Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Защо НЗОК трябва да признае атопичния дерматит за социалнозначимо заболяване

Родители настояват за това, а аргументи дава водещият дерматолог проф. Здравка Демерджиева

Проф. Здравка Демерджиева
Снимка: Луиза Лазарова

В Европейския съюз вече са одобрени няколко иновативни терапии за лечение на атопичен дерматит, които за пръв път показват овладяване на най-тежките форми, но българските пациенти все още нямат достъп до тях. Според статистиката от това заболяване в България страдат около 200 000 възрастни.

За съжаление в ЕС страната ни е единствената, в която атопичният дерматит още не е признат за социалнозначимо заболяване и лекарствата за него извън болница не се заплащат от здравноосигурителната каса.

Пред Радио София проф. Здравка Демерджиева - началник на клиниката по  Дерматология и венерология в Аджибадем Сити Болница Токуда, обясни, че атопичният дерматит е сериозна диагноза, системно, хронично и рецидивиращо заболяване. То обхваща не само кожата, но и очите, носната лигавица, може да е свързано с астма и алергичен конюнктивит и алергичен ринит. Често към него се наслагват и инфекции, заради високата чувствителност на кожата, тя е уязвима на бактерии, вируси и гъбички, които могат да усложнят състоянието на пациента.

„Това е диагноза, за чието лечение са необходими много медикаменти“, подчерта проф. Демерджиева.

По нейни данни от 25 до 30% от децата страдат от това заболяване. То се отключва в изключително ранна възраст – при бебета на месеци. Те плачат много и може да се каже, че боледува цялото семейство.

То е по-широко разпространено в развитите страни. Освен това замърсеният въздух също допринася.

Терапията на едно такова дете струва 300-350 лв. на месец, допълни специалистът.

През последните години медицината напредва и по отношение лечението на атопичният дерматит. Въведени са биологични средства, както и нови препарати, с които се избягват страничните ефекти на кортикостероидите, обясни проф. Демерджиева. Някои от медикаментите вече са регистрирани в Европа, но не и у нас.

Чуйте целия разговор на Катя Василева с дерматолога.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Левски

„Пътеводител по стъпките на Апостола“ представя местностите, в които е пребивавал Васил Левски

„Пътеводител по стъпките на Апостола“ е издаден на български и английски език и е реализиран с помощта на „РИМ Ловеч“ и „БТПП“. Изданието показва на хората места, свързани с дейността на Васил Левски. В двата раздела на 160-те страници научно е представено пребиваването на Апостола в Южна и Северна България в различни селища. Интересни места,..

публикувано на 02.12.21 в 16:57

Българската Fintech асоциация представи ежегодния си доклад

Българската Fintech асоциация представи ежегодния си доклад, който има за цел да покаже развитието на бранша в страната. „Използваме финансовите отчети на Fintech компаниите и вземаме информацията от годишните финансови отчети и на базата на тях, след това правим определени умозаключения“, каза пред Радио София Георги Пенев, директор на..

публикувано на 02.12.21 в 16:26

WO MAN Aтелие ще отвори врати този уикенд

Ателие-работилница ще бъде открито този уикенд. То е адресирано към артисти, режисьори, хореографи но могат да се включат всички които имат вкус към съвременният танц и танцови техники. Инициативата ще се осъществи с подкрепата на Национален фонд „Култура“ . На срещата с хореографи и актьори ще бъде представен и спектакълът  Wo Man , чиито..

публикувано на 02.12.21 в 16:20

Евродепутатът Петър Витанов: Софтуерът „Пегас“ трябва да бъде забранен

Евродепутатът Петър Витанов от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите поиска контрол за шпионския софтуер „Пегас“ като над търговията с оръжие, по време на дебата за въздействието на софтуера върху основните човешки права в ЕП. През лятото медийно разследване разкри, че чрез "Пегас", който позволява да се прониква в..

публикувано на 02.12.21 в 15:36

"Christmas gift" на Ема Краун с дебют в Радио София

Песента е написана миналата година и е била публикувана в Youtube- канала на Ема Краун като „Коледно безвремие“. Това е българският вариант на Christmas gift, която днес прозвуча за първи път в радио ефира, имено в Радио София. „В началото беше просто като една идея за есенна песен, но изведнъж ми дойде муза като наближаваха празниците и ми..

публикувано на 02.12.21 в 14:52

Всички ученици се връщат в клас от 6 декември

Всички ученици от 1-ви до 12-и клас ще се върнат в училище от понеделник, заяви здравният министър Стойчо Кацаров. Те ще бъдат изследвани веднъж седмично с наличните тестове: „Експертите смятат, че вместо два пъти може да се прави еднократно тестване в началото на седмицата. Това вероятно увеличава леко риска, но това е пренебрежимо малко повишение на..

публикувано на 02.12.21 в 14:01

„Коледно чудо“ оживява в 13 разказа

„Ако ви е страх от мечки, не четете тази книга!“. Какво може да ни уплаши в една коледна книга? Кремена Димитрова , която е съставител, вдъхновител и автор, разказа пред Радио София за другата гледна точка на Коледа.  „Като че се изтъркаха еленчетата, звънчетата и снежната покривка , както и сладникавите холивудски истории. Затова сборникът е..

публикувано на 02.12.21 в 13:43
Подкасти от БНР