Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проект за вендинг машини за санитарни принадлежности спечели Академия за иновации 2021

Проектът VENDY+ спечели Академия за иновации 2021. Той е разработка на три студентки от Американски университет в Благоевград - Албина Томова, София Широканска и Кристина Узунова. Екипът разработва собствени вендинг машини за санитарни принадлежности и цели да подобри сексуалното образование в България.

„Едно от нещата, с които ние се стремим да подобрим сексуалното образование в страната, е като предоставим директен, малко по-анонимен достъп до продукти, свързани със сексуалното здраве, като презервативи, тампони, дамски превръзки. Надяваме се, че като улесним достъпа до тях, като го направим денонощен, по този начин ще насърчим младите и полово активните хора да закупуват въпросните продукти и да ги използват все повече в ежедневието си“, разказа в ефира на радио София Албина Томова.

Участниците се състезаваха за голямата награда от 10 000 лв., осигурени от Европейската инвестиционна банка и посещение в Брюксел, с институционалната подкрепа на Представителството на Европейската комисия в България.

„От нашето маркетингово проучване разбрахме, че основно притеснението съществува у тийнейджърите за закупуване на презервативи, тампони и дамски превръзки. Когато говорим за следващата възрастова група от 22 до 26 г., това притеснение е много по-малко, но все още съществува. Тези резултати ни показаха, че идеята ни може да намери своето приложение и ще има тийнейджъри и подрастващи, които да се възползват от нея. Това нещо съществува на много други места по света“, сподели Кристина Узунова.

Целта на победителите в Академия за иновации 2021 е машините да бъдат поставени на достъпни места, в различни населени местоположения в България, така че всеки да има бърз достъп до тях.

Събитието Академия за иновации, организирано от Innovation Starter, се проведе за осма поредна година.

Тази година Представителството на Европейската комисия в България награждава всички участници в Академията, като предоставя посещение до европейските институции в Брюксел за група от 20 души. По този начин печеливши са не само първите 3 отбора, а всички участници в състезанието, достигнали до финал.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Къщата на арх.Фингов

Домът на арх. Фингов

Къщата на архитект Георги Фингов на ул. Шипка 38 и едно сецесионно бижу до „Цар Освободител“: С този дом е свързан и един от големите му банкрути. Каменната глава според легендите е майката на масоните, в чиято ложа е бил самият той. Днес елегантната постройка е сред най-тъжните гледки и надеждата умишлената разруха да бъде прекратена още не е..

публикувано на 18.09.21 в 15:55
Петко Р. Славейков

Адресите на любовта и Петко Славейков

Петко Славейков имал две жени накуп Веруюто на палавия поет било „Жените са дяволи, които ни проваждат в пъкъла през райските врати” Възрожденският поет и просветител Петко Рачов Славейков познава твърде късно истинските чувства, при това като участник в любовен триъгълник. Той е отдавна женен за Иринка, от която има осем деца, когато се..

публикувано на 18.09.21 в 13:55

Истории с истории

Изследователската игра "Квартални истории" е обиколка на (не)познатия периметър между булевардите „Дондуков“, "Васил Левски“, „Сливница“ и „Мария Луиза“. Отиваме да търсим кварталните потайности. Подробностите - в интервюто на Мария Бояджиева със Зорница Петрова от Move.bg: "Стремим се да променяме и вдъхновяваме хората, да създаваме благоприятна..

публикувано на 18.09.21 в 11:30

Ягодово? Малиново? Не, от 115 г. е Красно село

Празник на район „Красно село“ пред Народния театър – подробности в интервюто на Мария Бояджиева с Веселин Кирев, заместник кмет на района:  "В 1906 първите заселници на тези градини, чифлици и вили отиват при Вазов да го молят да даде име на мястото и сред предложения като Ягодово, Малиново и Нова Бояна се спират на Красно село. Отбелязването ще е с..

публикувано на 18.09.21 в 10:40

Тату експо премахва границите

Започва Bulgariа Tatoo Expo – интервю с организатора му Веселин Замфиров: "Над 80 участника от страната и чужбина ще татуират на място. Посетителите могат да намерят точния човек да си направят нещо красиво. Всеки татуист има стил и предпочитания за работа. Има традиционен, нео-, японски и други стилове. Важно е да се намери контакта, за да може той..

публикувано на 18.09.21 в 10:25
Планинска маркировка

И да се намокриш малко е част от планинарството

С какво лошото време променя плановете на практическото обучение по изграждане на лятна маркировка в Люлин планина - подробности с инж. Васил Николов – член на управителния съвет на Български туристически съюз: "Въпреки мокрото време, ще слагаме само табели, маркировка с боя няма да бъде полагане. Имаше вече обучение с Васко Груев, един от..

публикувано на 18.09.21 в 09:50
Жлъч, Гена и Григовор

Оснобял ли е Григовор?

Илия Григоров - Григовор пред микрофона на Елена Пъневска: "Не съм легендарен, но благодаря. Съжалявам, че не успях да се видя с всички - извинявам се публично, но има време за всичко. Намирам кусури на старите си неща. Нормално е да не ги харесвам, но е нормално хората да ги харесват. Опитвахме се да сме нестандартни рапъри. Малко съм оснобял. Това се..

публикувано на 18.09.21 в 14:55