекратена още не е..

публикувано на 18.09.21 в 15:55
Петко Р. Славейков

Адресите на любовта и Петко Славейков

Петко Славейков имал две жени накуп Веруюто на палавия поет било „Жените са дяволи, които ни проваждат в пъкъла през райските врати” Възрожденският поет и просветител Петко Рачов Славейков познава твърде късно истинските чувства, при това като участник в любовен триъгълник. Той е отдавна женен за Иринка, от която има осем деца, когато се..

публикувано на 18.09.21 в 13:55

Истории с истории

Изследователската игра "Квартални истории" е обиколка на (не)познатия периметър между булевардите „Дондуков“, "Васил Левски“, „Сливница“ и „Мария Луиза“. Отиваме да търсим кварталните потайности. Подробностите - в интервюто на Мария Бояджиева със Зорница Петрова от Move.bg: "Стремим се да променяме и вдъхновяваме хората, да създаваме благоприятна..

публикувано на 18.09.21 в 11:30

Ягодово? Малиново? Не, от 115 г. е Красно село

Празник на район „Красно село“ пред Народния театър – подробности в интервюто на Мария Бояджиева с Веселин Кирев, заместник кмет на района:  "В 1906 първите заселници на тези градини, чифлици и вили отиват при Вазов да го молят да даде име на мястото и сред предложения като Ягодово, Малиново и Нова Бояна се спират на Красно село. Отбелязването ще е с..

публикувано на 18.09.21 в 10:40