Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рибарица отдавна не е само мостчето на Бенковски

3
С г-жа Пенка Ганева – кмет на с. Рибарица
Снимка: радио София

Как се развиват селският и спа туризъм в Рибарица? Какви са местните традиции и обичаи? Как се стига до резервата „Царичина“ и какви забавления привличат туристите? 

Пръв събеседник е Пенка Ганева – кмет на с. Рибарица:

"Рибарица официално е курорт от 1963, но първата вила е от 1901, а от 1932 има девически пансион, който посреща гости. Рибарица има какво да предложи - вековни гори с богато разнообразие на животински видове. Туризмът изпревари инфраструктурата, но сега тя започва да наваксва. Нямаше пешеходни зони, сега такива се изграждат, заедно с велоалеи.

Нямаше хора по време на пандемията с изключение на тези, които имат вили и имоти, те се върнаха, регистрираха се адресно и половината останаха да живеят и работят. Заедно със софиянци сме 1100 жители. Тук не се усеща пандемията - можеш да се разходиш спокойно, имаме всичко, което ни е необходимо.

Има какво още да се желае - атракции и забавление на туристите. Правим тържества в чест на Бенковски, тук е и къщата на ген. Вазов, в 1911 като тетевенски зет изгражда дома си, а по-късно идва брат му, Иван Вазов.

Местните традиции са живи, има самодейци - особени индивиди, които съхраняват традиции. Правим фолклорен събор на носиите в предпоследната седмица на юли. Сдружение "Рибарица" също събира млади хора, танцьори.

Резерватът "Царичина" граничи пряко с нас, достъпът с автомобили е ограничен - до х. Вежен и х. Бенковски." 

Следва Калина Георгиева – секретар на Народно читалище „Развитие 1931“:

"Чествахме 90 години. Учителите се събрали на чашка ракийка и 28 души подписали учредителен протокол. До тогава е имало родови сбирки. От 1938 с продажбата на дървен материал от горите, дадени на читалището, се купуват духови инструменти. От 1943 се създава танцов състав.

Сега имаме детска вокална група, танцов състав и певческа група, библиотеката ни е втората в община Тетевен. Прекъснахме концертите заради коронавируса, но вече репетираме три пъти седмично."

А ето и деца, които посещават читалището в Детска вокална група "Сборенчета" - Виктория Николова ("Пея от много малка. Никой от семейството ми не пее. Първоначално се дърпах." Пламен е на 12: "Искам да стана известен, да прочуя България. Обичам да пея."

"Догодина ще кандидатствам в Музикалното училище в Плевен" (и двамата). Художественият им ръководител Станислава Стоянова е приготвила песни от тетевенския и северняшкия край. Една от песните е ново откритие - "Ела, либе". Другата е "Рано е ранила" - слушаме ги соло и в дует ("Залюбила малка мома"):

"20 години съм ръководител на групата, част от родителите на тези деца също са били при мен. В малките населени места нещата не стават по-трудно. Хората са много отдадени. Новото поколение иска развитие на фолклора, но ние държим на автентичността. Развитието идва с приемствеността."

Татяна Кръстева е директор на училище "Георги Бенковски" в Рибарица:

"В общественото пространство започва да се усеща по-голямо уважение към професията ни. Обичаме да се справяме с предизвикателствата. Учителите искат да са информирани и това е основната причина да не се ваксинират. Трудна ни беше организацията на обучението онлайн. Опитахме се да приобщим и децата от ромски произход и всички се включиха 100%.

Децата трудно усвояват линията на времето. Наизустяват, изразът им е "това за какво ще ми трябва". Трябва да се намали обемът информация. Днес децата са различни. Проблемите са в масовите училища - неразбирането на децата какво трябва да постигнат. Агресията - също, но не и при нас, класовете ни са малки.

По-добрите ни ученици се насочват към езиковата в Ловеч, Плевен - Музикалното, Тетевен, София."

Стоян Василев представя хотелиерско-ресторантьорския бизнес:

"Хотелите работиха доста по-добре от миналата година. Има колеги, които не са получили средства от държавата. Аз запълвам до 50% масите, не съм кандидатствал за помощ от държавата. Ние сме кътче от рая, чист въздух, вечнозелена природа, прекрасна река. Балканската пъстърва с червени точки не може да се отглежда в развъдник. В голям котел се варва рибката като вид предястие и салата за ракийката. "Ако не бях дошъл в Рибарица, щях да остана чужденец в Майка България" - каква по-голяма реклама за нас от тези думи на Иван Вазов!

За съжаление няма денонощен контрол, има замърсяване на реката и недобросъвестни риболовци, няма зарибяване. Има и бракониери със серкмета, мрежи и ток. Създадохме фондация "Напред, Рибарица" и се интересуваме за европроект за почистване коритото и зарибяване на реката. Трябва да станем по-привлекателни, радвам се, че общинското ръководство прави пешеходни зони."

На финала кметът разказва легендата, свързана със семейството на Цар Иван Асен Втори, а децата от фолклорната група Виктория и Пламен поздравяват с песен.

Рибарица ви чака!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново дъжд, температурата в София пада до около 11°

През страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде предимно облачно, съобщиха от НИМХ. Ще има валежи от дъжд, през деня – ще са повсеместни, в следобедните часове на много места придружени с гръмотевици. На отделни места, главно в планинските райони ще са значителни по количество. Има условия и за градушки. Ще духа слаб, през деня – умерен..

публикувано на 25.04.24 в 07:35

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56